meallamatia.services

Ο Φώτης Κουβέλης και ο Τίτλος της Συνέντευξης

Ο Φώτης Κουβέλης μιλάει στο mellamatia.gr

Η Ναυτική Εκπαίδευση

Ερώτηση: Στις δημόσιες τοποθετήσεις σας, δίνετε συνεχώς βαρύτητα στη ναυτική εκπαίδευση. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει ως Υπουργός και ποιες άλλες των προκατόχων σας συνεχίζετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Φώτης Κουβέλης: Το επίπεδο και το περιεχόμενο της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια των πληρωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτιλίας στις πρώτες θέσεις σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για την ουσιαστικότερη παράμετρο στην ελληνική ναυτοσύνη και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις, προσαρμόζοντας τα προγράμματα σπουδών τους στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τον τελευταίο χρόνο, προχώρησαν στην ίδρυση νέων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αύξησαν τον αριθμό των εισακτέων, προσέλαβαν δεκάδες εκπαιδευτικούς και ενίσχυσαν την υλικοτεχνική υποδομή των Σχολών. Φυσικά χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα, γιατί οι ανάγκες της εκπαίδευσης μεταβάλλονται διαρκώς.

Επιβάτες με Αναπηρία

Ερώτηση: Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει για τη διευκόλυνση των επιβατών με αναπηρία στην ακτοπλοΐα και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών το επόμενο χρονικό διάστημα; Να έχουμε ελπίδες για μια πιο ανθρώπινη τουριστική περίοδο ως προς αυτόν τον τομέα;

Φώτης Κουβέλης: Τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψα εγκύκλιο με την οποία εμπλουτίζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για τις μετακινήσεις των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες με τα επιβατηγά πλοία.

Με βάση τη νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αναφορικά με τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ορίζονται μέτρα και απαιτήσεις για την ασφαλή μετακίνησή τους με πλοία της ακτοπλοΐας.

Η εγκύκλιος ρυθμίζει θέματα όπως η πρόσβαση στα πλοία, η σηματοδότηση, η μετάδοση αναγγελιών, ο συναγερμός και άλλες πρόσθετες απαιτήσεις για τη μετακίνηση των ατόμων αυτών εντός του πλοίου.

Η Εγκύκλιος προβλέπει ότι από την 1η Μαίου του 2019, στα πλοία θα πρέπει-μεταξύ άλλων- να υπάρχει:

– Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την παραμονή των ΑΜΕΑ.
– Ο κατάλληλος εξοπλισμός για την πρόσβασή τους στα πλοία( κατάλληλοι ανελκυστήρες και αναβατόρια).
– Ειδική διαγράμμιση στο χώρο των οχημάτων για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ από την είσοδο των πλοίων μέχρι τους ανελκυστήρες.
– Ειδική σηματοδότηση των χώρων για τα ΑΜΕΑ στους κοινόχρηστους χώρους.
– Ειδική σύστημα για τη μετάδοση αναγγελιών για τα ΑΜΕΑ.
– Θέσεις ασφάλισης των αμαξιδίων τους.
– Ορισμός κατάλληλα εκπαιδευμένων μελών από τα πληρώματα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και εγώ προσωπικά, είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις και την παροχή υπηρεσιών προς τη συγκεκριμένη κατηγορία συνανθρώπων μας στην ακτοπλοΐα.

Η άποψη του για τη ΔΗΜΑΡ

Ερώτηση: Η ΔΗΜΑΡ είναι, ιστορικά, πολιτικό σας τέκνο. Παρακολουθείτε σήμερα την πορεία της και τι αίσθηση σας αφήνουν για το μέλλον τα πεπραγμένα αυτού του πολιτικού χώρου;

Φώτης Κουβέλης: Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τη «Συμφωνία των Πρεσπών» ήταν θετική πολιτική πράξη σε συνέπεια με τις αρχές για τα εθνικά μας θέματα, που διαχρονικά υπηρετεί η ανανεωτική Αριστερά. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω εκτενώς τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, όχι μόνο γιατί ήμουν ο ιδρυτής της αλλά κυρίως, επειδή η συγκεκριμένη πολιτική δύναμη βρίσκεται σε μία καμπή. Καλείται να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει την αυτονομία της και θα συμβάλλει στο βαθμό που της αναλογεί στη δημιουργία του προοδευτικού-δημοκρατικού μετώπου ή εάν θα συρρικνωθεί, επιτρέποντας τη συγχώνευσή της στο ΚΙΝΑΛ.

Ερώτηση: Ποιές οι δράσεις στήριξης του Υπουργείου σας στους νέους που θέλουν να στραφούν για εργασία στη θάλασσα;

Φώτης Κουβέλης: Η πρώτη αυτή που σας είπα. Η αναβάθμιση του επιπέδου. του περιεχομένου των σπουδών στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού. Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της Νομοθεσίας στα πλοία, που αφορά στην εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των αμοιβών των ναυτικών μας και των συνθηκών εργασίας τους. Η ευθύνη όμως δεν βαραίνει αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά όλη τη ναυτική οικογένεια.

Η Συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο

Ερώτηση: Είχατε συνεργαστεί ως Αναπλ. Υπουργός Άμυνας με τον κ. Καμμένο: είχατε προβλέψει τη διακοπή της συγκυβέρνησης με τέτοιον τρόπο; Πιστεύετε είναι πιο «ανάλαφρη» η Διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣυΡιζΑ πλέον χωρίς τους Αν.Ελ.;

Φώτης Κουβέλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είχαν και έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και διαφορετικές πολιτικές αναφορές. Η συγκυβέρνηση με το κόμμα στο οποίο προεδρεύει ο Πάνος Καμμένος, ήταν διακηρυγμένο και σαφές από την αρχή ότι είχε ως στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να φύγει από την κυβέρνηση και να μετατραπεί από εταίρος της, σε έναν από τους πιο επικριτές της. Όλοι μας κρινόμαστε για τις επιλογές μας στο δημόσιο βίο.

Ερώτηση: Ως παλαιός αιρετός στη Β’ Αθήνας, ξέρετε πολύ καλά μεταξύ άλλων και το Ίλιον. Θα θέλαμε το σχόλιο σας για τη διακομματική σύμπραξη των προοδευτικών κινήσεων «Αλληλέγγυα Πόλη» και «Ίλιον Με Άλλα Μάτια», εν όψη και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Φώτης Κουβέλης: Είναι ελπιδοφόρα η συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς , ειδικότερα όταν αυτή η συνεργασία γίνεται σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και δεν αποτελεί το αποτέλεσμα συμφωνιών «κορυφής». Μόνο έτσι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την οικοδόμηση του αριστερού-προοδευτικού- δημοκρατικού πόλου που θα μπορέσει να αντιπαλέψει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο τις δυνάμεις της συντήρησης, του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Αυτό που γίνεται στο Ίλιον, γίνεται σε δεκάδες Δήμους της χώρας αλλά και σε φορείς εργαζομένων και σε άλλους φορείς. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης, δεν αντιλαμβάνεται και δεν επιθυμεί να αντιληφθεί και να παραδεχθεί ότι στο επίπεδο της κοινωνίας η σύγκλιση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, αποτελεί μίας πραγματικότητα, με εξαιρετική δυναμική.

Ο Φώτης Κουβέλης

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο