Μπάνερ: Γυναίκα με χέρια ψηλά σε κατεύθυνση προς τον ορίζοντα με το φως του ήλιου να πέφτει πάνω της σαν να την λούζει. Κάτω από τη φωτογραφία η φράση "Εσύ ποια μέρα γιορτάζεις την ευτυχία; Τζουλιάνα Μπούσι

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας

Από τον ΟΗΕ, καθιερώθηκε εδώ και λίγα χρόνια, από το 2012 συγκεκριμένα, μία ημέρα που να γιορτάζεται το υπέροχο συναίσθημα που λέγεται ευτυχία. Αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου με στόχο την ανάπτυξη του συναισθήματος και τη συμβολή της ευτυχίας γενικότερα στη μείωση της φτώχειας και όπως προνοείται και ήδη από τη λέξη ευτυχία, στην καταπολέμηση του ακριβώς αντίθετου, δηλαδή της δυστυχίας.

Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία;

Έχει πετύχει κάποια χώρα να έχει πλήρως ευτυχισμένο πληθυσμό;

Για το 2022 αναφέρθηκε, χωρίς να μιλάμε για απόλυτη ευτυχία αλλά για τη πιο ευτυχισμένη χώρα σε σχέση με άλλες, ότι η Φινλανδία κατείχε τη πρώτη θέση ενώ η Γαλλία την 20η. Αξιοσημείωτο είναι πως για τη Φινλανδία ήταν η 5η συνεχόμενη πρωτιά με τίτλο «η πιο ευτυχισμένη χώρα».

Σημαντικό να αναφερθεί θεωρούμε και το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως μία χώρα έχει ευτυχισμένους πολίτες όχι τόσο επειδή πιστεύουν σε κυβερνήσεις και γενικότερα στις πολιτικές αποφάσεις αλλά στο δέσιμο που αποκτά ο άνθρωπος με το συνάνθρωπο. H πανδημία covid 19 επισήμανε περισσότερο το γεγονός αυτό.

Tι κάνει τη Φινλανδία πιο ευτυχισμένη χώρα;

Aν αναρωτιέσαι γιατί η Φινλανδία κατέχει τη πρώτη θέση όσον αφορά την ευτυχία θα πρέπει να γνωρίζεις πως οι σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ περισσότερο ικανοποιημένες  από τη ζωή σε σχέση με τις άλλες και η Φινλανδία ανήκει στις σκανδιναβικές.

Είχες σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν αν το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο που να μη σου προσφέρει τόσο άγχος και αβεβαιότητα; Πως θα ήταν αν δεν νιώθεις πίεση, άγχος και στεναχώρια όταν πρέπει να πάρεις μία άδεια από την εργασία σου επειδή ξέρεις πως είναι μετρημένες; Υπάρχουν χώρες που δεν είναι αλλά οι χώρες αυτές πέραν του ότι λειτουργούν διαφορετικά έχουν βεβαίως και λιγότερο πληθυσμό και αυτό από μόνο του έχει τη λογική μεγαλύτερης προσφοράς, διευκόλυνσης και μείωσης άγχους.

Αναρωτήθηκες ποτέ πως θα είναι αν καθημερινά λες αυτά που νιώθεις πραγματικά; Ας ξεκινήσουμε με ένα απλό παράδειγμα. Σε ρωτάω «τι κάνεις»; Και μου απαντάς «καλά» μάλιστα πολλές φορές έχεις σκεφτεί να απαντήσεις με σάλτσες λέγοντας «πάρα πολύ καλά, μια χαρά» αλλά δεν έχεις ξεχάσει πως πριν από λίγο ξύπνησες με χίλιους πόνους, ενδεχομένως να μούσκεψες με δάκρυα το μαξιλάρι, ή απλώς να μην έχεις διάθεση. Όμως έχεις συνηθίσει πως πολλά από όσα νιώθεις τείνουν να μη γίνουν κατευθείαν αποδεκτά και αυτό είναι το πρώτο βασικό πρόβλημα γιατί έτσι δε θα καταλάβεις και δε θα αποδεχτείς ούτε όταν τελικά θα νιώθεις ευτυχισμένος/η.

Mη πνίγεις τα συναισθήματά σου γιατί πνίγεις σιγά – σιγά εσένα και χάνεις τις στιγμές.

Διότι εξάλλου όπως αναφέρουν και κάποιοι ειδικοί της ψυχικής υγείας, το να  συγκρατούμε τα συναισθήματά μας δεν είναι τυχαίο ότι έχει συσχετιστεί με τον πρόωρο θάνατο.

Αναρωτήθηκες ποτέ πως θα ήταν αν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου δεν τον περάσεις ως εργαζόμενος/η;

Πραγματικά, δε σε γεμίζει αρκετά,  δε σε ξεκουράζει και συνεχώς κάτι σου λείπει. Δεν είναι απλό αλλά όταν θα ξεκινάς να ξεκλέβεις χρόνο για σένα,  θα δεις τη ζωή με μία άλλη ματιά. Μπορείς να ξεκινήσεις να φροντίζεις εσένα και να εμπιστεύεσαι τις ανάγκες, ακόμα κι αν είναι μία μέρα νεκρή, ή μία μέρα που θέλεις να απολαύσεις τα οφέλη της φύσης, ψάξε τη φύση γιατί υπάρχει και έχει πολλά να σου προσφέρει, βέβαια για να γίνει αυτό γνωρίζω πως πρέπει να βρεις χρόνο. Επίσης, χρόνο χρειάζεσαι κι όταν επιθυμείς να ξεκινήσεις μία καινούργια δραστηριότητα,, να πραγματοποιήσεις ένα χόμπι, ένα όνειρο. Λογικό, απλά μη ξεχνάς πως είναι η δική σου ανάγκη και επιθυμία. Κάπως έτσι φέρονται και αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους όσοι ζουν στην πιο ευτυχισμένη χώρα.

Πως να γίνω ευτυχισμένος/η

Πόσες φορές έχεις πατήσει αυτές τις λέξεις στη μηχανή αναζήτησης ψάχνοντας απαντήσεις; Παραδέξου πως το έχεις κάνει τουλάχιστον μία φορά, πριν χρόνια ήταν μία από τις προτάσεις που είχαμε αναζητήσει πληροφορίες από τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο κατακτώντας τη κορυφή σε σχέση με άλλα searching και περιμέναμε στα αποτελέσματα να βρούμε τη μαγική κι ευτυχισμένη απάντηση. Δεν υπήρχε  όμως συνταγή αλλά υπήρχαν και υπάρχουν βοηθητικές κατευθυντήριες γραμμές. Σε αυτό το άρθρο επιλέγουμε να σου αναφέρουμε 10 σημαντικά σημεία στα οποία μπορείς να εστιάσεις για να ζήσεις περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές, γιατί η ευτυχία είναι στιγμές και με βάση αυτή την αρχή θα μπορούν οι στιγμές να πλαισιώνουν σιγά – σιγά και να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς σου.

10 σημεία που οδηγούν στην ευτυχία

1ον, ξεκίνα να έχεις θετική στάση απέναντί στις περισσότερες συνθήκες που έχεις να αντιμετωπίσεις, για παράδειγμα πως θα ήταν αν αντί για το «δεν» έβαζες το «θα»; Και έβλεπες μία θετική πλευρά των πραγμάτων. Π.χ. δεν έχει κρύο σήμερα, Αχ! Θα πεθάνουμε από τη ζέστη κι εκτός από αυτό δεν…. Και δεν…. Επειδή όχι μόνο… αλλά…. Ενώ αν είχες μία θετική στάση υπάρχει και η επιλογή της  αισιόδοξης πλευράς με τη παρακάτω πρόταση.

Θα έχει ζέστη σήμερα, σκέφτομαι να ποτίσω τα λουλούδια, να κάνω μία βόλτα στη φύση το απόγευμα και αν ζεσταθώ πολύ, να κολυμπήσω σε θάλασσα ή πισίνα. Τι λες; Δε προσφέρει μία θετική ενέργεια;

2ον, ξεκίνα να γυμνάζεσαι, έχει τα σωματικά οφέλη και συμβάλλει στην καλή υγεία αλλά και στη ψυχολογική σου κατάσταση. Κι αν νομίζεις ότι δεν έχεις χρόνο θα θέλαμε να γνωρίζεις ότι υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι δε χρειάζονται πολλές ώρες μες τη μέρα, αρκούν μόνο 7 λεπτά.

3ον. Μπορεί να νομίζεις όταν ξυπνάς ότι οι ώρες που κοιμήθηκες αρκούν για σένα, είσαι όμως σίγουρος/η; Έρευνές έχουν αποδείξει ότι θα πρέπει να κοιμάσαι καλά κι όχι λίγες ώρες, για να μπορεί το μυαλό να ανταποκρίνεται καλύτερα αλλά και για να νιώσεις περισσότερη ευτυχία.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελεί το ότι όσο κοιμόμαστε λίγο, μπορούμε εύκολα να θυμόμαστε τα άσχημα που μας έχουν συμβεί γιατί η μνήμη μας και γενικότερα το μυαλό δε προλαβαίνει να ανακαλέσει τις καινούργιες ευχάριστες εμπειρίες.

4ον, φρόντισε το σπίτι σου να είναι κοντά με την εργασία σου διότι έτσι θα μπορείς να αποφύγεις το άγχος και τη ταλαιπωρία που προσφέρουν οι διαδρομές.

5ον, δεν είναι τυχαίο ότι όταν κάποιος/α είναι κοντά στο θάνατο μετανιώνει πικρά που δεν πέρασε χρόνο με τους αγαπημένους ανθρώπους καταλαβαίνοντας πως αυτό στέρησε ένα μεγάλο κομμάτι ευτυχισμένων στιγμών, άρα συνολικά την ευτυχία. Συνεπώς, βρες χρόνο για τους αγαπημένους σου ανθρώπους, τον χρειάζεσαι κι εσύ κι εκείνοι μαζί σου.

6ον, κάνε διαλογισμό, είναι ευλογία να καταφέρεις να ξεφεύγει το μυαλό σου έστω και για λίγο και να μη σκέφτεσαι τίποτα.

Άλλωστε έρευνες αναφέρουν ότι ο διαλογισμός καθαρίζει το μυαλό από τις κακές σκέψεις έχοντας θετική επίδραση και συρρικνώνοντας το στρες.

7ον, έχε πάντα έναν στόχο, δεν χρειάζεται να είναι ο πιο σημαντικός του κόσμου, αρκεί να είναι για σένα, δε χρειάζεται να είναι μεγάλος, αρκεί να θες να τον πετύχεις γιατί το κίνητρο, οδηγεί στην ευτυχία και το αποτέλεσμα την εγγυάται.

8ον, να ζεις με αυθορμητισμό γιατί έτσι θα ζεις περισσότερες στιγμές από όσες είχες στο πρόγραμμα, και να μη ξεχνάς να είσαι ο εαυτός σου γιατί έτσι θα καταφέρεις να σε ικανοποιείς, άρα και να σε κάνεις ευτυχισμένο/η.

9ον, μη κουράζεσαι για πράγματα που δεν έχουν σημασία, και είναι λιγότερο δύσκολο να βρεις ποια είναι σημαντικά για σένα και έχουν σημασία βλέποντας μελλοντικά σε χρόνο αλλά και τι σου προσφέρουν όταν επενδύεις σε αυτά χρόνο, και συναισθήματα. Με απλά λόγια, δε χρειάζεται να ασχοληθείς πολύ όταν ήδη κάτι σου προκαλεί αρνητική ενέργεια, διάθεση και συναισθήματα, έχε στο νου πως δε χρειάζεται να δίνεις λύση σε κάθε πρόβλημα γιατί καμιά φορά είναι πρόβλημα και μόνο που υπάρχει πρόβλημα και αυτό είναι απολύτως αποδεκτό και υγειές.

10ον, γέλα περισσότερο, καμιά φορά ακόμα κι όταν δεν έχεις ανθρώπους που να σε κάνουν να γελάς και δε θες να δεις αστείες ταινίες, κωμωδίες κτλ. Δοκίμασε απλώς να προσπαθήσεις να χαμογελάσεις και μετά να γελάσεις, ναι, χωρίς λόγο, θα δεις ότι πιάνει, είναι δοκιμασμένο…

Τέλος, μη ξεχνάς πως εσύ φροντίζεις για να είσαι ευτυχισμένος κι ότι η ευτυχία είναι στιγμές που δεν αγοράζονται αλλά γίνε πρόθυμος/η να χτίσεις και να την αποκτήσεις. Να είσαι βέβαιος/η πως θα σου χτυπήσει τη πόρτα, αρκεί να ξέρεις που και πότε την ανοίγεις!

Πληροφορίες από τα παρακάτω άρθρα:

www.sansimera.gr

huffingtonpost.gr

www.shape.gr

www.in2life.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Μουσικός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή