Λογότυπο Airbnb

Νέο Νομοθετικό πλαίσιο για τα Airbnb

Αρκετές φορές, διαβάζοντας προθέσεις, εξαγγελίες, διαρροές, μέχρι και προσχέδια νόμου, καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά ότι οι συντάκτες των κειμένων ή «βλέπουν» το ζήτημα που αναδεικνύουν από μία μόνο πλευρά ( τη δική τους) ή δεν γνωρίζουν ΚΑΘΟΛΟΥ για ποιο πράγμα μιλάνε.

Και αφορμή γι αυτές τις σκέψεις, μού έδωσε σειρά δημοσιευμάτων με κύριο άξονα το «νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb» το οποίο έχει αποφασίσει να θέσει σε διαβούλευση στο άμεσο διάστημα η κυβέρνηση.

Τα περισσότερα στοιχεία και σημεία που περιλαμβάνονται στις «σκέψεις» αυτές – που μού δίνουν την εντύπωση ότι είναι ήδη προαποφασισμένη η υλοποίησή τους- έχουν άμεση και μοναδική σχέση με το πώς θα «παταχθεί» η όποια φοροδιαφυγή, πώς θα βρεθούν έσοδα από χρήματα που δεν δηλώνονται, πώς θα περιοριστεί η αύξηση των ενοικίων στην αγορά ακινήτων ως επίπτωση του συστήματος βραχυχρόνιων μισθώσεων και πώς θα προστατευθεί ο ενοικιαστής.

Το Airbnb  μία αιτία είχε : Τη φτώχεια του μέσου Έλληνα.

Όλα καλά και σύννομα και λογικά. Αλλά ο συντάκτης (συντάκτες) του «πλαισίου» ή δεν έχει ιδέα για το σύστημα, ή κάτι διάβασε και κάτι άκουσε και θέλει να «κάνει τον έξυπνο» ή δεν καταλαβαίνει ότι η εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος Airbnb , μία αιτία είχε : Τη φτώχια του μέσου Έλληνα και την αδυναμία του να συντηρήσει καλοκαιρινές κατοικίες που μένουν πλέον άδειες, μικρές ιδιοκτησίες που μένουν επί χρόνια ξενοίκιαστες και μικρά σπίτια που αγοράστηκαν με τις οικονομίες μιάς ζωής για «τοποθέτηση» αυτών των χρημάτων ώστε ίσως, κάποια στιγμή, να γυρίσουν πίσω στον ιδιοκτήτη το κόστος της αγοράς τους, τότε που όλοι αγόραζαν δυαράκια και τριαράκια, θεωρώντας ότι κάνουν….. επένδυση.

Και φυσικά δεν μιλάμε για βίλες με πισίνες στη Μύκονο και την Τήνο και άλλες μοντέρνες και τουριστικές περιοχές όπου η αγορά των ακινήτων ξεπερνούσε και τις 500.000 ευρώ και γινόταν για λόγους αυτοπροβολής και επίδειξης πλούτου που δυστυχώς σήμερα, δεν έχουν πλέον καμία ζήτηση. Μιλάμε για διαμερίσματα 60 και 80 και 100 τετραγωνικών στην Κυψέλη και τα Πατήσια και τον Πειραιά , άντε και τη Βάρκιζα ή το Κιάτο όπου οι οικογένειες που επένδυαν έλπιζαν ότι θα μπορούν να περνούν 1-2 μήνες το καλοκαίρι για διακοπές, Κάποια Χριστούγεννα, κάποιο Πάσχα για να «ξεφεύγουν». Δυστυχώς, όλα αυτά, τέρμα. Και τα σπίτια ξέμειναν άδεια, να βολοδέρνουν στις βροχές και τους αέρηδες και τα χιόνια και τις πλημμύρες και άρχιζαν να καταστρέφονται. Το Airbnb τους έσωσε στην κυριολεξία. Τους έδωσε ένα μικρό ετήσιο εισόδημα, ίσα-ίσα για τη συντήρηση του σπιτιού, τον ΕΝΦΙΑ και τα κοινόχρηστα αλλά και την ελπίδα ότι κάποτε, τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες

Από την άλλη πλευρά, οι «εγκέφαλοι» που είχαν την ιδέα του περαιτέρω «ξεζουμίσματος» του μεσαίου Έλληνα, δεν έμαθαν ποτέ την ταλαιπωρία που έχει ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σπιτιού όταν – μέσω εταιριών- βρεθεί ενοικιαστής για μια βδομάδα, ως δέκα μέρες.

◊ Ένα σπίτι 60-70 τετραγωνικών που είναι κλειστό και σε αχρηστία, κοντά στη θάλασσα επί μήνες, πόσο χρόνο και πόσα έξοδα χρειάζεται για να «έρθει σε λογαριασμό» ώστε να ενοικιαστεί……

◊ Κι αν το σπίτι είναι λ.χ. στην Ιτέα ή το Ξυλόκαστρο ή τη Λίμνη Ευβοίας, ακόμα και την …. Σαλαμίνα, πόσες ώρες και πόσα χρήματα χρειάζονται για να πάει ο ιδιοκτήτης να παραλάβει τους ενοικιαστές από το αεροδρόμιο και να τους μεταφέρει εκεί αλλά και την ανάλογη διαδρομή κατά την αναχώρηση.

◊ Και φυσικά, την κατάσταση του σπιτιού στην οποία το αφήνουν – συνήθως- οι ενοικιαστές, τις ζημιές, τις βλάβες και την κακομεταχείριση του εξοπλισμού που είναι πια κανόνας. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ενοικιαστές να ζητούν …. Αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη γιατί…. έβρεξε , κάποιο παράθυρο δεν έκλεινε καλά και μπήκαν νερά της βροχής που τους έβρεξαν τις σαγιονάρες.

Καλό θα ήταν, πριν προχωρήσουν τέτοια νομοσχέδια να μελετούν σοβαρά όλες τις παραμέτρους. Γιατί έτσι όπως πάει, οι χιλιάδες μικροιδιοκτήτες θα σταματήσουν να τα νοικιάζουν, οι υποψήφιοι ενοικιαστές δεν θα βρίσκουν πού να μείνουν και θα πηγαίνουν στην … Αλβανία, σαν τα τάνκερ και τα κρουαζιερόπλοια ενώ το Κράτος θα ξεμείνει με την είσπραξη ενός ισχνού ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή