Γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο

Χέλενα Ντάλι *

Η πυξίδα μας για μια δίκαιη ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19 επικεντρώνεται στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που τους επιτρέπουν να συμμετέχουν πλήρως στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

Πριν από δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Πρόκειται για την πρώτη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία προσχώρησε η Ε.Ε., σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής κατά την οποία ο σεβασμός και η ευθύνη προς τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αποτελούν τόσο ηθική όσο και νομική υποχρέωση. Κατά την τελευταία δεκαετία η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της εργάστηκαν για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση. Για την Ε.Ε. αυτό σημαίνει τη διασφάλιση πως οι κανόνες, οι πολιτικές και τα προγράμματά της δεν αποκλείουν τα άτομα με αναπηρία, σέβονται πλήρως τη Σύμβαση και προωθούν μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. δεσμεύονται επίσης από τη Σύμβαση καθώς και από τους κανόνες της Ε.Ε. για την απαγόρευση των διακρίσεων και την προσβασιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίσουν εκπαιδευτικά συστήματα χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και να θεσπίσουν νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Πρέπει επίσης να καταστήσουν προσβάσιμες τις μεταφορές και τα δημόσια κτίρια. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020 καθοδήγησε τη δράση της Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία. Ανέδειξε την αναπηρία σε προτεραιότητα στο θεματολόγιο της Ε.Ε. και επέφερε αισθητή βελτίωση.

Η εμβληματική Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα, για παράδειγμα, απαιτεί να καθίστανται προσβάσιμα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά βιβλία, τραπεζικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται και από άτομα με αναπηρίες. Τα δικαιώματα των επιβατών της Ε.Ε. διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν πρόσβαση στις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές. Η Ε.Ε. έχει επίσης πρωτοστατήσει παγκοσμίως στην προώθηση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία μέσω των αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών πολιτικών μας.

Η πανδημία Covid-19 αποκάλυψε περαιτέρω ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τις σοβαρότερες επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτά εξαιτίας αυτών των ανισοτήτων. Με τα σχολεία κλειστά και διαδικτυακά μαθήματα, το διδακτικό υλικό και ο εξοπλισμός δεν είναι πάντοτε προσβάσιμα σε μαθητές με αναπηρία. Οι τηλεδιασκέψεις, η εργασία από το σπίτι και οι διαδικτυακές αγορές μπορεί να θέσουν φραγμούς σε ορισμένους. Ακόμα και η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον ίδιο τον ιό έχει αποδειχτεί πρόκληση. Ως εκ τούτου η αντίδραση της Ε.Ε. στην κρίση αναδεικνύει την ισότητα σε προτεραιότητα, υιοθετώντας παράλληλα τη μεγαλύτερη δέσμη κινήτρων στην ιστορία της για την τόνωση της ανάκαμψης.

Μετά την πανδημία Covid-19, στόχος η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε αγορά εργασίας και κοινωνία

Η πυξίδα μας για μια δίκαιη ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19 επικεντρώνεται στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που τους επιτρέπουν να συμμετέχουν πλήρως στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Τον Απρίλιο η πορτογαλική προεδρία θα φέρει σε επαφή την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ώστε να δοθεί ώθηση στη νέα μελλοντική πορεία. Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την ανάσχεση της προόδου για τα άτομα με αναπηρία λόγω των επιπτώσεων της νόσου Covid-19. Για να εξασφαλιστεί μια ανθεκτική και δίκαιη ανάκαμψη, οι πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν χωρίς αποκλεισμούς για όλους.

Κατόπιν εκτενών διαβουλεύσεων θα παρουσιάσω μια νέα και ενισχυμένη στρατηγική της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για την περίοδο 2021-2030. Θα αξιοποιήσει τα επιτεύγματα της προηγούμενης δεκαετίας και θα προσφέρει λύσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις. Η στρατηγική θα καλύπτει όλες τις πτυχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, πραγματώνοντας τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση. Θα παράσχει ένα ισχυρό πλαίσιο για τα ερχόμενα έτη, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο. Η ανεξάρτητη διαβίωση, η μάθηση σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ευδοκίμησης αποτελούν απόλυτη ανάγκη. Τα 87 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ε.Ε. δικαιούνται να απαλλαγούν από διαρθρωτικές διακρίσεις και από αρνητικά στερεότυπα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Οι φιλοδοξίες μας θα απαιτήσουν τη δέσμευση όλων.

Η στρατηγική θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ε.Ε., όλες τις κυβερνήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. Θα καταστήσει ευκολότερη τη συνεργασία στις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του διαλόγου και της εταιρικής σχέσης με τα άτομα με αναπηρία. Θα εξασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα σε όλους τους τομείς της ζωής. Η δέσμευση και η δράση μας σε αυτόν τον τομέα πολιτικής θα αποτελέσουν ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς μια Ένωση Ισότητας. Θα συνεργαστώ στενά με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να καταστήσω την Ε.Ε. υπόδειγμα ένταξης, προσβασιμότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τη συμμετοχή τους. Aποτελούν μέρος του διαλόγου και μέρος της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει «ενωμένοι στην πολυμορφία».

* Ευρωπαίας επιτρόπου Ισότητας

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή