Ασθενής που φοράει το έξυπνο γιλέκο και κάνει την κίνηση με το χέρι ψηλά να πιάσει ένα άλλο χέρι
Πηγή Εικόνας: (ETH Zurich)
Γράφει η Εύη Τσιριγωτάκη

Ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) ανέπτυξαν έναν εξωσκελετό για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Πρόκειται για ένα γιλέκο που λειτουργεί ως ένα επιπλέον στρώμα μυών και στοχεύει στην ενίσχυση της σωματικής δύναμης και αντοχής στο άνω μέρος του σώματος των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας.

«Αν και τα νοσοκομεία διαθέτουν πολυάριθμες καλές συσκευές θεραπείας, συχνά είναι πολύ ακριβές και δύσχρηστες. Επίσης, υπάρχουν λίγα τεχνικά βοηθήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους και για την εκτέλεση ασκήσεων στο σπίτι. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό», δήλωσε η Μαρί Γεωργαράκη, πρώην διδακτορική φοιτήτρια στο Εργαστήριο Αισθητικοκινητικών Συστημάτων του ETH Ζυρίχης.

Το γιλέκο αυτό ονομάζεται Myoshirt και συνοδεύεται από ένα μικρό κουτί που περιέχει την τεχνολογία η οποία δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο σώμα. Εξοπλισμένο με αισθητήρες, το γιλέκο στέλνει τα δεδομένα σε έναν αλγόριθμο που αναγνωρίζει το είδος της κίνησης που θέλει να εκτελέσει ένα άτομο.

Το Myoshirt είναι εξοπλισμένο με ένα μοτέρ ικανό να κινεί ένα καλώδιο που βρίσκεται ενσωματωμένο στο ύφασμα. Αυτό το καλώδιο κινείται παράλληλα με τον μυ, μιμούμενο την κίνησή του, και λειτουργεί σαν ένα είδος τεχνητού τένοντα. Η υποστήριξη που παρέχει, είναι πάντα σύμφωνη με την κίνηση που εκτελεί ο χρήστης και μπορεί να προσαρμοστεί στις ατομικές προτιμήσεις του. Ο χρήστης διατηρεί τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή και μπορεί να παρακάμψει τη συσκευή αν χρειαστεί.

Στις δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με τη νέα συσκευή συμμετείχαν 12 άτομα: δέκα άτομα χωρίς σωματική αναπηρία, ένα άτομο με μυϊκή δυστροφία και ένα άλλο με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να σηκώσουν τα χέρια τους ή/και αντικείμενα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αισθητήρες στην πίσω πλευρά του γιλέκου
Πηγή εικόνας: ETH Zurich

Αύξηση της αντοχής

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι η αντοχή αυξήθηκε κατά περίπου ένα τρίτο στα υγιή άτομα και κατά περίπου 60% στο άτομο με μυϊκή δυστροφία. Εν τω μεταξύ, το άτομο με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ήταν σε θέση να εκτελέσει τις ασκήσεις της μελέτης τρεις φορές περισσότερο.

Τώρα, η ομάδα στοχεύει να δοκιμάσει τη συσκευή σε πιο καθημερινές συνθήκες.

«Στην επόμενη φάση, θέλουμε να δοκιμάσουμε το πρωτότυπό μας εκτός εργαστηρίου στο φυσικό περιβάλλον των μελλοντικών χρηστών και να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα για την περαιτέρω βελτίωσή του», δήλωσε ο Μισέλ Ξυλογιάννης, ο οποίος επίσης εργάζεται στο Εργαστήριο Αισθητικοκινητικών Συστημάτων στο ETH.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, το πρωτότυπο δεν είναι έτοιμο ακόμη για να βγει στην αγορά. Ο ενεργοποιητής και το κουτί ελέγχου του ζυγίζουν 4 κιλά, γεγονός που το καθιστά δυσκίνητο και μη πρακτικό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: www.ertnews.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή