• Αρχική
 • Επιστημονικά
 • Γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, οι αξιώσεις της χώρας μας είναι ακόμη νομικά ενεργές
Ο Προκόπης Παυλόπουλος και η Άγκελα Μέρκελ χειραψία

Επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου  Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα

Κατά τη σύντομη – και κυρίως σημασιολογική- επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου  Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, σε μια ιδιαίτερα οξυμμένη πολιτικά κατάσταση και στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τίμησε για μιαν ακόμη φορά  το Πολιτειακό αξίωμά του και  στη συνάντησή του με την Καγκελάριο και δεν έχασε την ευκαιρία να επανέλθει στο θέμα των οφειλομένων από τη Γερμανία τεράστιων Πολεμικών Αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Γερμανίας, αφού διαπίστωσε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, υπενθύμισε την πάγια θέση μας, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, και σημείωσε ότι «οφείλουμε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum και στη βάση του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Και επανερχόμαστε κι εμείς στο meallamatia.gr  γιατί εδώ και χρόνια δεν έχουμε πάψει να «αρπάζουμε» κάθε ευκαιρία ώστε να το θέτουμε και να το ξαναθέτουμε, πάλι και πάλι αφού ουδείς  Έλλην πρέπει να το ξεχάσει ποτέ.

Στις 31 Αυγούστου του 2017, είχαμε αφιερώσει μια μεγάλη και τεκμηριωμένη ανάλυση με αφορμή την αιφνίδια και «κάθετη» πρωτοβουλία της Πολωνίας  να διεκδικήσει δισεκατομμύρια ευρώ ως Πολεμικές Αποζημιώσεις από τη Γερμανία, ενέργεια που ακολουθήθηκε λίγες μέρες μετά  από  αποφασιστικό Ελληνικό μήνυμα στη Γερμανία ότι οι αξιώσεις για τις λεγόμενες γερμανικές αποζημιώσεις είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς αξιώσιμες». Το μήνυμα είχε στείλει  και τότε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με δηλώσεις του κατά την παρουσία του στο Κομμένο Άρτας για τις εκδηλώσεις μνήμης των 317 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου 1943 για να μας θυμίσει Ελληνικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες ετών για επανόρθωση μιας φρικτής αδικίας εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Και επειδή τα ίδια πράγματα λέγονται και γράφονται αλλά μετά, ξεχνιούνται, καλό θα ήταν να εντυπωθεί στο μυαλό του αναγνώστη αυτό  που έγραφε στο βιβλίο του «Το Χρέος της Ελλάδας και οι οφειλόμενες Αποζημιώσεις των Γερμανών», ο Δημήτρης Κωνσταντάρας :

«Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης , το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο 1,2  ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ  ευρώ! Και προς τα θύματα; Υπάρχουν 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα. Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα-νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων που ισοδυναμούν με το 13.1 % του ελληνικού πληθυσμού».

Στο μήνυμά του προς τη Γερμανική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του 2017, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμιζε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς τους Έλληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» .

Και επειδή  πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί στο πλαίσιο των προσπαθειών της σημερινής Γερμανίας να «βγάλει από την πλάτη της» αυτό τον «βραχνά» των οφειλόμενων αποζημιώσεων, καλό είναι να πούμε ότι  Το παλαιό,  κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας παραιτήθηκε των αξιώσεων της χώρας περί αποζημιώσεων από τη Γερμανία το 1953. Ωστόσο η σημερινή Πολωνία, μέσω του υπουργού  Άμυνας, Αντόνι Μακίρεβιτς, θεωρεί επισήμως αυτή η δέσμευση κενή  περιεχομένου αφού είχε γίνει από μια ελεγχόμενη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση- μαριονέτα των Σοβιετικών.

Συμπεράσματα για το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα

Και για να θυμηθούμε μερικά συμπεράσματα ερευνών και δημοσιευμάτων  για το Γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα:

– Μας έκλεψαν μέχρι 71.000 τόνους σταφίδας, 18.000 τόνους ελαιόλαδου και 85.000 τόνους ανατολίτικο καπνό που κάλυψαν τις «καπνιστικές ανάγκες» όλης της Γερμανίας για έναν ολόκληρο χρόνο.

– Η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να πληρώνει τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, ( συνολικά 670.000 άνδρες του Γερμανικού, Ιταλικού και Βουλγαρικού στρατού). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ.

– Ο Καρλ Χάιντς Ροθ, Γερμανός ιστορικός της οικονομικής επιστήμης δήλωσε ότι «Η καταστροφή της Ελλάδας δεν ήταν μόνο μερικά πυρπολημένα χωριά. Ήταν κυρίως η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-1944»

– Ο διαπρεπής Δρ Άλμπερτ Ρίτσλ δήλωσε ότι «Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών

–  Και να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Μουσολίνι είχε πει στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο ότι « Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ».

Και ο Μανώλης Γλέζος , επικεφαλής όλης αυτής της προσπάθειας είχε αναλύσει διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

Αρχαιολογικοί θησαυροί, επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7,1 δις δολαρίων και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 ΧΩΡΙΣ τους τόκους και για τα 2 ποσά.

Συγκεκριμένα:

 1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένων από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών.
 2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι, το 1946 που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα, τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7,1 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις χωρίς τους τόκους.
 3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους 3,5 δις δολ., σημερινής αξίας 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους

Η Οικονομική καταστροφή της Ελλάδας

Όσο για την  καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας, πως επήλθε;

 1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
 2. Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS. Η διατροφή ήταν 8 δις δρχ., το μήνα.
 3. Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichskredit kassenscheine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος.
 4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μιση τόνους. Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού.
 5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
 6. Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. – Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. – Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα.
 7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.

Για μιαν ακόμη φορά συγχαρητήρια στον κ. Παυλόπουλο που επανέφερε το Εθνικό αυτό θέμα στην ατζέντα των όποιων συνομιλιών γίνονται ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα:

Γερμανικές Αποζημιώσεις στην Ελλάδα: Πολωνικές αξιώσεις-Αποφασιστικός ο Παυλόπουλος

 

Το ξαναείπαμε: Η Πολωνία επιμένει, εμείς χαμογελάμε.

Θέμα κατοχικού δανείου και άλλων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βάδης Βυρτεμβέργης για τη μετανάστευση

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή