Ψηφιακή απεικόνιση μύκητα

Ο Νίκος Σύψας , ένας εκλεκτός επιστήμονας που έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο  από τις σχεδόν καθημερινές τηλεοπτικές παρεμβάσεις του  το 2021, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωναιού  και στην Ελλάδα,  πανεπιστημιακός και λοιμωξιολόγος  μέλος της επιστημονική επιτροπή για την πανδημία,  πήρε θέση για το Candida auris, ένα μικρόβιο που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και όπως πιστεύει ο ίδιος, «θα το βρούμε μπροστά μας».

Στο πρόσφατο συνέδριο των λοιμωξιολόγων, τόνισε ότι:

«Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Κάτι σημαντικό: Τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας,  Άννα Μαστοράκου. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας συνιστά στους πολίτες ψυχραιμία,  καθώς πρόκειται για έναν σπάνιο μύκητα, που όμως αν βρεθεί  στον κατάλληλο χώρο, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος. Όπως είπε, ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί μοιραίος, καθώς είναι πολύ ανθεκτικός στις θεραπείες.

Συνεπώς τα λόγια του καθηγητή Σύψα έχουν πολύ μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα καθώς θεωρεί ότι : «Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτόν το μύκητα και τα ανθεκτικά μικρόβια. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Το Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας»

Πάντως ο ιατρικός κόσμος θεωρεί  ότι ο μύκητας αυτός έχει προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε νοσοκομεία σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο. κόσμο. Που τον συναντάμε και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Απαντήσεις για τον Candida auris, δίνει η Αριστέα Βελεγράκη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών , συστήνοντας και αυτή  ψυχραιμία και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Ο Candida auris, πρωτοαπομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 2009. Όμως, αναδρομικές μελέτες έδειξαν ότι προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996, αλλά δεν μπορούσε να αναγνωριστεί με τα τότε διαθέσιμα εργαστηριακά μέσα. Σύμφωνα με την κ. Βελεγράκη την τελευταία τριετία, τα προηγμένα συστήματα ανάλυσης που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα μυκητολογικά εργαστήρια κάνουν ευκολότερη την ταυτοποίηση του μύκητα. Και αυτό έχει συνεισφέρει στην αύξηση της συχνότητάς του, που παρατηρείται τελευταία.

Δημοσιευμένες ή υπό δημοσίευση μελέτες από το Εργαστήριο Ερευνητικής Μυκητολογίας, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καταδεικνύουν ότι οι κλώνοι του  Candida auris, που απαντώνται συχνότερα στην Ελλάδα προέρχονται από την Ινδία και ακολουθούν αυτοί από την Αυστρία και το Κουβέιτ.

Πόσο επικίνδυνος όμως είναι;

Αρχικά  συνιστά απειλή για τη Δημόσια Υγεία, διότι έχει την ικανότητα να αποικίζει εύκολα το δέρμα, να μεταδίδεται ταχέως από ασθενή σε ασθενή στο νοσοκομειακό χώρο και να προκαλεί λοίμωξη βαριάς πρόγνωσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανασοκαταστολή. Επιπλέον, παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες αντικειμένων, ενώ κάποια απολυμαντικά δεν τον εξουδετερώνουν με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν μεγάλη αύξηση ή σοβαρή έξαρση των μυκητιάσεων που οφείλονται σε Candida auris. Αλλά η σχολαστική καθαριότητα των χώρων, όπου κινούμαστε είναι από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης για κάθε λοίμωξη.

  • Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, με σαπούνι και νερό και ακολούθως με αλκοολούχο διάλυμα, ιδίως πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
  • Απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας με αλκοολούχο διάλυμα, εάν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.
  • Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε σχολαστικά τις επιφάνειες των χώρων όπου ζούμε και εργαζόμαστε.

Δεν είναι δυνατός βέβαια σε ένα άρθρο να αναλυθεί όλη η πορεία και επιθετικότητα του μύκητα και να δοθούν πλήρεις οδηγίες. Πάντως σε περίπτωση διάγνωσης με Candida auris ακολουθούμε απαραιτήτως τις οδηγίες των ειδικών. Και εφόσον διαγνωσθεί μυκητίαση με Candida auris σε μη νοσηλευόμενο ασθενή, θα πρέπει να γίνει πλήρης και ακριβής ταυτοποίηση του μύκητα, καθώς και αντιμυκητόγραμμα, το οποίο δείχνει την ευαισθησία του μύκητα στα διαθέσιμα φάρμακα.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή