βάρκα μέσα στη θάλασσα με μετανάστες

Το σώμα μπορεί. Η ψυχή, όμως;

Η ψυχή δε φυλακίζεται ποτέ, παρά μόνο αν αποφασίσει η ίδια να  αυτοπεριοριστεί. Κι είναι κι εκείνη μέρος του συλλογικού υποσυνειδήτου, μέρος του ανθρώπινου όλου.

Ο στρουθοκαμηλισμός, πανάρχαια τεχνική στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων και συγκρούσεων. Αλλά ως πότε θα συνεχίζουμε έτσι;

Συζητάμε για κλειστά κέντρα, πλωτά φράγματα, πλωτά νησιά μιας αλλιώτικης εξορίας. Αλήθεια, γιατί δε λέμε ανοιχτά ότι τα νησιά του Αιγαίου λειτουργούν ως τα πλωτά φράγματα της Ευρώπης;

Πλωτά φράγματα αναχαίτησης κατατρεγμένων πληθυσμών, η κατάσταση των οποίων αποτελεί συνέπεια της δικής της εμπλοκής στις συρράξεις της Μ. Ανατολής, στις χρηματοδοτήσεις αποστολών, στο ρόλο που διαδραματίζουν πολυεθνικές εγκατεστημένες στην περιοχή.

Και σχεδόν πέντε χρόνια πέρασαν από τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία μετά τον Β΄ΠΠ, αλλά μάλλον μυαλό δε βάλαμε.

Το ποντίκι στη φάκα και προβληματίζεται για τη φλούδα του κεριού πάνω στο τυρί.

Αλήθεια μωρέ, περισσότερη σημασία έχει το να συστήνουμε ταμεία ταμείων, θέσεις θέσεων, συμβούλια συμβουλίων από το να λύσουμε το πρόβλημα στην πηγή του; Γιατί δεν θα είναι το μόνο.

Η κλιματική αλλαγή δεν μας έχει χτυπήσει απλά την πόρτα. Κάθεται στο σαλονάκι και έχει κεραστεί και καφέ. Τρομάζω στην ιδέα για το ποιά θα είναι συλλογικά η αντίδρασή μας στη μετακίνηση πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και τότε τα νούμερα που έχουμε δει θα είναι ψίχουλα μπροστά στο επικείμενο κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Αλλά η ψυχή του ανθρώπου δε φυλακίζεται. Κι ας χτίζουμε φυλακές ψυχών, μικρών και μεγάλων. Η θέληση για ζωή είναι μεγάλη, το πάθος για την ουσιαστική ανθρώπινη ελευθερία ακόμη πιο δυνατό.

Ο ελεύθερος άνθρωπος θα υπερπηδήσει όποιο εμπόδιο βρεθεί μπροστά του προκειμένου να επιβιώσει. Επομένως, είτε θα διεκδικήσουμε τη συζήτηση για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, είτε θα αποδεχτούμε πλήρως ότι τα νησιά του Αιγαίου θα λειτουργούν εφεξής ως το πλωτό φράγμα της Ε.Ε.

Με τη μόνη διαφορά ότι πάνω του δεν έχει δίχτυα. Ανθρώπους έχει που είτε θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, είτε να διεκδικήσουν μια νέα.

Σχετικά με τον συντάκτη

Πολιτική επιστήμονας, επικοινωνιολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

2 comments on “Φυλακίζεται μωρέ ο άνθρωπος;

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή