• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Έρευνα: 9 στους 10 ασθενείς με Covid ανέκτησαν την όσφρηση ή την γεύση τους εντός 2 ετών
Γυναίκα με χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο δείχνει το θετικό self τετσ της

Σχεδόν 9 στους 10 ασθενείς που ανέφεραν δυσλειτουργία όσφρησης ή γεύσης λόγω COVID-19-ανέρρωσαν εντελώς από αυτήν εντός 2 ετών, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Η ανάκτηση αυτών των αισθήσεων χρειάστηκε περισσότερους από 6 μήνες στο 10.9% των ασθενών.

Ο Paolo Boscolo-Rizzo του University of Padova, υπολόγισε το εντός 2 ετών ποσοστό εμφάνισης δυσλειτουργίας και ανάκτησης όσφρησης και γεύσης σε 168 ελαφρώς συμπτωματικούς ενήλικες στην έναρξη, στις 4 εβδομάδες, στις 8 εβδομάδες, στους 6 μήνες και στα 2 χρόνια μετά τη νόσηση (πριν την Όμικρον).

Αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης ή όσφρησης αναφέρθηκε από το 64.3% στην έναρξη της λοίμωξης, το 38.1% στις 4 εβδομάδες, το 17.3% στις 8 εβδομάδες, το 16.1% στους 6 μήνες και το 8.3% στα 2 χρόνια.

Ολοκληρωτική αποκατάσταση της δυσλειτουργίας (έναρξη εντός 4 εβδομάδων από τη λοίμωξη-119 ασθενείς) συνέβη στο 88.2 % ενώ ποσοστό 9.2 % ανέφερε μείωση της έντασης και 2,5% ότι το σύμπτωμα δεν παρουσίασε αλλαγή ή επιδεινώθηκε.

Αργή ανάκτηση (περισσότερο από 6 μήνες) αναφέρθηκε από το 10.9% των ασθενών.

Επιμονή τουλάχιστον ενός συμπτώματος (περιλαμβανομένων μη χημειοαισθητηριακών), σε διάστημα 2 ετών αναφέρθηκε από το 28.0 %.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανάκτηση της όσφρησης ή της γεύσης μπορεί να συνεχίζεται για πολλούς μήνες μετά τη λοίμωξη.

Πηγές: JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Πηγή: www.iatronet.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή