εξωτερικός χώρος από το Αννουσάκειο Ίδρυμα και λογότυπο Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελινού

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ

Έργο ζωής και προσφοράς στο συνάνθρωπο

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

pressntigri@gmail.com

Σε μείζονος σημασίας έργο για τη δυτική Κρήτη και την προσφορά που δύναται να παρέχει η Εκκλησία στον άνθρωπο, αναδεικνύονται οι προνοιακές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δομές και οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, όπως αυτές λειτουργούν και οργανώνονται µέσω του Αννουσάκειου Ιδρύματος της και του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου.

Η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου επιτελεί εδώ και πολλά χρόνια πολύπλευρο και αξιόλογο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και προνοιακό έργο, ανακουφίζοντας µεγάλο αριθμό ανθρώπων, που στερούνται βασικών κοινωνικών αγαθών. Οι επιτελείς της Ιεράς Μητρόπολης υλοποιούν πράξεις ζωής, συνδράμοντας εκατοντάδες ανθρώπων και προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αννουσάκειο Ίδρυμα

Το έργο που επιτελεί το Αννουσάκειο Ίδρυµα, το οποίο ανήκει στην Ι. Μ. Κισάμου & Σελίνου, µε τη µορφή ΝΠΙΔ, µη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, είναι πολυδιάστατο και ιδιαίτερης σημασίας για όσους δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους. Στελεχώνεται µε 58 πρόσωπα προσωπικό και συνεπικουρείται από τον Εθελοντικό Σύλλογο «Φίλοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος», ο οποίος αριθμεί περί τα 350 µέλη.

Το Ίδρυμα διατηρεί ένα Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, το οποίο φιλοξενεί, φροντίζει, νοσηλεύει και περιθάλπει 80 άτομα, κυρίως τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ, ανοϊκούς κ.ά. Παράλληλα, λειτουργεί Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, δυναμικότητας έως 20 θέσεων. Στο Κέντρο φιλοξενούνται άτομα που χρήζουν ειδικής φροντίδας µετά την έξοδό τους από κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα και πριν από την ένταξή τους στο οικογενειακό περιβάλλον. Το Κέντρο ως και το Θεραπευτήριο υποστηρίζονται από πλήρως εξοπλισμένο Φυσικοθεραπευτήριο, εντός του Ιδρύματος, µε σάουνα, θεραπευτική πισίνα, τσακούζι, ως και όργανα τελευταίας τεχνολογίας, χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το Αννουσάκειο Ίδρυµα υλοποιεί δύο προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι». Στο πλαίσιο αυτό, δύο Οργανωμένες Κινητές Μονάδες Α/ θµιας Φροντίδας, επανδρωμένες µε κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια, οικιακή βοηθό και οδηγό, σε καθημερινή βάση φροντίζουν 400 οικογένειες και μεμονωμένα πρόσωπα, υποστηρίζοντας την παραμονή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παράλληλα,  λειτουργούν τέσσερα Φυσικοθεραπευτήρια σε Κίσαμο, Βουκολιές, Παλαιόχωρα και Κάντανο. Είναι πλήρως εξοπλισμένα, παρέχουν υπηρεσίες σε κοινωνικά αδύναμους συνανθρώπους, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και μπορούν να αντιμετωπίσουν περί τα 1 .700 περιστατικά ετησίως. Ομοίως, το Κοινωνικό Ιατρείο στελεχώνεται από 15 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και προσφέρει υπηρεσίες σε πρόσωπα που, λόγω οικονοµικών δυσκολιών, αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η Κοινωνική Κουζίνα, η οποία παρέχει οργανωμένα, σε καθημερινή βάση, γεύματα σε εμπερίστατες και οικονοµικά αδύναμες οικογένειες και πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εβδομαδιαία η Κοινωνική Κουζίνα προσφέρει 1 .500 µερίδες φαγητού.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Την ίδια στιγµή, το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει, µέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, οργανωμένα και συστηματικά τρόφιμα, ως και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ευάλωτες οικογένειες και πρόσωπα. Το 2020 προσέφερε 1 4.650 κιλά τρόφιμα (κρέας, ζυμαρικά, όσπρια, γαλακτοκομικά είδη), 800 πακέτα γλυκίσματα, είδη ρουχισμού σε 240 οικογένειες, κλινοσκεπάσματα, στρώματα κ.λπ. σε 50 οικογένειες. Μεταξύ άλλων, το Αννουσάκειο Ίδρυµα διαθέτει µία Κινητή Ιατρική Μονάδα, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη (Υπέρηχος, Καρδιογράφος, Διαφανοσκόπιο, Αγγειολογικό Doppler, Ωτοσκόπιο, Οφθαλμοσκόπιο, Λαρυγγοσκόπιο, Μόνιτορ ασθενή, Σπιρόμετρο κ.ά.) και αποτελεί ευγενή χορηγία της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου.

Εντάχθηκε στις προνοιακές δομές του Ιδρύματος, λειτουργεί σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ΝΓΝ Χανίων «Αγιος Γεώργιος», τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Κινείται στην ευρύτερη περιοχή προσφέροντας πολύτιµες υπηρεσίες Α/θµιας περίθαλψης στη μαθητιώσα νεολαία και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Λειτουργεί επιπλέον Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), σκοπός της οποίας είναι η παροχή εξειδικευμένης ιατρικής παρακολούθησης και νοσηλευτικής φροντίδας, µε κατάλληλο ιατρικό εξοπλισµό και την απαιτούμενπ τεχνογνωσία. Η ΜΑΦ είναι ευγενής χορηγία του Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτσης»

Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολυκέντρο

Κυψέλη πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ είναι την ίδια στιγµή η πολιτιστική προσφορά του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου, ενός ιδρύματος της ΙΜΚΣ, ΝΠΙΔ, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Είναι ευγενής χορηγία της οικογένειας Νικολάου Τσατσαρωνάκη, εις µνήµη Μαρίας Τσατσαρωνάκη, Γεωργίου Τσατσαρωνάκη. Πάνω από 450 παιδιά, νέοι, έφηβοι και ενήλικες δραστηριοποιούνται, σε εβδομαδιαία βάση, στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου. Πρόκειται για µια ζωντανή κυψέλη πολιτισμού, δημιουργίας, δράσης και χαράς που καλύπτει ανάγκες παιδείας και καλλιέργειας των ανθρώπων του τόπου και της ευρύτερης περιοχής και ανεβάζει την κοινωνία «λίγο ψηλότερα». Το πολυδύναμο Πολύκεντρο έχει έκταση 2.500 τ.µ. και στους χώρους του λειτουργεί και δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, Ωδείο (αναγνωρισμένο από το Κράτος), το οποίο διαθέτει διάφορα τμήματα: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Σχολή Χορωδιών (Βυζαντινή, Παραδοσιακή, Εντεχνη, Παιδική, Εφηβική), Σχολή Κλασικής και Μοντέρνας Μουσικής (Πιάνο, Κλασική Κιθάρα, Κλασικό Βιολί, Αρμόνιο), Σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Βιολί, Λύρα, Λαούτο, Μπουζούκι, Ούτι), Σχολή Μουσικής Προπαιδείας (4-7 ετών) & Μουσικής Τεχνολογίας και Ηχοληψίας. Το Ωδείο διαθέτει την πολυπληθέστερη χορωδία της Κρήτης και στις Σχολές του φοιτούν περί τους 1 20 μαθητές όλων των ηλικιών. Επίσης, λειτουργεί ένα πιστοποιημένο Εργαστήριο – Κέντρο Εκμάθησης Η/Υ και µία Σχολή Αγιογραφίας, από την οποία έχουν ήδη αναδειχθεί επαγγελματίες αγιογράφοι. Στο Πολύκεντρο υπάρχουν ακόµη Σχολή Ψηφιδωτού, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Θεατρικό Εργαστήρι, Φωτογραφική Ομάδα, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 300 ατόμων, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Αναγνωστήριο µε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, καθώς και χώροι φιλοξενίας και εκθεσιακός χώρος.


Εξωτερικός χώρος και κτίριο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολυκέντρο

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή