Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και σκίτσο ανδρός που δείχνει το αυτί του.

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Ι. Οικονόμου

Θέμα: Ζητήματα κρίσιμης σημασίας που αντιμετωπίζουν οι κωφοί – βαρήκοοι πολίτες

H Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε.) αποτελεί κοινωνικο-συνδικαλιστική μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση που αντιπροσωπεύει σε εθνικό επίπεδο τους κωφούς-βαρήκοους πολίτες και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Βαρήκοων ατόμων.

Οι κωφοί-βαρήκοοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ζητήματα κρίσιμης σημασίας τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Τα κωφά-βαρήκοα άτομα, αν και φτάνουν περίπου τις 30.000 πανελλαδικά, συνιστούν την πλέον αδικημένη κατηγορία ατόμων με αναπηρία, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η χορήγηση του επιδόματος κώφωσης-βαρηκοΐας διακόπτεται μεταξύ του 18ου ή του 25ου σε περίπτωση φοίτησης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ κ.λπ. και του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Τονίζεται, ότι το επίδομα συνδέεται με την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που συνεπάγεται η εν λόγω αναπηρία, όπως με τα ακουστικά βαρηκοΐας (κόστος περίπου 1.200 ευρώ), των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της τιμής τους. Ενώ, για τα υπόλοιπα υποστηρικτικά τεχνικά βοηθήματα όπως μπαταρίες ακουστικών βαρηκοΐας, ηλεκτρονικά συστήματα οπτικής ειδοποίησης κ.ά. δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κώφωση-βαρηκοΐα συνεπάγεται και με άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις όπως λογοθεραπεία για την βελτίωση της άρθρωσής τους, χρήση αισθητήρων παρκαρίσματος με φωτεινή ειδοποίηση κ.ά., καθιστώντας δυσβάσταχτα τα έξοδα για οικογένειες με δύο ή και περισσότερα κωφά-βαρήκοα μέλη.

Επιπλέον, τα άτομα με προβλήματα ακοής αντιμετωπίζουν προβλήματα και στο χώρο της εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας των κωφών-βαρήκοων ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς υπερβαίνει το 30%. Στις δε ηλικίες 25-40 ετών υπερβαίνει το 70%.

Αποκλεισμός στην ενημέρωση

Η καθημερινότητα όμως των κωφών-βαρήκοων ατόμων επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με τον περιορισμό τους στην ενημέρωση. Η μετάδοση του κεντρικού βραδινού δελτίου της ΕΡΤ με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα διεκόπη οριστικά, γεγονός που θεωρείται διάκριση σε βάρος των κωφών-βαρήκοων τηλεθεατών, η ενημέρωση των οποίων πρέπει να διενεργείται σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες, όπως προβλέπεται από το Ν. 4488/2017.

Πρόγραμμα Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) υλοποιείται εδώ και δεκαεπτά συναπτά χρόνια από την Ομοσπονδία, και κάθε χρόνο, υπήρχε ειδικός κωδικός στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για την επιχορήγηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Το 2020, για πρώτη φορά ο κωδικός αυτός αφαιρέθηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και έκτοτε το εν λόγω Πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα.

Το 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με πόρους απλό τον κρατικό π/υ στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών υπηρεσία εξ αποστάσεως διερμηνεία και χειλεανάγνωση (RELAY SERVICE). Με τη νέα αυτή υπηρεσία ο/η κάθε κωφός/κωφή από όλη την Ελλάδα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή (IRIS) στο κινητό του (διατίθεται δωρεάν) με την οποία μπορεί να κάνει βιντεοκλήση. Εξυπηρετείται έτσι σε διάφορες περιπτώσεις διερμηνείας, πχ. Πληροφορίες από δημόσιες υπηρεσίες κλείσιμο ραντεβού σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, παραγγελία φαγητού κλπ η υπηρεσία λειτουργεί πάντοτε χρησιμοποιώντας τα κονδύλια που είχαν εκταμιευτεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Δεδομένου ότι:

  • Η κώφωση-βαρηκοΐα είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία.-
  • Η κοινότητα των κωφών αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την εργασία και ιδιαίτερα τον ιδιωτικό τομέα καθώς ο ιδιωτικός τομέας δε δίνει ισάριθμες ευκαιρίες στην κοινότητα των κωφών με εκείνες των ακουόντων λόγω προκατάληψης και στερεοτύπων.
  • Tα προβλήματα των κωφών ξεκινούν από την εκπαίδευση, όπου στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα λείπει η διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.
  • Η διακοπή της μετάδοσης του κεντρικού βραδινού δελτίου της ΕΡΤ με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα δεν προσιδιάζει στις αρχές της ισότητας και της πλήρους ενσωμάτωσης και ένταξης.
  • Η επαναφορά του κωδικού του προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στον Κρατικό Προϋπολογισμό και η συνέχιση χρηματοδότησης του relay service στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών κρίνεται ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε το επίδομα κώφωσης – βαρηκοΐας να δίνεται σε όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικιακών περιορισμών;

2) Θα υπάρξει αποκατάσταση της καθημερινής τηλεοπτικής μετάδοσης του κεντρικού βραδινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αλλά και επαναφορά του κωδικού του προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στον Κρατικό Προϋπολογισμό;

3) Θα επανενταχθούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κονδύλια για το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα που λειτουργεί η Ομοσπονδία Κωφών και το relay service που λειτουργεί το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Φωτίου Θεανώ

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Πηγή: www.syriza.gr

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή