άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο σε εξωτερικό χώρο μπροστά σε ηλιοβασίλεμα και το λογότυπο του ExtraMilers

EXTRA MILERS

Τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε η δημιουργία της πλατφόρμας «Extra Milers» υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού που επιδιώκει τη χαρτογράφηση του προσβάσιμου τουρισμού στα ελληνικά νησιά.

Η πλατφόρμα διατίθεται δωρεάν, απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία και σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται από χρήστες με μερική/μειωμένη όραση.

Επιστημονικοί συνεργάτες είναι ο  Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ΠΕΡΠΑΤΩ και η Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών ΛΑΡΑ.

«Διαθέτουμε την τεχνογνωσία ως πpos την αξιολόγηση της προσβασιμότητας στα νησιά, καθώς και των προσβάσιμων δραστηριοτήτων που μπορούν να επιτευχθούν», εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΕΡΠΑΤΩ, παραολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.

Η αξιολόγηση γίνεται από επιστημονικούς συνεργάτες των συλλόγων και εκπρόσωπο της οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη που είχε την πρωτοβουλία. «Σταδιακά σχεδιάζουμε να εντάξουμε όλα τα νησιά, τόσο της γόνιμης όσο και της άγονης γραμμής», προσθέτει. Ο ίδιος επισκέφθηκε τη Σύρο, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και σχολίασε ότι ο οικείος  δήμος δίνει έμφαση στον προσβάσιμο τουρισμό. Η επιλογή των νησιών γίνεται κατόπιν πρόσκλησης, βασίζεται όμως και στην προσωπική τους εμπειρία για την προσβασιμότητα συγκεκριμένων νησιών. Οι προορισμοί που καλύπτονται μέχρι στιγμής είναι η Χίος, η Poδος και η Σύρος.

Λειτουργικότητα

«Η πλατφόρμα θα έχει δύο λειτουργίες. ‘Evας μελλοντικός επισκέπτης του νησιού κάνει login στην εφαρμογή και ανάλογα με το τι του αρέσει, για παράδειγμα αρχαιολογικά αξιοθέατα, εμφανίζονται οι προσβάσιμες επιλογές του. Επίσης, μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα να αναφέρει τα ενδιαφέροντα του και να εμφανίζονται πιθανοί προσβάσιμοι προορισμοί. Επιπλέον, μπορεί να γίνεται matching, να φέρνει σε επαφή εθελοντές, που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί βοηθοί, με άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, για συγκεκριμένες ώρες».

Το matching ήταν πρόταση του ΠΕΡΠΑΤΩ που σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγκεκριμένη εφαρμογή για προσωπικούς βοηθούς, αλλά σε επαγγελματική βάση. Ο ίδιος προσθέτει πως κάποιος που χρησιμοποιεί την εφαρμογή θα μπορεί μελλοντικά να προτείνει μια προσβάσιμη περιοχή. «Στόχος είναι να δώσουμε μια ενθάρρυνση στα ελληνικά νησιά, καθώς σε μεγαλύτερο βαθμό απευθύνεται σε ξένους», καταλήγει.

Πηγή: Έντυπο “Ύπαιθρος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή