Κουμπί πληκτρολογίου που γράφει τη λέξη "Access"
από την Αφροδίτη Τζιαντζή

● Ενσωματώνει Οδηγία που υποχρεώνει από το 2025 όλα τα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία

● Τροπολογία για απαγόρευση εξαγωγής ξυλείας και για υπερωρίες των υπαλλήλων της ΔΙΜΕΑ.

Με την προσθήκη τροπολογίας για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, τη ΔΙΜΕΑ, την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ακόμα και την απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υλοτομίας, ψηφίστηκε χθες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, τάχθηκαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών». Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, από το καλοκαίρι του 2025, όλα τα υλικά συστήματα πληροφορικής γενικής χρήσης και τα λειτουργικά συστήματα που τα συνοδεύουν οφείλουν να είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ΑΤΜ, τα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα ακυρωτικά μηχανήματα, όλα τα διαδραστικά τερματικά αυτοεξυπηρέτησης που παρέχουν πληροφορίες στο κοινό, οι συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων και κυρίως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πρόσβασης σε οπτικοακουστικά μέσα και διαδικτυακοί τόποι.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) είχε καταθέσει προτάσεις ώστε να επεκτείνονται οι απαιτήσεις προσβασιμότητας και σε φυσικούς χώρους επιχειρήσεων, όπως να παρέχεται δυνατότητα εξ αποστάσεως διερμηνείας για βαρήκοους-κωφούς χρήστες, μέσω της υπηρεσίας Relay Service του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, σε όλα τα τμήματα εξυπηρέτησης – υποστήριξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ενσωμάτωσε κάποιες νομοθετικές βελτιώσεις με βάση τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία δεν πρόκειται να βελτιωθεί άμεσα.

«Δεν θέλω, αγαπητοί συμπολίτες μου, να σας κοροϊδέψω και να σας πω ότι με την ενσωμάτωση αυτής της Οδηγίας αυτομάτως η ζωή σας θα γίνει καλύτερη, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε, προσθέτοντας το αυτονόητο ότι «η προσπάθεια για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη και να δώσουμε στους ΑμεΑ συμπολίτες μας το επίπεδο της ζωής που τους αξίζει και που οφείλουμε να τους δώσουμε είναι μια πολύ δύσκολη, συλλογική προσπάθεια, εκφεύγει πολύ του ρόλου ενός νόμου». Μέχρι πάντως να ευοδωθεί η συλλογική προσπάθεια, άμεση ισχύ έχει π απόφαση για παράταση ισχύος της απογευματινής υπερωριακής εργασίας των υπαλλήλων της ΔΙΜΕΑ, έως και 120 ώρες ανά υπάλληλο, ενώ για όσες υπηρεσίες δουλεύουν σε 24ωρη βάση έως και 180 ώρες ανά υπάλληλο, ειδικά για τα έτη 2022 και 2023.

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή