γυναίκα που κρατάει το κεφάλι της μπροστά σε πρόβλημα
Φώτο: Alexander Dummer. Πηγή: www.pexels.com

Μερικές φορές στη ζωή μας το γεγονός ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα άμεσο πρόβλημα μπορεί να μας προκαλέσει έντονο άγχος και τότε είναι ακόμη πιο δύσκολο να σχεδιάσουμε τον τρόπο αντιμετώπισής του. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα εντελώς απρόσμενο γεγονός ή να πρέπει να ασχοληθούμε με κάτι που είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, αλλά τώρα έχουμε πολύ λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.

Η τεχνική της λύσης προβλημάτων βοηθάει στο να οργανώνουμε και να εστιάζουμε τη σκέψη μας ώστε να βρίσκουμε λύσεις για τα προβλήματά μας.

Περιλαμβάνει 6 βήματα:

1. Ορισμός του προβλήματος: Καθορίζουμε όσο μπορούμε πιο συγκεκριμένα πιο είναι το πρόβλημα. Αν το πρόβλημα έχει διάφορες πλευρές το χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια, ξεκινάμε από ότι μας είναι πιο εύκολο και ασχολούμαστε με ένα κομμάτι κάθε φορά.

2. Καταγραφή των πιθανών λύσεων: Σε αυτό το στάδιο σκεφτόμαστε όσο πιο πολλές λύσεις μπορούμε, χωρίς να τις κρίνουμε. Σκοπός είναι να σκεφτούμε όσες πιο πολλές εναλλακτικές μπορούμε, καθώς κάποιες μπορεί να μας φανούν χρήσιμες. Ίσως βοηθήσει το να μπούμε στη θέση ενός άλλου ατόμου και να σκεφτούμε πως θα αντιδρούσε εκείνο αν είχε να αντιμετωπίσει το δικό μας πρόβλημα.

3. Αξιολόγηση των «υπέρ» και των «κατά» της κάθε λύσης: Εξετάζουμε τις λύσεις που έχουμε και βλέπουμε ποιες πρέπει να απορρίψουμε λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης τους. Επίσης, κοιτάμε ποια μας φαίνεται πιο εφικτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

4. Επιλογή της λύσης και σχεδιασμός της εφαρμογής της: Παίρνουμε τη λύση που επιλέξαμε ως πιο εφικτή και αποφασίζουμε τι ακριβώς θα κάνουμε (τι, πως, πότε, που, ποια άτομα θα μας βοηθήσουν). Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας και κάποιο άλλο εναλλακτικό σχέδιο.

5. Εφαρμογή της λύσης: Δοκιμάζουμε τη λύση που έχουμε επιλέξει.

6. Αξιολόγηση του αποτελέσματος: Αν η λύση που δώσαμε είναι αποτελεσματική μπορούμε να συγχαρούμε τον εαυτό μας και να κρατήσουμε στη μνήμη μας την επιτυχία αυτή για άλλες περιστάσεις. Αν πάλι, δε λύθηκε το πρόβλημα προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο και τι πήγε λάθος. Έπειτα μπορούμε να δοκιμάσουμε μία άλλη λύση από τον κατάλογο που είχαμε φτιάξει, ακολουθώντας τα ίδια βήματα.

Η λύση προβλημάτων είναι μία τεχνική που μπορεί να μας βοηθήσει όταν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που απαιτεί άμεση δράση. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία με τρόπο που δε μας ικανοποιεί απόλυτα, αλλά και πάλι πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Θυμόμαστε δηλαδή, ακόμα και αν η λύση μας δεν είχε αποτέλεσμα, ότι έχουμε ήδη κάνει μία καλή προσπάθεια και το ότι δεν λύθηκε απευθείας το πρόβλημα μας δε σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει.

Σχετικά με τον συντάκτη

Νίκη Δαλιανά
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή