o Κρις Νίκιτς

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω. Ο Κρις Νίκιτς έγινε το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down που ολοκλήρωσε το τρίαθλο Ironman. Έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού.

«Δεν υπάρχει τίποτε που δεν γίνεται γι’ αυτόν που θέλει να προσπαθήσει» είχε πει ο Μέγας Αλέξανδρος και ο 21χρονος Κρις ήταν λες και τον άκουσε και έκανε τα λόγια του πράξη.

Ο Κρις Νίκιτς (Chris Nikic) ξέρει τι θέλει στη ζωή. Στις 7 Νοεμβρίου, ο 21χρονος έγινε ο πρώτος τριαθλητής με σύνδρομο Down και μπήκε στη χρυσή κατηγορία των παγκόσμιων ιστοριών. Απέδειξε πως κάθε άνθρωπος έχει μέσα του δύναμη να καταφέρει πολλά σπουδαία επιτεύγματα. Του δόθηκε η ευκαιρία και αξιοποίησε τις δυνατότητές του.

Δεν περπατούσε μέχρι 4 ετών

Από νεαρή ηλικία, ο Κρις Νίκιτς δεν μπορούσε να κάνει πολλά. Έκανε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς σε ηλικία πέντε μηνών, δεν ήταν σε θέση να περπατήσει μέχρι την ηλικία των τεσσάρων και να τρώει στερεά τρόφιμα μέχρι την ηλικία των πέντε. Έκανε τέσσερις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις στο αυτί στα 17 του έτη. Όμως, στο μυαλό του, τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο. Και όταν οι άνθρωποι τού λένε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, απλά λέει: «Παρακολουθήστε με και θα σας αποδείξω ότι κάνετε λάθος».

3,8 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο και 42,2 χλμ. τρέξιμο

Ο νεαρός από την Φλόριντα των ΗΠΑ κατόρθωσε να τερματίσει τον αγώνα Ironman, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο βάναυσα αθλητικά γεγονότα στον πλανήτη (3,8 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο και 42,2 χλμ. τρέξιμο) με συνολικό χρόνο 16 ώρες 46 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα.

Το τρίαθλο Ironman αποτελείται από κολύμβηση, ποδήλατο και τρέξιμο, χωρίς διαλείμματα μεταξύ τους και είναι μια δοκιμασία ψυχικής και σωματικής αντοχής. «Ο μπαμπάς μου λέει ότι αν κάθεσαι στον καναπέ και παίζεις βιντεοπαιχνίδια, δεν θα πραγματοποιήσεις ποτέ τα όνειρά σου» του έλεγε ο μπαμπάς του και ο Κρις σηκώθηκε και πέτυχε.

«Μπορώ να εμπνεύσω άλλους σαν κι εμένα να ακολουθήσουν τα όνειρά τους»

Tο πέρασμα της γραμμής τερματισμού για τον Κρις Νίκιτς σήμαινε πάρα πολλά: «Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να πετύχω τα όνειρά μου και να φροντίσω τον εαυτό μου. Σημαίνει επίσης ότι μπορώ να εμπνεύσω κι άλλους σαν κι εμένα να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Το όνειρό μου είναι να αγοράσω το σπίτι μου, να αγοράσω το δικό μου αυτοκίνητο, και να πάρω μια καυτή ξανθιά γυναίκα που καπνίζει από τη Μινεσότα».

Στη 42χρονη ιστορία του Ironman, εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές το έχουν δοκιμάσει, αλλά ο Κρις είναι το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down που έκανε εγγραφή στην εκδήλωση. Όταν μπήκε στα νερά του Κόλπου του Μεξικού στην παραλία του Παναμά, δεν αγωνίστηκε μόνο για τον εαυτό του. Κολύμπησε και έτρεξε για τα εκατομμύρια άλλων που ζουν με αναπηρίες.

Επηρεάστηκαν οι γονείς από τις αρνητικές αντιλήψεις

Οι γονείς του, Νικ και Πάτι (μια ξανθιά γυναίκα από τη Μινεσότα), είχαν επηρεαστεί από τις αρνητικές αντιλήψεις και το παραδέχθηκαν:

«Ειλικρινά, επηρεάστηκα από πολλές αρνητικές αντιλήψεις και αρνητικές συμβουλές κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 ετών της ζωής του Κρις, από όλους τους επαγγελματίες. Σκέφτομαι όλους τους άλλους γονείς σαν κι εμένα όταν το παιδί τους γεννιέται για πρώτη φορά με σύνδρομο Down και δέχονται κάθε είδους αρνητικές πληροφορίες… για το τι δεν θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά τους. Κανείς δεν τους μιλάει για το τι θα μπορούσαν να κάνουν αν το σκεφτούν».

Πηγή: sputniknews.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή