Χρωματιστά χέρια με σχηματισμένη μια καρδιά στην παλάμη και η λέξη volunteer

Εθελοντισμός και ΑμεΑ

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη και ένας τρόπος ζωής που αφορά όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία αφιερώνοντας το χρόνο, τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες τους. Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για τον εθελοντισμό, τείνουμε να ξεχνάμε πως αυτός αφορά και Άτομα με Αναπηρία που θέλουν να δώσουν ό,τι μπορούν αλλά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση ότι τα ΑμεΑ είναι μόνο ωφελούμενοι από εθελοντικές δράσεις, πολλά Άτομα με Αναπηρία θέλουν όσο ο καθένας να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους.

Ο εθελοντισμός έχει προφανή και απτά οφέλη στην προσωπική ανάπτυξη αυτού που δραστηριοποιείται εθελοντικά, όπως για παράδειγμα η εμπειρία που αποκτά σε διάφορες καταστάσεις και ο εμπλουτισμός με νέες δεξιότητες, τις οποίες δεν θα μπορούσε να αποκτήσει, αν δεν είχε ασχοληθεί εθελοντικά με κάποιον σκοπό που τον εμπνέει. Ακόμη, η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις είναι μια σημαντική ευκαιρία δικτύωσης και μπορεί να ανοίξει πόρτες στους εθελοντές, που αλλιώς δεν θα έβρισκαν. Πέρα από αυτά τα οφέλη όμως, υπάρχει και κάτι πιο ουσιαστικό. Οι εθελοντές επιλέγουν να αφιερώσουν το χρόνο τους σε δράσεις που τους γεμίζουν, που τους κάνουν να νιώθουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας και που, στο τέλος της ημέρας, βλέπουν τις πράξεις τους να πιάνουν τόπο. Και παρότι τα οφέλη αυτά αφορούν όλους τους εθελοντές, είτε είναι ΑμεΑ είτε όχι, λίγοι έχουν εμπειρία συνεργασίας με ΑμεΑ στο χώρο εργασίας.

Regeneration: Προσβάσιμη διαδικασία για όλους

Σημαντική στροφή για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η μετάβαση των χώρων εθελοντικής εργασίας, είτε αυτοί είναι εταιρίες είτε ΜΚΟ, σε πιο προσβάσιμες δομές και δράσεις προς όλους, που να μην αποκλείουν κανέναν από τα τόσο σημαντικά οφέλη του εθελοντισμού. Ένα σημαντικό παράδειγμα βήματος προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ο φετινός κύκλος του προγράμματος ReGeneration. Το ReGeneration, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», φρόντισε έτσι ώστε η διαδικασία των αιτήσεων να είναι προσβάσιμη προς όλους, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ παράλληλα αποφάσισε να συνεργαστεί με την υποστήριξη της Ethelon, με ένα δίκτυο ΜΚΟ που μπορούν να φιλοξενήσουν και ΑμεΑ στο πρόγραμμα εθελοντικής απασχόλησης του ReGeneration. Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για εταιρίες και ΜΚΟ να συμπεριλαμβάνουν όλο και περισσότερες δυνατότητες εθελοντικής εργασίας σε όλους ανεξαιρέτως έτσι ώστε τα οφέλη του εθελοντισμού να αφορούν όλους.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή