• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Γ. Πατούλης: Οι υγιείς πόλεις με πρόσβαση παντού δεν είναι για τα άτομα με αναπηρία αλλά για όλους μας
 

Γιώργος Πατούλης, Άγγελος Κότιος, Άννα Καραμανλή, Χριστίνα Τσιγκλίρη, Βαγγέλης Αυγουλάς

Επιστημονική Ημερίδα “Πρόσβαση Παντού”

Γιώργος Πατούλης: Οι υγιείς πόλεις με πρόσβαση παντού δεν είναι για τα άτομα με αναπηρία αλλά για όλους μας!

Την κοινωνική προσέγγιση του ζητήματος των Ατόμων με Αναπηρία και τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο Περιφέρειας και Πολιτείας για την διεευκόλυνση της καθημερινότητας τους, στο περιβάλλον, στην εργασία την εκπαίδευση και εν γένει στην πληροφόρηση, ανέπτυξαν το πλαίσιο της ημερίδας “ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ”, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Δ.Σ. του ΣΕΦ.

Στην ημερίδα πραγματοποίησαν τοποθετήσεις μεταξύ άλλων η Βουλευτής Άννα Καραμανλή ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την ισότητα, τη νεολαία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η Προέδρος του Σ.Ε.Φ., Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο Αθανάσιος Στρίγκας Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΦ, ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κότιος, ο Γιώργος Μαρωνίτης Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρώτας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ευάγγελος Αυγουλάς Δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», ενώ παρόντες ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες, Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και Μεταφορών Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς κατά την ομιλία του στην ημερίδα

Ειδικότερα ο κ Πατούλης αναφερόμενος στην προγραμματική εξαγγελία για μια Περιφέρεια κοινωνικής συνοχής ισότητας και χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και στην πανδημία η οποία χέρα περισσότερο τη ζωή των ΑμεΑ , επεκτείνοντας τον βαθμό αποκλεισμού τους, αναφέρθηκε σε σειρά ενεργειών που μεταμορφώνουν την Αττική, καθώς όπως είπε:

«Οι υγιείς πόλεις με πρόσβαση παντού δεν είναι για τα άτομα με αναπηρία, αλλά για όλους μας ενώ μέσα από αυτές αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας αλλά κυρίως την ανθρωπιά μας». Παρατήρησε δε, ότι προς την κατεύθυνση αυτή προσεγγίστηκε το ζήτημα με ολοκληρωμένο σχεδίασμά, μέσα από την χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων γενικότερα, για την κοινωνική οικονομική και ψυχολογική στήριξη των πολιτών».

«Χρηματοδοτούμε 24 δομές που έχουν δημιουργηθεί ως κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για περισσότερους από 1000 ωφελούμενους καθώς και 8 Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία. Επίσης προβλέπονται και παρεχόμενες υπηρεσίες όπως η πρόσληψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την εξυπηρέτηση των μαθητών με αναπηρία, καθώς και σχολικών νοσηλευτών για όσους μαθητές χρήζουν σχετικής υποστήριξης, η παροχή υπηρεσιών διαβίωσης και φροντίδας, καθώς και υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, ψυχιατρικής παρακολούθησης, συμβουλευτική παροχή αλλά και φαρμακευτική αγωγή».

Παράλληλα, με τη χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιούνται έργα ανάπλασης, υποδομών και διαμόρφωσης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία τους δήμους. Ως παράδειγμα, ο περιφερειάρχης ανέφερε τον Κορυδαλλό, όπου προβλέφθηκε δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών με ιδιαίτερη πρόνοια για τα άτομα με προβληματική κίνηση, καθώς και περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου και του αστικού εξοπλισμού. Αντίστοιχα και το δήμον Αγίου Δημητρίου, «με συνέπεια τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας», περιλαμβάνονται ράμπες ΑΜΕΑ καθώς και προσβασιμότητα τους σε όλα τα πεζοδρόμια, όπως και την κατασκευή του 1ου βιοκλιματικού Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου στο δήμο Διονύσου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τη δρομολόγηση του Παραολυμπιακού Αθλητικού κέντρου στη Ραφήνα, το οποίο σύντομα δημοπρατείται από το ΠΕΠ Αττικής με 3,8 εκ. ευρώ, όπου θα προπονούν θα αγωνίζονται και θα φιλοξενούνται οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία. Σημείωσε δε, ότι στην έκταση των 65 στρεμμάτων, προβλέπεται να αναπτυχθούν μεταξύ άλλων γήπεδα, πισίνες, ποδηλατόδρομοι, ξενώνες κλπ..

«Στόχος μας είναι να κάνουμε μία νέα αρχή, να δώσουμε την ώθηση και τις προϋποθέσεις σε αθλητές με αναπηρία, που τόσες πολλές φορές μας έχουν κάνει περήφανους, διδάσκον την υπέρβαση ψυχής και δυνάμεων, φέρνοντας διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια στη χώρα», τόνισε ο περιφερειάρχης. Υπογράμμισε δε, ότι στην Περιφέρεια Αττικής εργαζόμαστε συστηματικά για να αναχαιτιστούν τα εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία και να επιτρέψουμε στη διαφορετικότητα να μεγαλουργήσει και να συμπεριλάβει όλους μας, είτε τα άτομα με αναπηρία, είτε τους εν δυνάμει μελλοντικά άτομα με αναπηρία είτε λόγω γήρατος είτε ποιας άτυχης κατάστασης ενός τροχαίου, ή οποιασδήποτε λ ασθένειας που μπορεί να σε βρει μεσοπέλαγα τη ζωή…

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης λίγο πριν αποχωρήσει από το βήμα , βραβεύτηκε τόσο για το έργο που έχει παράσχει τον τομέα αυτό η Περιφέρεια, όσο και για αυτό που έχει δρομολογηθεί.

Ο Γιώργος Πατούλης βραβεύεται από την Προέδρο του Σ.Ε.Φ., Χριστίνα Τσιλιγκίρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο κ. Αυγουλά

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή