• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Ενδομητρίωση: 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν και συχνά δεν το γνωρίζουν
Χάρτινη προσομοίωση της μήτρας, των ωοθηκών και του κόλπου. Δίπλα κίτρινη κορδέλα ευαισθητοποίησης.

Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση ο Μάρτιος, για μία ασθένεια από την οποία πάσχει 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και συχνά δεν το γνωρίζουν, καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα άλλων γυναικολογικών παθήσεων.

Έχει υπολογιστεί ότι μία γυναίκα μπορεί να υποφέρει 7-12 χρόνια από ενδομητρίωση πριν να γίνει η διάγνωση.

Ακούγεται αδιανόητο, αλλά αυτό δείχνουν τα στοιχεία.

Με σύνθημα Time to End the Silence! (Ώρα να Σταματήσει η Σιωπή) στόχος είναι να παρακινηθούν οι γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την ενδομητρίωση, για τα συμπτώματα που νιώθουν, να σταματήσουν να πιστεύουν σε αυτό που έλεγαν παλαιότερα “είναι φυσιολογικό να πονάς όταν έχεις περίοδο ή όταν κάνεις έρωτα”. Δεν είναι.

Πάρα πολύ συχνά οι πόνοι κατά την έμμηνο ρύση ή την διείσδυση, είναι συμπτώματα ενδομητρίωσης και περνούν χρόνια μέχρι να συνειδητοποιήσει η γυναίκα ότι δεν είναι φυσιολογικός ο πόνος, αλλά σημάδια ενδομητρίωσης και να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό που θα κάνει τη διάγνωση και θα προτείνει λύσεις.

Με απλά λόγια, στην ενδομητρίωση, ιστός σαν αυτόν της επένδυσης της μήτρας (του ενδομητρίου) βρίσκεται εκτός αυτής, συνήθως στην πύελο (τη λεκάνη), γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο, δημιουργείται φλεγμονή και συνήθως υπάρχει έντονος, πολλές φορές χρόνιος πόνος.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

  • πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, αλλά και μετά τη διείσδυση (δυσπαρευνία)
  • πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια)
  • έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο
  • υπογονιμότητα (υπολογίζεται ότι το 40% των υπογόνιμων γυναικών έχουν ενδομητρίωση, είτε λόγω φραγής των σαλπίγγων εξαιτίας της αιμορραγίας και των συμφύσεων είτε επειδή η φλεγμονή της ενδομητρίωσης δημιουργεί προβλήματα στο σπέρμα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων).

Περίπου 190 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από ενδομητρίωση. Από αυτές:

  • 1 στις 2 υποφέρει από χρόνιο πόνο.
  • 7 στις 10 πονούν πολύ στην έμμηνο ρύση,
  • 1 στις 2 είναι υπογόνιμη
  • 1 στις 4 γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση δεν έχει συμπτώματα

Έντονη έρευνα γίνεται τα τελευταία χρόνια και η δυνατότητα που έχουμε αναπτύξει να αναλύουμε γενετικά μεμονωμένα κύτταρα, έδειξε ότι διαφορετικά γονίδια ενεργοποιούνται στα κύτταρα του ενδομητρίου που είναι μέσα στη μήτρα, σε σχέση με αυτά που είναι στις εστίες της ενδομητρίωσης. Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων που θα αποκαλύπτουν την ύπαρξη της ενδομητρίωσης χωρίς την ανάγκη λαπαροσκόπησης. Κατ’αυτόν τον τρόπο, περιμένουμε ότι η διάγνωση θα γίνεται έγκαιρα.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Μιλήστε στον γιατρό σας για τα συμπτώματα. Δεν χρειάζεται οι γυναίκες με ενδομητρίωση να περνούν πολλά χρόνια πόνου πριν γίνει η διάγνωση και δοθούν λύσεις.

Πηγή: www.capital.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή