• Αρχική
  • e-learning
  • Επεξεργασία κειμένου στο iPhone από άτομα με προβλήματα όρασης
χέρια που κρατάνε iphone

Γεια σας. Είμαστε και πάλι εδώ για να κλείσουμε την ενότητα των βίντεο που αφορά τις συσκευές Apple. Πριν από όλα όμως ας απαντήσουμε σε μια ερώτηση και ας κάνουμε και μια διευκρίνηση.

Στην ερώτηση αν υπάρχει χειρονομία για την απάντηση και των τερματισμό των εισερχόμενων κλήσεων η απάντηση είναι πως υπάρχει και είναι και για τις δύο περιπτώσεις ίδια. Αρκεί ο χρήστης να χτυπήσει με δύο δάχτυλα την οθόνη του την ώρα που θέλει να απαντήσει ή να τερματίσει μια κλήση. Αν θέλει κάποιος να απορρίψει μια εισερχόμενη κλήση μπορεί να το πραγματοποιήσει πιέζοντας δύο φορές το πλήκτρο ενεργοποίησης.

Πάμε και στη διευκρίνηση.

Στο πρώτο βίντεο που μιλήσαμε για την ενεργοποίηση του voice over στα iPhone, εκ παραδρομής για τα τηλέφωνα νέας γενιάς αναφέραμε ως συντόμευση ενεργοποίησης το πλήκτρο που αφορά τα τηλέφωνα με λογισμικό android. Η σωστή συντόμευση είναι τριπλό κλικ του πλευρικού κουμπιού.

Ας μιλήσουμε τώρα για την επεξεργασία κειμένου με voice over.

Όταν έχουμε ενεργοποιημένο το voice over έχουμε τρεις τρόπους εισαγωγής κειμένου. Υπάρχει η δυνατότητα της βασικής πληκτρολόγησής, της πληκτρολόγησης αφής και της εκφώνησης. Τις δύο πρώτες τις επιλέγουμε από τον ρότορα και την εκφώνηση μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε οποιαδήποτε στιγμή έχουμε τον κέρσορα μας σε πεδίο εισαγωγής κειμένου.

Στην περίπτωση που έχουμε ενεργοποιημένη την βασική πληκτρολόγηση και εφόσον έχουμε κάνει διπλό κλικ με ένα δάχτυλο πάνω σε ένα πεδίο εισαγωγής κειμένου έτσι ώστε να εμφανιστεί το εικονικό πληκτρολόγιο, πραγματοποιούμε είτε δεξιά κύλιση είτε αριστερή πάνω σε αυτό και όταν εκφωνηθεί ο χαρακτήρας ή το σύμβολο που επιθυμούμε χτυπάμε δύο φορές με ένα δάχτυλο και εισάγουμε το επιλεγμένο στοιχείο. Στην περίπτωση της πληκτρολόγησης αφής αρκεί εφόσον έχουμε το πληκτρολόγια μπροστά μας, να πλοηγηθούμε σε αυτό και όταν εκφωνηθεί ο χαρακτήρας ή το σύμβολο που επιθυμούμε να σηκώσουμε το δάχτυλό μας για να εισάγουμε το επιλεγμένο στοιχείο.

Στην Τρίτη και γρηγορότερη περίπτωση που αποφασίσουμε να εκφωνήσουμε εμείς το κείμενο, αρκεί εφόσον έχουμε και πάλι ενεργοποιημένο ένα πεδίο εισαγωγής κειμένου να χτυπήσουμε την οθόνη μας με δύο δάχτυλα και να ξεκινήσουμε την εκφώνηση μετά από τον ήχο. Με την ίδια χειρονομία τερματίζουμε την εκφώνηση και εισάγετε αυτόματα το κείμενο. Μια πολύ σημαντική πληροφορία είναι ότι κατά την εκφώνηση μπορούμε να αναφέρουμε και τα στοιχεία στίξης που επιθυμούμε κι εκείνα θα εισάγονται στο κείμενο μας κανονικά. Αν για κάποιο λόγο δεν λειτουργήσει η συντόμευση, ενεργοποιούμε και αντίστοιχα απενεργοποιούμε το κουμπί υπαγόρευση το οποίο βρίσκετε αριστερά από το πλήκτρο διαστήματος.

Πάμε να τα δούμε και στην πράξη.

Εφόσον έχουμε εισάγει ένα κείμενο και θέλουμε να κάνουμε διορθώσεις, επιλέγουμε το πεδίο εισαγωγής κειμένου, χτυπάμε δύο φορές για να πάμε στην αρχή ή στο τέλος του κειμένου και εφόσον χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τη χειρονομία, επιλέγουμε από το ρότορα τον τρόπο της πλοήγησης που επιθυμούμε π.χ. χαρακτήρες, λέξεις ή γραμμές και για να μετακινηθούμε μέσα στο κείμενο χρησιμοποιούμε προς τα κάτω κίνηση με ένα δάχτυλο για εμπρός και πάνω για πίσω. Όταν εντοπίσουμε το στοιχείο που θέλουμε το επεξεργαζόμαστε χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο μας.

Το παρόν αποτελεί το τρίτο από μια σειρά άρθρων και video, τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα βήματα εξοικείωσης τους στη χρήση smart phones.

Μέρος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος ‘Tech is My Eyes’ στηρίζει με δωρεά της στην ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” η φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas.

Δείτε το σχετικό video και με Ελληνικούς Υπότιτλους πατώντας εδώ ⇓

Επιμέλεια Κειμένων και Video: Δημήτρης Αμπατζής

Παραγωγή – Πνευματική Ιδιοκτησία: Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια»

Διαβάστε επίσης:

Βασικές ρυθμίσεις και συντομεύσεις αναγνώστη οθόνης για iPhone

Κάνε το iPhone σου να … μιλάει!

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

2 comments on “Επεξεργασία κειμένου στο iPhone από άτομα με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή