ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο∆ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
mxipnitou@e-typos.com
Μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ. την ώρα σε κατοικημένες περιοχές, κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ ανάλογα µε την επικινδυνότητα και τη συχνότητα, αλλά και διαχωρισµό των κυρώσεων µε βασικό κριτήριο τη διαφοροποίηση της οδηγικής συμπεριφοράς ή της κατάστασης του οχήματος είναι µόνο μερικά από όσα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια. Σκοπός; Να περιοριστούν φυσικά τα τροχαία και να «πέσει» ιδανικά στο 50% έως το 2030 το ποσοστό των ανθρώπων που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί στις πιο επικίνδυνες παραβάσεις, ενώ παράλληλα µε το λίφτινγκ σε 7.000 επικίνδυνες θέσεις οδικών αξόνων και την οδηγική παιδεία που θα καλλιεργηθεί από νωρίς στα σχολεία, η χώρα εκτιµάται πως θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα. Αυτά επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Σχεδίου στο Μουσείο Αυτοκινήτου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Το µεγάλο άλµα»
«Προφανώς και η εφαρμογή ενός σύγχρονου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η επιβολή προστίμων είναι σημαντικό, αλλά όχι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Πάνω από όλα πρέπει να αντιληφθούμε ότι προσέχοντας στο δρόμο σεβόμαστε τους εαυτούς µας, τις οικογένειές µας, αυτούς που βάζουμε στο αυτοκίνητο, αλλά και τους συμπολίτες µας. Και πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία είναι συνολικά ώριµη να κάνει και αυτό το µεγάλο άλµα αλλαγών συμπεριφοράς, συνεπικουρούμενη πια από ένα οργανωμένο, πολυεπίπεδο σχέδιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Αλλαγές στον ΚΟΚ
Σκοπός του Σχεδίου δεν είναι να θεσμοθετηθούν υψηλά χρηματικά πρόστιµα προκειμένου οι οδηγοί να φοβούνται µην παραβιάσουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία που υφίσταται στην άσφαλτο. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση στις πέντε πιο συχνές παραβάσεις του ΚΟΚ που έχουν ως αποτέλεσµα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους σε ένα τροχαίο ατύχηµα: υπερβολική ταχύτητα, µη χρήση ζώνης από όλους τους επιβαίνοντες, µη χρήση κράνους από οδηγό και συνοδηγό, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και χρήση κινητού τηλεφώνου.
Επίσης θα γίνει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων µε βάση το βαθμό επικινδυνότητας και συχνότητας, αλλά θα υπάρξει και διαχωρισμός των κυρώσεων µε βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος. Για παράδειγμα, στην περίπτωση οχήματος µε ληγμένο ΚΤΕΟ, ή οχήματος που δεν λειτουργούν οι φανοί ή κυκλοφορεί µε σπασμένους καθρέφτες θα «τιμωρείται» το αυτοκίνητο µε αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας.
Από την άλλη, αν υπάρχουν παραβάσεις οι οποίες αφορούν την οδηγική συμπεριφορά, οι κυρώσεις θα επιβάλλονται στον οδηγό.
ΚΤΕΟ
Όπως εξηγεί υπουργείο Μεταφορών, «η ευθύνη όμως θα πρέπει να επιμεριστεί και σε όσους η Πολιτεία έχει αναθέσει την υποχρέωση ελέγχου για την κατάσταση των οχημάτων, δηλαδή στα ΚΤΕΟ. Από την ίδρυσή τους, το 2001 , τα 204 ιδιωτικά και 28 δημόσια παραμένουν ανεξέλεγκτα όσον αφορά την ποιότητα των ελέγχων τους. Στην Ελλάδα, µε έναν από τους πιο γηρασμένους στόλους της Ευρώπης, το ποσοστό απόρριψης (επανελέγχου) στα ΚΤΕΟ είναι 4,5%, όταν στη Γερµανία είναι 35,5%. Ένα στα τρία οχήματα δεν προσέρχεται για έλεγχο. Για τον αμελή ιδιοκτήτη, αν παρέλθει η διετία, το πρόστιµο εκπρόθεσμου (65€) ισούται µε το κόστος ελέγχου που δεν έγινε, άρα καθίσταται συµφέρον».
Έτσι, στο νομοσχέδιο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας θα υπάρξει διάταξη για τη δημιουργία Μητρώου Εποπτών ΚΤΕΟ. Σε όσα οχήματα διαπιστωθεί ότι έγιναν πλημμελείς έλεγχοι θα υπάρχουν κυρώσεις που υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Σημαντική τοµή για να μειωθούν τα τροχαία σε αστικές περιοχές είναι η αλλαγή του ορίου ταχύτητας.
Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, όταν ένα αυτοκίνητο κινείται µε ταχύτητα 30 χλµ./ώρα η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού πεζού, τον οποίο θα χτυπήσει, είναι 10%. Εάν το αυτοκίνητο κινείται µε 50 χλµ./ώρα η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού του πεζού εκτοξεύεται στο 80%. Για το λόγο αυτό, σύµφωνα µε τα όσα παρουσιάστηκαν, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές θα κατέβει στα 30 χλµ./ώρα.
Πρόστιµα µέσω e-banking
Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ έχουν «φάει» κλήση, δεν την πληρώνουν. Προκειμένου να µπει ένα φρένο στη νοοτροπία αυτή θα επανασχεδιαστούν από τα αρμόδια υπουργεία η βεβαίωση και η είσπραξη των παραβάσεων.
Η διοικητική διαδικασία θα έχει ως εξής:
► Βεβαίωση και καταχώριση των παραβάσεων του ΚΟΚ µε ηλεκτρονικά µέσα.
► Πρόβλεψη ώστε η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (κάμερες, ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
► Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωµής της παράβασης µέσω e-banking ή ATM,
► Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο TAXIS.
Σημειώνεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελούν πόρους των ΟΤΑ στην περιοχή των οποίων συντελέστηκε η παράβαση.
Προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας. Τα ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ θα εξακολουθούν να αποδίδονται υπέρ του οικείου ΟΤΑ. Παράλληλα, θα καθιερωθεί το point system, µέσω του οποίου οι οδηγοί θα μπορούν να γνωρίζουν τις παραβάσεις που έχουν κάνει.
Διπλώματα, εξετάσεις
Το υπουργείο Μεταφορών έχει ανακοινώσει αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των διπλωμάτων και παράλληλα µε τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, πλέον οι 17χρονοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα οδήγησης (θεωρητικά και πρακτικά). Ωστόσο, για να εξεταστούν και να πάρουν την άδεια οδήγησης θα πρέπει να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Επιπλέον, αλλάζει η φιλοσοφία της θεωρητικής εξέτασης και της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης.
Πιο συγκεκριμένα, έρχονται:
► Νέα εγχειρίδια για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών µε την παιδαγωγική επιμέλεια του Ευγενίδου Ιδρύματος.
► Καταργείται το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις µε γνωστές απαντήσεις και δημιουργείται τράπεζα θεµάτων που προϋποθέτει τη διενέργεια θεωρητικών μαθημάτων στη σχολή οδήγησης.
► Ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και ειδική θεωρητική εξέταση για ειδικές ομάδες πληθυσμού: πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, µε μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και όσοι έχουν προβλήματα ακοής.
► Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών µε διεύρυνση της πλατφόρμας e-drive academy σε συνεργασία µε το υπ. Παιδείας και τη διοργάνωση προγραμμάτων µέσω του ΙΝ.ΕΠ. του ΕΚΔΑΑ.
► Κατάρτιση εκπαιδευτών οδήγησης και πιστοποιημένη επιμόρφωση τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια.
Επίσης, θεσπίζονται προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εκπαιδευτής:
► Ελάχιστη ηλικία και κατοχή αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών.
► Θα πρέπει να είναι κάτοχοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων, απόφοιτοι συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων ή κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών σχετικών µε την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική κυκλοφορία.
► Να διαθέτουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.
► Να µην έχουν υποπέσει ποτέ σε συγκεκριμένες παραβάσεις του ΚΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας από τον προσεχή Σεπτέμβριο η διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής θα γίνει υποχρεωτική στα σχολεία. Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να µπει το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία. Ειδικότερα, περιλαμβάνει:
► 7.000 επικίνδυνες θέσεις, σε 2.500 χιλιόμετρα, σε 80 οδικούς άξονες.
► 60 μελέτες και στις 1 3 περιφέρειες της χώρας.
► Μελετήθηκαν οδικά τμήματα µήκους 1 5.000 χιλιομέτρων.
► Αρωγός η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (δανειακή σύµβαση 450 εκ. € µε Εγνατία Οδό Α.Ε.).
Παράλληλα, γίνονται απεμπλοκή και προγραμματισμός µμεγάλων έργων οδικών υποδομών:
► Πάτρα-Πύργος
► Ε65
► ΒΟΑΚ
► Καλαμάτα-Ριζόμυλος
► Επεκτάσεις Αττικής Οδού
► Fly Over στη Θεσσαλονίκη.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
43% μείωση των θανατηφόρων τροχαίων την τελευταία δεκαετία
Σύμφωνα µε τα στοιχεία της Ε.Ε., η χώρα έχει μειώσει στο 43% τα θανατηφόρα τροχαία το διάστημα 201 0-201 9. Οι αιτίες που καταγράφεται η πτώση αφορούν το καλύτερο οδικό δίκτυο λόγω της κατασκευής σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, τα πιο σύγχρονα ασφαλή οχήματα, αλλά και η οικονοµική κρίση που έπληξε τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχει όμως και ο οικονομικός αντίκτυπος σε αυτή τη μάστιγα. Μάλιστα, αντιστοιχεί στο 1 ,5% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς το κόστος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών εκτιµάται σε 1 ,57 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυτό των σοβαρών τραυματισμών σε 0,1 9 δισ.
«Το πιο άμεσο και φλέγον είναι να κάνουμε πιο ασφαλείς τους δρόμους µας. Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια έχει το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα, αλλά και το ειδικό πλέγμα στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων στον υφιστάμενο οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος δρόμος», επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Με τη σειρά του, ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι η «νέα εθνική προσέγγιση για την οδική ασφάλεια είναι αυτή του ασφαλούς συστήματος που αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο λάθος είναι εγγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης».
Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”