«Ντρέπομαι» λέει η Ευ. Πιερρή
Επιεικώς απαράδεκτες μπορούν να χαρακτηριστούν οι συνθήκες φοίτησης 225 μαθητών με αναπηρίες στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια (ΕΝΕΕΓΥΛ) και στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πάτρας και Αιγίου.
«Ντρέπομαι» ήταν η πρώτη λέξη της διευθύντριας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ευγενίας Πιερρή όταν της μεταφέραμε διαμαρτυρίες γονέων για την κατάσταση υπό την οποία λειτουργούν τα παραπάνω σχολεία και ιδιαίτερα της Πάτρας. Παραμένουν ανοιχτά λόγω των υπερπροσπαθειών που καταβάλλουν το εκπαιδευτικό και το βοηθητικό προσωπικό με τη συνδρομή της διοίκησης της εκπαίδευσης.
«Είναι το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση στην περιοχή μας. Έχουν δίκιο και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Έχετε αναδείξει πάρα πολλές φορές το θέμα, αλλά δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα μέχρι στιγμής. Χρόνια τώρα συντηρείται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Πρέπει να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία. Ο σκοπός είναι ιερός» τονίζει η κ. Πιερρή.
Ενδεικτικά περιγράφουμε ότι το ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας, όπου φοιτούν 78 παιδιά, στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτίρια που εδρεύουν στα δύο άκρα της Πάτρας. Το μισό σχολείο στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Ανθούπολης και το άλλο μισό στο Μπεγουλάκι. Αυτό σημαίνει ότι η διεύθυνση του σχολείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό που είναι κοινό θα πρέπει καθημερινά να μετακινούνται από τη μία άκρη της Πάτρας στην άλλη.
Δεν πληροί τις στοιχειώδεις προδιαγραφές κτιρίου που στεγάζει μαθητές
«Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί η ‘’διάσπαση’’ της σχολικής μονάδας, κανένα από τα δύο κτήρια δεν πληροί ούτε καν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ενός κτιρίου που στεγάζει μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες» ανάφεραν σε παλαιότερη επιστολή τους ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας.
Όπως εξηγούν «οι αίθουσες είναι υπερβολικά μικρές για τους αναλογούντες μαθητές (μέσος όρος τετραγωνικών αίθουσας 10 τ.μ. με αριθμό μαθητών από 4 έως 8 και επιπλέον ο εκπαιδευτικός), ενώ κάποιες έχουν ελλιπή ή και καθόλου εξαερισμό.
Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης, όπως το 1,5 μ. απόσταση ανάμεσα στους μαθητές, ούτε καν το ένας μαθητής ανά θρανίο. Ακόμα και οι κοινοί χώροι (είσοδος και διάδρομος) είναι τόσο στενοί, που δε μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των μαθητών, ενώ η είσοδος και έξοδός τους αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας ούτως ή άλλως».
ΕΕΕΕΚ Πάτρας
Ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΕΕΕΚ Πάτρας, όπου φοιτούν 105 μαθητές. Φιλοξενείται σε περιορισμένο χώρο που έχει διατεθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Το οξύμωρο είναι ότι υπάρχουν κενοί χώροι στο ίδιο κτίριο, αλλά δεν διατίθενται για τις ανάγκες του σχολείου.
«Τα παιδιά μας δεν είναι σκουπίδια. Το ότι έχουν αναπηρία δεν τους δίνει το δικαίωμα να τους στερούν την εκπαίδευση. Είναι ντροπή τους» επισήμανση μητέρας παιδιού που φοιτά στο ΕΕΕΕΚ.
Η κ. Πιερρή υπογράμμισε την ακαταλληλότητα των κτιρίων από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Μάλιστα έθεσε το θέμα και στο πλαίσιο συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας μιας και η σχολική στέγη ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου.
Έκκληση Πιερρή
«Επαναλαμβάνω ότι είναι ντροπή να επικρατούν οι συνθήκες αυτές στα ειδικά σχολεία μας. Τα είπα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ενέργειες δεν βλέπω. Για το θέμα αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς της περιοχής. Όλη η κοινωνία πρέπει να διεκδικήσει κατάλληλες συνθήκες για τη φοίτηση των παιδιών με αναπηρίες» επισημαίνει η κ. Πιερρή και προσθέτει:
«Είναι υποκριτικό να μιλάμε για συμπερίληψη και ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινωνία και να φοιτούν σε άθλιες συνθήκες. Μιλάμε για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των οικογενειών τους. Επιτέλους, πρέπει να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Τους το οφείλουμε».
Στο Αίγιο
Ο Δήμος Αιγιάλειας φαίνεται ότι διαθέτει πιο άμεσα αντανακλαστικά. Στο ΕΕΕΕΚ Αγίου φοιτούν 23 μαθητές. «Είναι σε ένα απομονωμένο κτίριο που πληροί όμως τις προδιαγραφές και λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν είναι το άριστο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Πάτρας» περιγράφει η κ.Πιερρή.
Αντίθετα, το ΕΝΕΕΓΥΛ συστεγάζεται με το 1ο ΓΕΛ Αιγίου. «Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Αρκεί να σας πω ότι τα παιδιά με αναπηρίες στεγάζονται στον 2ο όροφο. Πέρυσι δημιουργήθηκαν άπειρα προβλήματα. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο ως Γενικό Λύκειο. Μετά από πολλές ενέργειες εισακουστήκαμε από τον δήμο και ήδη έχει βρεθεί ένα κτίριο που είναι σε γενικές γραμμές κατάλληλο και δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες κτιριακές παρεμβάσεις. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα μεταφερθεί το σχολείο ώστε να κλείσει αυτή μεγάλη πληγή».
Γράφει η Μαρίνα Ριζογιάννη
Πηγή: pelop.gr