Καρότσι σούπερ μάρκετ με διάφορες καρτέλες φαρμάκων μέσα, έξω από το καρότσι φυαλίδια με φάρμακα εμβολίου και δίπλα μια σύριγγα.

Ποια είναι τα αίτια των ελλείψεων και σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες ανήκουν τα ελλείποντα σκευάσματα.

Δημήτρης Καραγιώργος

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, με τους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς να αποδίδονται σε καθημερινό αγώνα εξεύρεσης μίας σειράς ελλειπόντων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση (https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?uuid=68d36016-0551-4edd-9505-d148c4bd8c64&groupId=12225) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 193 φάρμακα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Για 47 από αυτά, υπάρχει ανάγκη μόνιμης και έκτακτης κάλυψης.

⇒ Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται 87 φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, 40 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 14 σκιαγραφικά.

Πρόκειται για βασικά φάρμακα όλων των κατηγοριών (και νοσοκομειακά), ενώ ως αίτια των ελλείψεων παρουσιάζονται οι καθυστερήσεις παράδοσης, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, αυξημένη ζήτηση και ποιοτικό πρόβλημα σε ένα από τα φάρμακα του καταλόγου.

Αν και οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν πως οι ελλείψεις περιορίζονται, στον προηγούμενο κατάλογο του ΕΟΦ (τον περασμένο Δεκέμβριο) περιλαμβάνονταν συνολικά 109 ελλείποντα φάρμακα.

Η διοίκηση του ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε διαδοχικές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, με την πλέον πρόσφατη να έχει αποφασιστεί τον περασμένο μήνα και να αφορά 119 φάρμακα.

Με την ίδια απόφαση, ωστόσο, ήρθη προηγούμενη απαγόρευση που είχε επιβληθεί το περασμένο καλοκαίρι. Η άρση αυτή συνδέθηκε από τους φαρμακοποιούς με νέα προβλήματα επάρκειας στην ελληνική αγορά.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) είχε καταγγείλει πως γίνονται παράλληλες εξαγωγές 212 φαρμάκων, τα οποία είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Έρευνα | Ευρώπη

Η κατάσταση είναι δυναμική και αφορά το σύνολο της Ευρώπης, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU).

Σε σημαντικό αριθμό χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα (27%), ο αριθμός των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη ξεπερνούσε τα 600, κατά τη διενέργεια της έρευνας.

Στην έκθεση τονίζεται πως κάθε φαρμακοποιός διαθέτει 10 ώρες την εβδομάδα προκειμένου να αναζητήσει – για λογαριασμό ασθενών – φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Πηγή: www.iatronet.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή