Δύο σκίτσα ανθρώπων ένας σε αναπηρικό αμαξίδιο και ένας με πατερίτσες

Όπως έγραψε με όλες τις λεπτομέρειες το meallamatia.gr προ ημερών, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας καθορίζει πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία και ευδιάκριτα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται στον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας.

Ο κόσμος της Αναπηρίας χαιρέτισε με ενθουσιασμό την ουσία των νέων ρυθμίσεων που είναι το τέλος στην ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες με μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία που δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσουν ποτέ και για καμία επανεξέταση της πάθησής τους – ή σωστότερα της αναπηρίας τους- από καμία επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ορθώς το πανηγύρισαν οι πολίτες με μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία αφού ένας εκ γενετής τυφλός ή κωφός ή τετραπληγικός ή με ένα χέρι ή με ένα πόδι δεν θα επανεξετάζεται κάθε τόσο ΜΗΠΩΣ και στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η ολική απώλεια της όρασής του , ή η ολική κώφωσή του ή δεν ξαναφύτρωσε το πόδι ή το χέρι του.

Ορθώς το πανηγύρισαν αλλά μαζί με τον πανηγυρισμό, θα έπρεπε να είχαν «ρίξει» το ….γέλιο της αρκούδας οι άνθρωποι αυτοί μπροστά στην ανοησία της μέχρι σήμερα ισχύος της ρύθμισης που επί ΠΟΛΛΑ χρόνια αντιμετώπιζε πράγματι ως πιθανό το… ξαναφύτρωμα του χεριού ή του ποδιού του., Και γι αυτό τον έσερναν από κάθε μέρος της Ελλάδος στις Επιτροπές για να το διαπιστώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «πράξαμε κάτι που ήταν αυτονόητο αλλά δεν είχε γίνει ως σήμερα».

Καλώς το έπραξε και μπράβο του. Και καλώς παραδέχτηκε ότι έπραξε το αυτονόητο. Αλλά ήταν τόσο τερατώδεις οι προηγούμενες «ρυθμίσεις» – που καλώς αποκατέστησε που θα χρειαζόταν κάτι περισσότερο : Να βγει ο ίδιος ο κ. Χατζιδάκης και να εξηγήσει αυτοπροσώπως και ζωντανά από την τηλεόραση ΓΙΑΤΙ επί τόσα χρόνια δεν υπήρχε στοιχειώδης λογική στο επίσημο Κράτος που ανεχόταν να ταλαιπωρείται κάθε έξη μήνες και να μεταφέρεται ένας τετραπληγικός ή ένας ακρωτηριασμένος ή ένας τυφλός από τον Έβρο, την Κρήτη, την Ήπειρο ή τα νησιά στην έδρα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΟΔΑ για να πιστοποιηθεί ότι …ήταν ΑΚΟΜΗ μόνιμα ή μη αναστρέψιμα ανάπηρος ώστε να δικαιούται αυτά που δικαιούται.

Και αυτό συνέβαινε ΚΑΙ στα δυο χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ΚΑΙ στα 4 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα ΚΑΙ στα χρόνια των κυβερνήσεων 2010-2015 ΚΑΙ στα χρόνια των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου ΚΑΙ Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη ΚΑΙ των προηγουμένων κυβερνήσεων .

Το ζητούσαν, το επιζητούσαν, το δικαιούνταν , το διεκδικούσαν όλοι όσοι είχαν στερηθεί των αυτονόητων δικαιωμάτων τους επειδή «το αυτονόητο δεν είχε γίνει ακόμα». Και ΚΑΝΕΙΣ δεν το είχε σκεφτεί, δεν το είχε προτείνει , δεν το είχε συζητήσει καν. Κανείς υπουργός ή υφυπουργός ΚΑΜΙΑΣ κυβέρνησης.

Το ότι το έκανε, έστω με μνημειώδη καθυστέρηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Χατζηδάκης δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους ΟΛΟΥΣ τους υπουργούς ΟΛΩΝ των πρωθυπουργών, όλων των κυβερνήσεων. Και το μπράβο που αξίζει στη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ισοσταθμίσει το «γιούχα» που αξίζει σε όλους τους προηγούμενους. Χιλιάδες σημερινοί με μόνιμοι ή με μη αναστρέψιμη αναπηρία Έλληνες πολίτες δικαιώθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι στο παρελθόν που αδικήθηκαν κατάφωρα, προφανώς δεν ζουν πλέον ώστε να ακούσουν ΕΣΤΩ ένα «συγγνώμη».

Σχετικά με τον συντάκτη

Δημήτρης Κωνσταντάρας
Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή