• Αρχική
  • Κοινωνικό Αντάμωμα
  • Ένας χρόνος λειτουργίας για τη δομή συμβουλευτικής και προσβασιμότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Ομαδική φωτογραφία της δομής και του συλλόγου περπατώ

Ένας χρόνος λειτουργίας για τη δομή συμβουλευτικής και προσβασιμότητας κερδίζει την εμπιστοσύνη των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Κερδίζει μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Σχεδόν έναν χρόνο λειτουργίας μετράει η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας και ήδη έχει εξυπηρετήσει 114 φοιτητές που έχουν απευθυνθεί σε αυτήν, με τις ατομικές συνεδρίες που διεξήχθησαν να είναι συνολικά 426. Η ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας και ο σύλλογος Περπατώ, σε ακροατήριο αποτελούμενο από φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών εξειδίκευσης στις ΤΠΕ και την ειδική αγωγή και εκπαιδευτικούς, έδωσε την ευκαιρία να έρθουν στο φως στοιχεία σχετικά με την Δομή.

Για μία Δομή που στόχο έχει να καταστήσει το ΔΠΘ 100% προσβάσιμο για όλους τους φοιτητές του, έκανε λόγο η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ζωή Γαβριηλίδου, αναδεικνύοντας το έργο που παρέχουν η κα Σαμακουρή υπεύθυνη συμβουλευτικής και ο κος Καραφυλλίδης υπεύθυνος προσβασιμότητας στη Δομή. Η Δομή μετράει λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας και “έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει το σύνολο των φοιτητών του ΔΠΘ να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με ισοτιμία”, είπε η Μαρία Σαμακουρή ψυχίατρος, καθηγήτρια ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας. Διευκρίνισε παράλληλα ότι στο τμήμα συμβουλευτικής οι φοιτητές μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν ή δυσκολία με τις σπουδές τους, την κοινωνικοποίηση ή δυσκολίες που σχετίζονται με την αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Επίσης, το τμήμα προσβασιμότητας έχει σαν στόχο να αυξήσει τη δυνατότητα ανθρώπων με οποιαδήποτε δυσκολία πρόσβασης, κινητική αναπηρία, πρόβλημα όρασης ή ακοής ή με μαθησιακές δυσκολίες, χρησιμοποιώντας τα τεχνικά μέσα και τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Από τον Απρίλιο έως τα τέλη Ιουλίου του 2018 καθώς και με το άνοιγμα του Πανεπιστημίου μετά τις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους, έγιναν οι πρώτες συναντήσεις γνωριμίας και συνεργασίας μελών της επιστημονικής επιτροπής με τους συνεργάτες του έργου και καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες δραστηριοτήτων, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι δραστηριότητες του Τμήματος Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης που αφορούν το κύριο αντικείμενό του υλοποιούνται με βάση τους παρακάτω άξονες: Οργάνωση, συντονισμός και υλοποίηση ατομικών συνεδριών ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, διαχείριση των περιστατικών και διερεύνηση θεμάτων συμβουλευτικής. Οργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων με βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Οργάνωση και συντονισμός των εθελοντών φοιτητών και φοιτητριών. Συνεργασία με το Τμήμα Προσβασιμότητας.

Ευαισθητοποίηση – Πρόληψη.

Συνεργασία με φορείς με παρόμοιο αντικείμενο. Έρευνα και διάχυση. Ενημέρωση -δημοσιοποίηση στην κοινότητα του Δ.Π.Θ (φοιτητές/τριες, μέλη ΔΕΠ, λοιπό προσωπικό) καθώς και στην περιοχή της Θράκης για την αποστολής της ΔοΣυΠ.

Παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο εθελοντών φοιτητών και φοιτητριών. Μέσω των δράσεων που έγιναν από το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης ο συνολικός αριθμός ενδιαφερομένων φοιτητών για συμμετοχή στο δίκτυο εθελοντών της ΔοΣυΠ στο Δ.Π.Θ. είναι 56.

Η ομάδα των στελεχών στις τέσσερις πόλεις, υπό το συντονισμό της ομάδας εποπτείας από τα μέλη ΔΕΠ σχεδίασε: αρχείο εθελοντών, έντυπη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εθελοντών της ΔοΣυΠ, τους τομείς στους οποίους θα παρέχεται η εθελοντική προσφορά:

α) ομάδες ομότιμων / role models,

β) βοηθοί σπουδών,

γ) υποστήριξη κοινωνικής ζωής φοιτητών/τριών ΑΜΕΑ και φοιτητών/τριών από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

δ) συμμετοχή σε δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα για θέματα αναπηρίας και ψυχικής υγείας.

Η Κεντρική Υπηρεσία της ΔοΣυΠ λειτουργεί στην Κομοτηνή και υπάρχουν παραρτήματα στην Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη και στην Ορεστιάδα. Γίνονται προσπάθειες επίλυσης όποιων προβλημάτων στέγασης των γραφείων που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Πηγή: Εφημερίδα «Χρόνος της Κομοτηνής»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή