εργαζόμενος και εργοδότης που ετοιμάζονται να υπογράψουν χαρτιά

Ανακοίνωση ΕΣΑμεΑ

Οι διεκδικήσεις και ο αγώνας της ΕΣΑμεΑ και των οργανώσεών της σε όλη τη χώρα έχει ξεκινήσει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ώστε να προστατευθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους από τον COVID-19. Μία από τις διεκδικήσεις αφορά στην επέκταση της ειδικής άδειας σε πολλές περισσότερες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης από αυτές που προέβλεψε η ελληνική Πολιτεία.

Η χθεσινή υπουργική Απόφαση, παρότι δεν καλύπτει το σύνολο των διεκδικήσεων της ΕΣΑμεΑ είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Πλέον την ειδική άδεια τη δικαιούνται και οι κάτωθι:

1.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

1.2. Ασθενείς/άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών με:

α) ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση, παρά τη μέγιστη αγωγή,

β) αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/ μακρο αγγειακές επιπλοκές,

γ) χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις,

δ) χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, εφ’ όσον παρουσιάζουν: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας:< 40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ε) χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση, στ) χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση).

1.3. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI>40).

1.4. Άτομα όλων των ηλικιών, που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού – Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν >2 ανοσοκατασταλτικά φάρμακα – HIV ασθενείς με CD4<200/μL.

1.5. Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταία πενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

1.6. Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα.

1.7. Γυναίκες που κυοφορούν.

Προφανώς και σε αυτή την υπουργική απόφαση υπάρχουν στρεβλώσεις και ελλείψεις. Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει τον διεκδικεί και να αγωνίζεται για την αποτελεσματική προστασία όλων των πολιτών με αναπηρία, χρόνια πάθηση και των μελών των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζουμε τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ αναφορικά με την ειδική άδεια.

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 31.03.2020
Αρ. Πρωτ.: 450

ΠΡΟΣ: κ. Ν. Χαρδαλιά, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ι. Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Υγείας κ. Π. Θεοδωρικάκο, Υπουργό Εσωτερικών

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»
ΘΕΜΑ: «Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Λήψη μέτρων για τους εργαζομένους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ακόμη και τώρα»

Κύριοι Υπουργοί,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων.

Με το παρόν έγγραφό της και παρακολουθώντας με αγωνία τις εξελίξεις για την εξάπλωση του κορονοϊού covid-19 και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας, θα ήθελε να τονίσει για ακόμη μία φορά ότι οι ελλιπείς και ασαφείς οδηγίες από την Κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ, σχετικά με το ποιες κατηγορίες εργαζομένων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα για αποχή από τα εργασιακά τους καθήκοντα και κατ΄ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και έχει οδηγήσει σε φοβερή αγωνία εργαζομένους και οικογένειες. Εγκύκλιοι, όπως η ΚΥΑ της 18ης Μαρτίου η οποία αναφέρει τον όρο «αρρύθμιστος διαβήτης», κάνει αναφορά στο ότι καρκινοπαθείς, θεωρούνται ότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα μόνο όταν υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, και όχι αργότερα, μετά από χειρουργείο, ή σε ανοσοκαταστολή, καθώς επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έχει οδηγήσει συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες σε απόγνωση για την πορεία της υγείας τους και σε πλήθος διαμαρτυριών.

Είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εργάζονται άτομα με αναπηρία όρασης, που έχουν την αφή και κατά συνέπεια τα χέρια κάθε στιγμή ως αντικατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., να είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ’ ότι οι βλέποντες; Παρόμοια κατάσταση μήπως δεν αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία;

Πρέπει να γίνει σαφές και να δημοσιοποιηθεί ότι, στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που επιβάλλεται να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι τους και να προστατευτεί τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους, ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες.

Επίσης και σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και άτομα με άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

Επίσης, τονίζουμε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από τον εργαζόμενο θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, πρέπει να μπορούν να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του ιατρικού τους φακέλου ή με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού τους.
Η ΕΣΑμεΑ δημοσιεύει για ακόμη μία φορά τον πλήρη κατάλογο των ατόμων που επιβάλλεται σήμερα να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι τους και να προστατευθούν τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους. Αναμένουμε να υιοθετηθεί ΑΜΕΣΑ από τον ΕΟΔΥ και την Κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα θα είναι πολύ μεγάλος.

Άμεσα πρέπει να δημοσιευθούν οδηγίες για το τι πρέπει να πράξει ο εργαζόμενος στις περιπτώσεις που ο εργοδότης του αρνείται να εφαρμόσει τα ανωτέρω, καθώς και που μπορεί να απευθυνθεί.

Κύριοι Υπουργοί,

Οι προτάσεις μας και οι επισημάνσεις που σας προτείνουμε να συμπεριληφθούν στα μέτρα που λαμβάνετε και που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν υπόψη, με δεδομένο ότι κοινός στόχος όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, με ή χωρίς αναπηρία, είναι η διασφάλιση της προστασίας ΟΛΩΝ μας από τον αόρατο εχθρό, τον covid-19, της διατήρησης ζωντανής της ελπίδας για το μέλλον.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας
Ι. Λυμβαίος

Πηγή: www.esamea.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή