Ομάδα Αιγαίου

Στο πλευρό των νησιωτών σε Αμοργό, Κουφονήσι, Θηρασιά, Κίναρο, Ίο, Ανάφη και Φολέγανδρο

Αθηνά Γερολυμάτου, Γενική γραμματέας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Ομάδα Αιγαίου»

«Η Ομάδα Αιγαίου αποτελείται αμιγώς από εθελοντές, καθώς δεν υπάρχει κανένας έμμισθος και μέχρι και τα έξοδά μας, τα καλύπτουμε οι ίδιοι. Ακόμη και τα σκάφη που χρησιμοποιούμε είναι περιουσία των εθελοντών μας, οι οποίοι και τα διαθέτουν για τις δράσεις μας » 

Για μια ακόμη φορά, και πιο συγκεκριμένα για 29η συνεχή χρονιά, η Ομάδα Αιγαίου βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών μας νησιών, για να τους προσφέρει τις υπηρεσίες της, αναδεικνύοντας την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης ως τον παράγοντα που αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες της ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Τα νησιά στο πλευρό των οποίων θα βρεθεί φέτος η Ομάδα Αιγαίου, ως πραγματικός «φύλακας άγγελος», θα είναι η Αμοργός, το Κουφονήσι, η Θηρασιά, η Κίναρος, η ‘Ιος, η Ανάφη και η Φολέγανδρος. Στις έντεκα ημέρες του διάπλου, που ξεκίνησε στις 4 και ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου, τα φουσκωτά σκάφη της Ομάδας Αιγαίου, έκαναν την εξόρμησή τους, με πάνω από 100 εθελοντές και εθελόντριες, γιατρούς από δεκαέξι διαφορετικές ειδικότητες, νοσηλευτές και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό.

«Μετά από 29 χρόνια παρουσίας μας στα νησιά, η σχέση μας πλέον με αυτά είναι πιο προσωπική», τόνισε η γενική γραμματέας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Ομάδα Αιγαίου», Αθηνά Γερολυμάτου, περιγράφοντας μια νέα ευχάριστη εμπειρία της ομάδας, η οποία θα βρεθεί και φέτος στο πλάι των κατοίκων των νησιών μας, που την υποδέχονται πάντα με μία πολύ μεγάλη και ζεστή αγκαλιά.

Αναφερόμενη στις δράσεις της ομάδας η κυρία Γερολυμάτου τόνισε:

«Η Ομάδα Αιγαίου, εκτός από την ιατρική στήριξη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που προσφέρει στα νησιά με την παρουσία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, παράλληλα ασχολείται με την κάλυψη αιτημάτων των σχολείων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ φτιάχνει έργα υποδομής, όπως γήπεδα 5×5 και παιδικές χαρές.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μπει και στον τομέα των ΑμεΑ και έχουμε φτιάξει ράμπες για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, έχουμε κατασκευάσει μία στην Πάτμο, μια δεύτερη στην Ίο και φέτος πρόκειται να εγκαινιάσουμε και μία τρίτη στην Ανάφη.

Από εκεί και πέρα, είμαστε στη διάθεση των κατοίκων για ό,τι άλλο χρειαστούν, καθώς μέσω της εκάστοτε δημοτικής αρχής, μας προωθούν όλα τα αιτήματα, τα οποία έχουν ανάγκη στη διάρκεια όλου του έτους και εμείς προσπαθούμε να τα καλύψουμε, μέσω των υποστηρικτώντης προσπάθειάς μας. Αυτή τη φορά θα προχωρήσουμε σε μία μεγάλη κάλυψη ιατρικού εξοπλισμού για το πολυδύναμο Κουφονησίου.

Τα αγροτικά ιατρεία των νησιών, μας αποστέλλουν αιτήματα προκειμένου να τα καλύπτουμε με εξοπλισμό, με ιατρικά μηχανήματα. Εγώ δεν είμαι γιατρός, αλλά υπάρχει ιατρικό προσωπικό που διαχειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα και, φυσικά για να υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από κάποιο νησί εννοείται ότι υπάρχει και το κατάλληλο προσωπικό για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αντίστοιχο εξοπλισμό που θα τους παραδώσουμε. Η ομάδα μας πραγματοποιεί ετησίως δύο δράσεις. Η μεγαλύτερή μας δράση, είναι ο ετήσιος διάπλους που γίνεται τον Μάιο και διαρκεί συνολικά έντεκα ημέρες, ενώ η δεύτερη μας δράση αφορά μία μικρότερη αποστολή που κάνουμε, που μπορεί να είναι με σκάφη ή χωρίς σκάφη και κρατάει συνολικά 3 με 4 ημέρες.

Από εκεί και πέρα βέβαια και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους στα νησιά, συλλέγουμε τα αιτήματά τους και έχει συμβεί πολλές φορές να στέλνουμε βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη.

Μετά από 29 χρόνια παρουσίας στα μικρά και ακριτικά νησιά, η ομάδα μας έχει ένθερμους υποστηρικτές. Είναι διάφορες σημαντικές εταιρίες και ιδιώτες, και πρέπει να τονίσω ότι η Ομάδα Αιγαίου αποτελείται αμιγώς από εθελοντές, καθώς δεν υπάρχει κανένας έμμισθος και μέχρι και τα έξοδά μας, τα καλύπτουμε οι ίδιοι. Ακόμη και τα σκάφη που χρησιμοποιούμε είναι περιουσία των εθελοντών μας, οι οποίοι και τα διαθέτουν για τις δράσεις μας».

Οι ιατρικές ειδικότητες

Τη φετινή δράση του διάπλου της Ομάδας Αιγαίου θα ενισχύσουν γιατροί από διάφορες ειδικότητες, όπως Αγγειοχειρουργός, Ακτινολόγος, Γενικός Χειρουργός, Γυναικολόγος, Δερματολόγος, Καρδιολόγος, Ογκολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος, Παιδίατρος, Πλαστικός Χειρουργός, Πνευμονολόγος, Ρευματολόγος και ΩΡΛ, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν αιματολογικές εξετάσεις και θα λειτουργήσουν και δύο ειδικά ιατρεία, το Ιατρείο Μαστού και το Ιατρείο Post Covid. Στον ιατρικό διαγνωστικό εξοπλισμό της Ομάδας Αιγαίου υπάρχει για ακόμα μία φορά ο υπερσύγχρονος φορητός θωρακικός υπερηχοτομογράφος, μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα προσφοράς εξελιγμένων εξετάσεων των πνευμόνων που καλύπτουν κάθε πάθηση, συμπεριλαμβανομένης και της Covid-1 9. Εκτός, όμως, από τον υπερηχοτομογράφο, στον εξοπλισμό της Ομάδας Αιγαίου περιλαμβάνεται και φορητή συσκευή υπερήχων για πολλαπλού τύπου εξετάσεις, καθώς και νέας τεχνολογίας οδοντιατρικός εξοπλισμός.

Στο πλευρό της Ομάδας

Ενισχύοντας τη συνεργασία της με Επιστημονικές Εταιρίες, μαζί με την «Ομάδα Αιγαίου» στον φετινό διάπλου των έντεκα ημερών, θα είναι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία, η Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, η Ελληνική Δερματολογική Εταιρία και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, ενώ στην αποστολή θα συμμετέχει και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Οι νοσηλεύτριες εκπαιδεύτριες του ΕΕΣ θα προσφέρουν μια βιωματική εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμιδών της εκπαίδευσης, καθώς και στους κατοίκους των νησιών.

Παλέτα δράσεων

Η Ομάδα Αιγαίου θα δωρίσει ιατρικό εξοπλισμό σε δομές υγείας, εξοπλισμό σε σχολεία μαζί με εκπαιδευτικό υλικό και θα υλοποιήσει, όπως κάθε χρόνο, έργα υποδομής, αναγκαία για την διευκόλυνση των συνθηκών ζωής στα νησιά μας. Ταυτόχρονα θα οργανώσει μια σειρά από περιβαλλοντολογίας, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Η συνεργασία της Ομάδας Αιγαίου με τις δημοτικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές αρχές των νησιών είναι πάντα στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ενώ η αγάπη των κατοίκων εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους.

Εικοσιένα χρόνια προσφοράς στους νησιώτες από περισσότερους από 100 εθελοντές και εθελόντριες, γιατρούς από δεκαέξι διαφορετικές ειδικότητες, νοσηλευτές και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό.

Φωτογραφίες από τη σελίδας της Ομάδας Αιγαίου στο Facebook. 

Πηγή: Έντυπο “ONE VOICE”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή