Η Δόμνα Μιχαηλίδου στο βήμα της βουλής
Πηγή Εικόνας: efsyn.gr
από τον Μιχαήλ Άγγελο Κωνσταντόπουλο
“Η Εφημερίδα των Συντακτών”

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε στη Βουλή την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφού για άλλη μία φορά εκπονείται ένα εθνικό σχέδιο για τους Τσιγγάνους χωρίς να έχουν λόγο οι ίδιοι…

Για συνονθύλευμα, γραμμένο σε γλώσσα ακατανόητη, χωρίς ιεράρχηση, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τη δυσαρέσκεια του μεγαλύτερου πανελλαδικού φορέα εκπροσώπησης των Ρομά, της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ, προκαλεί η υπό διαβούλευση Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη (ΕΣΚΕ) το διάστημα 2021-2030. Χθες παρουσιάστηκε στη Βουλή από την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία χαρακτήρισε την κοινωνική ένταξη των Ρομά εθνικά επιβεβλημένη.

Για εμπαιγμό έκαναν λόγο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνονθύλευμα, γραμμένο σε γλώσσα ακατανόητη, χωρίς ιεράρχηση, προτεραιοποίηση, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, που δεν διασφαλίζει αν και τι θα υλοποιηθεί την επόμενη δεκαετία.

Ως βασικός στόχος της ΕΣΚΕ 2021-2030 περιγράφεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλαπλών μορφών αποστέρησης που βιώνουν οι Ρομά, όπως και η προώθηση της ενεργής και ισότιμης συμμετοχής τους στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Όπως όμως επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος και ο νομικός της σύμβουλος, Ηλίας Γιαννόπουλος, για άλλη μια φορά ένα εθνικό σχέδιο για τους Ρομά εκπονείται χωρίς ουσιαστικά να έχουν λόγο οι ίδιοι. Οι δράσεις που προβλέπονται αφορούν κυρίως τους Τσιγγάνους σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, ενώ δεν κατοχυρώνεται πουθενά θεσμικά ο ρόλος του τριτοβάθμιου φορέα τους (ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ) που σε ψήφισμα διαμαρτυρίας μιλά για απαξίωση και απαιτεί ρητή κατοχύρωση του ρόλου του.

Η νέα εθνική στρατηγική για τους Ρομά διαρθρώνεται σε 4 πυλώνες.

⇒ Συγκεκριμένα, ο πρώτος αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

⇒ Ο δεύτερος σχετίζεται με δράσεις για την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απασχόληση.

⇒ Ο τρίτος πυλώνας ασχολείται με την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά.

⇒ Και ο τέταρτος στοχεύει στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν επιτυγχάνοντας την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των Ρομά, όπως και των εκπροσώπων τους.

Η ΕΣΚΕ 2021-2030 στόχο έχει τη στροφή που γίνεται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το παραδοσιακό προνοιακό σύστημα αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων στέρησης προς την προώθηση της ισότητας, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης και της ουσιαστικής συμμετοχής. Βασίζεται κυρίως στην «ολιστική προσέγγιση» της ενεργητικής ένταξης των Ρομά, η οποία συνδυάζεται με ευρύτερες παρεμβάσεις για την ανθρωποκεντρική προάσπιση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους. Διαβάζοντας ωστόσο τις 190 σελίδες της στρατηγικής, που δεν αφορά αποκλειστικά τους Ρομά, όπως παραδέχεται και η Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι δύσκολο να εντοπιστούν σαφείς κοστολογημένες δράσεις, ενώ ορισμένες επιδιώξεις της δεν ξεφεύγουν από το απλό ευχολόγιο.

Αντιδράσεις από ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταγγέλλει ότι υποκαθίσταται ο θεσμικός της ρόλος, όπως και των δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών- μελών της, από άτυπα δίκτυα συνεργασίας μεταξύ της γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που δεν εκπροσωπούν στην πραγματικότητα την κοινότητα των Ρομά. Παράλληλα, φαίνεται να απουσιάζει από το σχέδιο και ο ενεργός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Επιπλέον, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δεν αποδέχεται ότι άμεσα ωφελούμενοι της ΕΣΚΕ για το διάστημα 2021–2030 θα είναι μόνο Ρομά που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αντίθετα, οι άμεσοι ωφελούμενοι θα πρέπει να επεκταθούν και σε εκείνους που: α) απειλούνται άμεσα από υψηλό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού εξαιτίας διαρθρωτικών παραγόντων, β) βιώνουν μη θεσμικά αποδεκτές καταστάσεις διακρίσεων από το κράτος, την αγορά και άλλους πολίτες, και γ) αδυνατούν να εξασφαλίσουν συνθήκες ουσιαστικής συμμετοχής στην ελληνική κοινωνία.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος, τονίζει ότι νιώθει έναν δίκαιο θυμό γιατί δεν αναφέρεται το τριτοβάθμιο όργανο σε 196 σελίδες του σχεδίου. «Έχουν παρακάμψει το συλλογικό όργανο και αναφέρονται μόνο σε μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία διαμεσολαβητών. Οι διαμεσολαβητές είναι υπάλληλοι των δήμων, όχι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της κοινότητας των Ρομά. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα μαζί τους, δεν θέλουμε τον διχασμό που φαίνεται να προωθούν κάποιοι, αλλά τη συνεργασία». Σύμφωνα με τον κ. Πάντζο, η προηγούμενη δεκαετία πήγε χαμένη στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και πλέον διακυβεύεται άλλη μία ολόκληρη δεκαετία με τον κίνδυνο οι Έλληνες Τσιγγάνοι να βρεθούν χωρίς ένα όργανο που τους εκπροσωπεί με καλά δείγματα γραφής.

«Ζητάμε τη ρητή αναφορά του οργάνου της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ στα κείμενα της Εθνικής Στρατηγικής και να συμμετέχει στα όργανα. Αλλιώς, τα χρήματα που προβλέπονται θα χαθούν και θα έχουμε μία από τα ίδια. Είτε οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το τσιγγάνικο ζήτημα στην Ελλάδα είτε δεν θέλουν να έχουν στα πόδια τους έναν φορέα που αγωνίζεται πραγματικά για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Δεν ζητάμε να αναλάβουμε εμείς όλες τις δράσεις, αλλά τη συμμετοχή μας και να δουλέψουμε συλλογικά», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Εμπαιγμό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένα άλλο ιδιαίτερα προβληματικό σημείο που επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, Ε. Αγαθοπούλου, Μ. Τζούφη, Ν. Γκαρά και Ρ. Χρηστίδου, είναι η παραπομπή στην αστυνομία για καταγγελίες περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού. Έτσι, ενώ ανατίθεται στην ΕΛ.ΑΣ. η λειτουργία τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού εναντίον των Ρομά, στην Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ρομά αναφέρεται ότι το 30% των καταγγελιών αφορούν συμπεριφορές διάκρισης και ρατσισμού από αστυνομικούς. «Στην Εθνική Στρατηγική, σε σύνολο 181 δράσεων στους 3 από τους 4 πυλώνες, μόνον οι 19, ποσοστό 10,5%, αφορούν αποκλειστικά πληθυσμό Ρομά. Αυτό και μόνο του αποδεικνύει ότι η Εθνική Στρατηγική εμπαίζει τους Ρομά», τονίζουν χαρακτηριστικά οι 5 βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή