Σε οικοδομή άνδρας πεσμένος στο πάτωμα και από πάνω του ένας άλλος άνδρας που του δίνει τις πρώτες βοήθειες. Σε πρώτο πλάνο το προστατευτικό κίτρινο κράνος που έχει φύγει από το κεφάλι του εργαζόμενου.

4.475 καταγράφηκαν στην Έρευνα Εργατικών Ατυχημάτων της ΕΛΣΤΑΤ

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που αποτυπώνεται στις επίσημες στατιστικές

Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)

Η ακριβής αποτύπωση σκοντάφτει σε ένα περίπλοκο τοπίο με έξι αρμόδιους διαφορετικούς φορείς

Στον ιστότοπο του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) αποτυπώνεται το περίπλοκο τοπίο που επικρατεί στην καταγραφή εργατικών ατυχημάτων. Ετσι, στη διαδικασία εμπλέκονται η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας που «καταγράφει τις αναγγελίες εργατικών ατυχημάτων που συλλέγει από τις περιφερειακές του υπηρεσίες, όπως και από την κεντρική υπηρεσία του». Ο ΕΦΚΑ που «καταγράφει όλα τα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, τα οποία επιδοτήθηκαν για αποχή από την εργασία τους».

Η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία «καταγράφει τα εργατικά ατυχήματα στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ», καθώς και τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών. Η ύπαρξη πολλών φορέων καταγραφής δυσχεραίνει την ακριβή αποτύπωση του προβλήματος, επισημαίνει η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ Ειρήνη Μπαρδάνη, τονίζοντας πάντως ότι η εμπλοκή της ΕΛΣΤΑΤ βελτίωσε αρκετά την κατάσταση τα τελευταία χρόνια. «Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ενιαίου Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου, ο οποίος θα καλύπτει όλους τους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και στην καλύτερη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων».

Πηγές της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η Αρχή αντλεί τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικών Ατυχημάτων από τον ΕΦΚΑ και, σε δεύτερη φάση, από τον ΟΑΕΕ. Οι ίδιες πηγές συμφωνούν με την εκτίμηση ότι υπάρχει υποκαταγραφή των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της εκτεταμένης αδήλωτης εργασίας. Σημειώνουν δε ότι στη διαδικασία καταγραφής πρέπει να εμπλακούν και άλλοι φορείς, όπως τα νοσοκομεία, πιθανώς με χρήση κοινωνικών λειτουργών, ώστε να αποτυπώνονται καλύτερα και τα ατυχήματα που αφορούν τη «μαύρη» εργασία, ενώ υπογραμμίζουν ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετιζόμενα με την υποκαταγραφή των εργατικών ατυχημάτων.

Πράγματι, στην έκθεση της Eurostat για τα εργατικά ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται εξαιρετικά χαμηλά τόσο στα θανατηφόρα (μπροστά μόνο από την Ολλανδία) όσο και στα μη θανατηφόρα ατυχήματα (μπροστά μόνο από Ρουμανία και Βουλγαρία), υπογραμμίζεται ότι τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης μη θανατηφόρων ατυχημάτων ενδέχεται να αντανακλούν προβλήματα υποκαταγραφής, σχετιζόμενα «με ανεπαρκώς καθιερωμένα συστήματα αναφοράς, μικρό οικονομικό κίνητρο για τα θύματα να αναφέρουν το ατύχημα, μη δεσμευτικές νομικές υποχρεώσεις για τους εργοδότες κ.λπ.». Διευκρινίζεται, πάντως, ότι τα δυστυχήματα είναι δύσκολο να υποκαταγραφούν.

Χωρίς μέθοδο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ», η Eurostat εξηγεί ότι η υποκαταγραφή αποτελεί «ένα πολύ σύνθετο θέμα με διασταυρούμενες πτυχές» και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει  καμία μέθοδος μέτρησης του επιπέδου της υποκαταγραφής σε επίπεδο ΕΕ», ξεκαθαρίζει η ευρωπαϊκή στατιστική Αρχή, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διορθωτικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αν αυτό κριθεί απαραίτητο». Πρόκειται για έναν συντελεστή που χρησιμοποιούν κάποια κράτη – μέλη, στα οποία δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα, ώστε να αποδώσουν έναν πιο ακριβή – -αν και κατ’ εκτίμηση — αριθμό ατυχημάτων. Η Eurostat διευκρινίζει, επίσης, ότι τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τη χώρα μας αφορούν τα εργατικά ατυχήματα μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων. Δεν περιλαμβάνονται κατηγορίες όπως εργαζόμενοι στο πλαίσιο της οικογένειας ή φοιτητές.

Κατά τον πρόεδρο της ΟΣΕΤΕΕ Ανδρέα Στοϊμενίδη, όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. «Είμαστε βέβαιοι ότι πολλά εργατικά δυστυχήματα δεν τα μαθαίνει κανείς», λέει, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση από τις Αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. «Περισσότερο κοιτάνε πώς θα αλλάξει η εικόνα για να μη δημιουργηθεί μια αίσθηση μεγέθυνσης του προβλήματος, παρά για το πώς θα έχουμε την πραγματική καταγραφή για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο Χρήστος Τέλιος, από το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επιζούν από εργατικά ατυχήματα, αλλά αναγκάζονται να μείνουν για καιρό εκτός εργασίας. «Με τα 570 ευρώ τον μήνα που μου έδινε ο ΕΦΚΑ μετά το ατύχημα δεν μπορούσα να καλύψω ούτε το ενοίκιο, πόσω μάλλον την οικογένειά μου…». «Μένεις ξεκρέμαστος», συμφωνεί και ο οικοδόμος Νίκος Κατσίφης, αναφερόμενος στα μεροκάματα που χάνονται και στην αποζημίωση του ασφαλιστικού φορέα που είναι «ψίχουλα». Όσο για την επόμενη ημέρα στη δουλειά: «Τον πρώτο καιρό φοβάσαι, δεν μπορείς να κουνηθείς. Είναι και η φύση της δουλειάς που αν μείνεις 10 μέρες στο κρεβάτι, το σώμα σου μετά δυσκολεύεται να προσαρμοστεί».

Δυόμισι χρόνια μετά το ατύχημα, ο φόβος παραμένει και για τον Χρήστο Τέλιο. «Πετάγομαι ακόμα στον ύπνο μου, είναι σαν εφιάλτης», λέει. «Έχουν αλλάξει όλα στη ζωή μου». Ο ίδιος περιμένει τώρα τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσής του, που καθυστερεί. Αν και, όπως λέει, οποιαδήποτε δικαστική δικαίωση «δεν θα με ξανακάνει όπως ήμουν. Η καθημερινότητά μου θα είναι βασανιστική».

Τα πρώτα πλήρως «μεταπανδημικά» χρόνια, το 2022 και το 2023,

τα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα θα δημοσιοποιηθούν το 2024 και το 2025 αντιστοίχως

ΕΛΣΤΑΤ

Αρνητική πρωτιά για τον κλάδο των κατασκευών και τns μεταποίησης

Σύμφωνα με την Έκθεση Εργατικών Ατυχημάτων της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2023, το 2021 είχαν σημειωθεί 31 εργατικά δυστυχήματα. Αρνητική πρωτιά καταγράφει ο κλάδος των κατασκευών, όπου σημειώθηκε 29% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Ακολουθεί η μεταποίηση με 22,6% και τα καταλύματα/εστίαση με 16,1%, ενώ από 9,7% «μοιράζονται» οι κατηγορίες «παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης» και «χονδρικό και λιανικό εμπόριο/επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών». Καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύονται κατόπιν παρέλευσης διετίας, τα δεδομένα για τα πρώτα πλήρως «μεταπανδημικά» χρόνια, δηλαδή το 2022 και το 2023, θα δημοσιοποιηθούν το 2024 και το 2025, αντιστοίχως. Ωστόσο, πέραν της έρευνας της ΟΣΕΤΕΕ και η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας επιβεβαιώνει αύξηση του συνολικού αριθμού των εργατικών ατυχημάτων. Αύξηση που, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Γιώργο Καλπούζο, οφείλεται «αφενός στην αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, αφετέρου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Επιθεώρησης που διευκολύνει την αναγγελία των ατυχημάτων».

Τα θανατηφόρα

Ο ίδιος παρατηρεί ότι η αύξηση του συνολικού αριθμού ατυχημάτων δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στα σοβαρά και θανατηφόρα ατυχήματα. «Το 2022 τα θανατηφόρα ατυχήματα αρμοδιότητάς μας ήταν 46, ενώ φέτος μέχρι σήμερα είναι 41» λέει. Το στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας περιγράφει ότι ως εργατικό δηλώνεται αρχικά οποιοδήποτε συμβάν λαμβάνει χώρα μέσα στον χώρο δουλειάς. Ακολουθεί, όμως, μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει μαρτυρίες, μελέτη των εγχειριδίων λειτουργίας του εξοπλισμού εργασίας ή ακόμα και ιατροδικαστικές εκθέσεις, μέχρι να συνταχθεί η τεχνική έκθεση που χαρακτηρίζει οριστικά το ατύχημα ως εργατικό.

Η έκθεση αυτή κατόπιν αποστέλλεται στο αστυνομικό τμήμα που διενεργεί την προανάκριση και από εκεί καταλήγει στα χέρια του εισαγγελέα προκειμένου, εφόσον διαπιστωθεί ότι το ατύχημα οφείλεται σε έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, να ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Η καταγραφή του πρώην ΣΕΠΕ, ωστόσο, δεν αποτυπώνει το πλήρες εύρος του προβλήματος όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα καθώς δεν υπάγονται στην αρμοδιότητά του όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι. Έτσι, όπως εξηγεί ο Γιώργος Καλπούζος σε τομείς όπως οι καταδυτικές εργασίες, η ναυτιλία και η αλιεία εμπλέκεται το Λιμενικό, στα ατυχήματα που συμβαίνουν στον δρόμο η Τροχαία, στα ορυχεία και στα μεταλλεία υπεύθυνη είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ τα σιδηροδρομικά ατυχήματα υπάγονται στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή