σκίτσο κούριερ που μεταφέρει φάρμακα

Φάρμακα με δωρεάν διανομή κατ’ οίκον!

Δήμητρα Ευθυμιάδου.

Ανάσα θα πάρουν σε λίγο καιρό εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα από τον ΕΟΠΥΥ η εφαρμογή του προγράμματος της δωρεάν διανομής κατ’ οίκον των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων, σε ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Έτσι πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, θα παραλαμβάνουν τα φάρμακα στο σπίτι μέσω κούριερ.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που εδώ και καιρό μελετούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά υπήρχαν σοβαρά προσκόμματα κυρίως λόγω των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τη μεταφορά των ευαίσθητων φαρμάκων, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και ψυγείο ή άλλες ειδικές συνθήκες μεταφοράς. Να σημειωθεί ότι ήδη ο ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί αποστολές φαρμάκων σε ασθενείς μέσω ΕΛΤΑ, αλλά με δική τους χρέωση. Το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως: μεγάλη απόσταση από κάποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, σοβαρή πάθηση, κινητικά προβλήματα κ.λπ.

Λεπτομέρειες μεταφοράς

Με απόφαση η οποία εκδόθηκε ήδη σε ΦΕΚ δόθηκαν μάλιστα και οι λεπτομέρειες της μεταφοράς με κούριερ των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ειδικότερα, οι συνταγές που εκτελούν τα φαρμακεία που διενεργούν αποστολές για τις περιοχές που αποστέλλουν φάρμακα θα πρέπει να εκτελούνται εντός 10 ημερών από τη διαβίβασή τους στο αρμόδιο φαρμακείο και όχι περισσότερο από 15 ημέρες από την κατάθεση της συνταγής στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της περιοχής του ασθενούς. Οι συνταγές φαρμάκων εξωτερικού εκτελούνται μόλις τα σκευάσματα εισαχθούν μέσω ΙΦΕΤ.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 37 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα δέκα βρίσκονται στην Αττική. Σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι. Επίσης εκτελούνται περί τις 5.300 συνταγές την ημέρα. Στο 15% αυτών των φαρμάκων υψηλού κόστους απαιτείται προέγκριση από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, η οποία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Η ταλαιπωρία των ασθενών

Ωστόσο δεν λείπει η ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών που χρειάζονται τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν σε ουρές στα φαρμακεία του Οργανισμού. Η ταλαιπωρία αυτή συχνά-πυκνά δημοσιοποιείται από τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι θέλοντας και μη περιμένουν σε ουρές μέσα στο κρύο ή στη ζέστη προκειμένου να προμηθευτούν τα ακριβά σκευάσματα που χρειάζονται.

Και το «έργο» είναι συνήθως γνωστό: έπειτα από καταγγελίες ασθενών και τη δημοσιοποίηση του θέματος, η κατάσταση βελτιώνεται για λίγες ημέρες, αλλά λίγο αργότερα επανέρχεται με τα ίδια προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η μεταφορά φαρμάκων με κούριερ στους ασθενείς και χωρίς χρέωση είχε συζητηθεί εδώ και χρόνια απ’ όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, επειδή κάποιοι υπουργοί επικαλούνταν το υψηλό κόστος για την αξιοποίηση των υπηρεσιών ταχυμεταφορών, εκπρόσωποι του επίσημου θεσμικού φορέα των φαρμακοβιομηχάνων είχαν προθυμοποιηθεί να καταβάλλουν οι εταιρείες το κόστος για τη μεταφορά φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές. Σήμερα, πάντως, ασθενείς που μένουν σε χωριά, νησιά ή μακριά από μεγάλες πόλεις αναγκάζονται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα προκειμένου να προσεγγίσουν ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και να λάβουν τα απαραίτητα θεραπευτικά τους σκευάσματα.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή