κτήριο φυλακής

Διαλεκτή Αγγελή

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι έγκλειστοι οροθετικοί του Κορυδαλλού, οι οποίοι πέραν της ελευθερίας τους στερούνται και τη μοναδική πηγή εισοδήματος που έχουν, το επίδομα αναπηρίας. Η τελευταία φορά που επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) επισκέφθηκε το νοσοκομείο του καταστήματος κράτησης του Κορυδαλλού ήταν η Τρίτη 21η Μαΐου 2019, εξετάζοντας λιγότερα από 10 άτομα.

Ωστόσο, οι ανάγκες για ανανέωση πιστοποιητικών αναπηρίας είναι περισσότερες και εξαιρετικά επείγουσες, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που το πιστοποιητικό αναπηρίας τους έχει λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι εδώ και σχεδόν 8 μήνες δεν λαμβάνουν το επίδομα που κανονικά δικαιούνται, μια οικονομική ενίσχυση η οποία μάλιστα συχνά εξυπηρετεί ολόκληρες οικογένειες.

Προβληματική η λειτουργία των ΚΕΠΑ

Για ακόμη μια φορά, γίνεται εμφανής η εξαιρετικά προβληματική λειτουργία των ΚΕΠΑ, όπου χρόνια πάσχοντες καλούνται να περνούν από τις υγειονομικές επιτροπές για να επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά το ποσοστό αναπηρίας τους, με τον κίνδυνο μάλιστα το ποσοστό αυτό να μειωθεί αυθαίρετα τόσο που να τους στερήσει το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα.

«Γνωρίζω ότι είμαι οροθετικός εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κι όμως καλούμαι συνεχώς να περνάω από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ», μας λέει έγκλειστος με τον οποίο επικοινωνήσαμε και ο οποίος έχει παύσει να λαμβάνει το επίδομα από τον περασμένο Μάρτιο, αναμένοντας πότε θα συγκροτηθεί νέα υγειονομική επιτροπή που θα επισκεφθεί τον Κορυδαλλό.

Μάλιστα, εντύπωση μας προκάλεσε η πληροφορία που μας μετέφερε ότι ενώ οι ιατρικοί φάκελοι των έγκλειστων έχουν σταλεί στον ΟΠΕΚΑ – Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον αρμόδιο φορέα απονομής επιδομάτων, επιστράφηκαν στο νοσοκομείο του καταστήματος κράτησης για να πιστοποιηθεί η γνησιότητά τους, γεγονός το οποίο βάζει ακόμη ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο στην απονομή του επιδόματος στους έγκλειστους ανάπηρους.

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή