Ομαδική φωτογραφία: Οι συμμετέχοντες στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας.
Οι συμμετέχοντες στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας.

από τη Μαργαρίτα Πουρναρά

Το 2016 η σκηνοθέτης Ελιάνα Αμπραβανέλ είχε παρουσιάσει στο ντοκιμαντέρ της «Τερματισμός» (Finish Line) τις συγκλονιστικές ιστορίες τριών μαραθωνοδρόμων ενάντια στην έννοια της ηλικίας, της φυσικής δύναμης και των στερεοτύπων. Η κάμερα ακολουθούσε τον Ιδομενέα, έναν Κρητικό που έκανε αγώνες ξυπόλητος και με πανοπλία, τον Αντώνη, έναν βοσκό από την Κοζάνη και τον Στέλιο, τον γηραιότερο Έλληνα δρομέα. Μέσα από την αφήγηση έβλεπε κανείς τον τερματισμό ως μια προσπάθεια πολύ διαφορετική, μια πορεία μοναδική. Αυτό το ντοκιμαντέρ στάθηκε και η αφορμή για τη γέννηση μιας ξεχωριστής φιλανθρωπικής δράσης που έχει φέρει καρπούς, δίνοντας ηθική και υλική υποστήριξη σε ανθρώπους που το χρειάζονται.

Οι Finish Liners του Ημιμαραθωνίου με τις κόκκινες στολές ανάμεσα τους και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στο αμαξίδο
Οι Finish Liners του Ημιμαραθωνίου με τις κόκκινες στολές.

Πρόκειται για τους Finish Liners του Σωματείου MDA που τρέχουν σε αγώνες για καλό σκοπό και πριν από λίγο καιρό έκαναν και την εμφάνισή τους στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Το MDA, που αφορά τις νευρομυϊκές παθήσεις, άρχισε τη δράση του στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2000. Έπειτα από 21 χρόνια είναι εγγεγραμμένες πανελλαδικά πάνω από χίλιες οικογένειες εκ των οποίων κάποιες έχουν πλέον του ενός παιδιού που ασθενεί. Από τις πιο μεγάλες συνεισφορές του στην ελληνική κοινωνία είναι ο εξοπλισμός σε τρεις Ειδικές Μονάδες Νευρομυϊκών Παθήσεων σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) με στόχο την εξειδικευμένη ιατρική κάλυψη των ασθενών, χωρίς να πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους.

Εθελοντές δρομείς του MDΑ λοιπόν παίρνουν μέρος σε αγώνες συγκεντρώνοντας χρήματα από χορηγούς ώστε να ενισχύσουν μέλη του σωματείου. Ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη για τα θέματα της αναπηρίας και βέβαια δίνουν κουράγιο και ελπίδα σε όσους δίνουν μοναχικά μια μάχη για την υγεία τους. Όπως ο Ιδομενέας, ο Αντώνης και ο Στέλιος, άνθρωποι με αναπηρικά αμαξίδια, καταρρίπτουν στερεότυπα για το ποιος μπορεί να τρέξει και να τερματίσει. Πριν από λίγο καιρό οι Finish Liners συμμετείχαν για πρώτη φορά με δύο ομάδες στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, με τρία αγωνιστικά αμαξίδια.

Η ομάδα των 21 χλμ. συνόδευσε την παραολυμπιονίκη Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, μέλος του MDA –που μας έκανε υπερήφανους με την πρόσφατη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο– στο άθλημα της κολύμβησης, ενώ η ομάδα του δρομικού αγώνα των 5 χλμ. συνόδευσε τον Ανδρέα Χότζα, έμπειρο δρομέα και μαραθωνοδρόμο. Τον αρχηγό της ομάδας Βασίλη Βλαχογιάννη συνόδευσαν οι Finish Liners στη διαδρομή των 5 χλμ., στο πλαίσιο της «προσομοίωσης» μετακίνησης ενός ατόμου χωρίς κινητικά προβλήματα με αναπηρικό αμαξίδιο στο κέντρο της Αθήνας. Όπως λέει και το σλόγκαν του σωματείου, «σημασία δεν έχει πώς τρέχεις, αλλά γιατί».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή