Στίβεν Χόκινγκ

Ο Στίβεν Χόκινγκ έγινε ένα είδος ροκ σταρ της επιστήμης

Στις 14 Μαρτίου 2018 έκλεισε για πάντα τα μάτια του κάποιος που, σύμφωνα με τους γιατρούς, έπρεπε να είχε πεθάνει πριν από… πενήντα χρόνια. Ο Στίβεν Χόκινγκ έγραψε Ιστορία όχι μόνο επειδή κατάφερε να διαλύσει όλες τις προγνώσεις για τη διάρκεια της ζωής του εξαιτίας της ασθένειας από την οποία έπασχε, αλλά και επειδή συνέχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να εργάζεται και να αναζητά απαντήσεις για την ύπαρξη και τη λειτουργία του σύμπαντος.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο ο Στίβεν Χόκινγκ εγκατέλειψε τα εγκόσμια, σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα μοναδικό επιστημονικό έργο. Παρά την αναπηρία (ή ίσως και εξαιτίας της), ο Χόκινγκ πέρασε τα σύνορα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης και έγινε ένα είδος ροκ σταρ της επιστήμης.

Αντί για αναφορές στη ζωή και στις έρευνές του, είναι προτιμότερο να σκιαγραφήσουμε την παρουσία του μέσα από τα δικά του λόγια.

«Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Όπως κάποιος δημιουργεί ιούς υπολογιστών, έτσι και κάποιος μπορεί κάποια στιγμή να αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να αυτοβελτιώνεται και να αναπαράγει τον εαυτό του. Αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα μορφή ζωής που θα εξαφανίσει τον άνθρωπο».

«Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη έως το τέλος του 21ου αιώνα. Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα plan Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη».

«Ο εγκέφαλος είναι όπως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεωρητικά είναι εφικτό να “αντιγράψουμε”, όπως ένα λογισμικό, τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα κομπιούτερ και να παράσχουμε με τον τρόπο αυτό ένα είδος μεταθανάτιας ζωής. Ωστόσο, σήμερα κάτι τέτοιο, με τις επικρατούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό. Θεωρώ πως η έννοια της συμβατικής ζωής μετά θάνατον είναι ένα παραμυθάκι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

«…νομίζω ότι η επιστήμη έχει πιο πειστική εξήγηση από έναν Θεό-δημιουργό».

«Νομίζω ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα εκ του μηδενός, σύμφωνα με τους νόμους της επιστήμης. Αν αποδέχεστε, όπως εγώ, ότι οι νόμοι της φύσης είναι καθορισμένοι, τότε δεν χρειάζεται πολύ για να ρωτήσετε: ποιος ρόλος απομένει για τον Θεό; Αν θέλετε, μπορείτε να πείτε ότι οι νόμοι αυτοί είναι έργο του Θεού, αλλά αυτό είναι μάλλον ένας ορισμός του Θεού, παρά μια απόδειξη για την ύπαρξή του».

«Μήπως ο Θεός δημιούργησε τους κβαντικούς νόμους που επέτρεψαν στη Μεγάλη Εκρηξη να συμβεί; Δεν θέλω να προσβάλω οποιονδήποτε πιστό, αλλά νομίζω ότι η επιστήμη έχει πιο πειστική εξήγηση από έναν Θεό-δημιουργό».

«Δεν ήμουν ποτέ ανάμεσα στους καλύτερους μαθητές – ήταν μια τάξη πολύ έξυπνων παιδιών και εγώ ήμουν πάνω-κάτω στον μέσο όρο. Οι συμμαθητές μου πάντως με φώναζαν Αϊνστάιν. Αυτό σημαίνει ότι έβλεπαν κάτι σε μένα. Δύο συμμαθητές μου πάντως είχαν στοιχηματίσει ένα σακουλάκι καραμέλες ότι δεν θα γινόμουν κανένας».

«Για πολλούς συναδέλφους μου είμαι ένας φυσικός ανάμεσα στους πολλούς. Αλλά για το μεγάλο κοινό ήμουν ο πιο διάσημος φυσικός του κόσμου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι, με εξαίρεση τον Αϊνστάιν, οι επιστήμονες δεν γίνονται δημοφιλείς όσο οι ροκ σταρ και εν μέρει επειδή αντικατοπτρίζω το στερεότυπο της ανάπηρης ιδιοφυΐας: δεν μπορώ να καμουφλαριστώ με μια περούκα και ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά. Το αναπηρικό καροτσάκι με προδίδει».

«Δεν υπάρχει Θεός. Κανένας δεν κυβερνά το σύμπαν».

«Μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια θα είμαστε σε θέση να ταξιδεύουμε οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα».

«Είχα μια καταπληκτική ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, ενώ συγχρόνως διέτρεχα με το μυαλό μου ολόκληρο το σύμπαν και τους νόμους της φυσικής. Έφτασα στα πέρατα του Γαλαξία, ταξίδεψα σε μια μαύρη τρύπα και γύρισα στις απαρχές του χρόνου. Στη Γη είδα αναταράξεις και ηρεμία, επιτυχία και πόνο. Ημουν πλούσιος και φτωχός, οργανικά ικανός και ανίκανος. Δέχθηκα συγχαρητήρια και επικρίσεις, αλλά ποτέ δεν αγνοήθηκα. Χάρη στη δουλειά μου είχα το εξαιρετικό προνόμιο να συμβάλω στην κατανόηση του σύμπαντος».

«Είναι χάσιμο χρόνου να θυμώνω για την αναπηρία μου. Πρέπει να συνεχίζουμε με τη ζωή και δεν τα έχω πάει άσχημα. Οι άνθρωποι δεν θα έχουν χρόνο για εσάς αν είστε πάντα θυμωμένοι ή παραπονεμένοι».

«Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της θρησκείας, η οποία βασίζεται στην εξουσία, και της επιστήμης, η οποία βασίζεται στην παρατήρηση και στη λογική. Η επιστήμη θα κερδίσει γιατί λειτουργεί».

«Είμαστε απλώς μια προηγμένη φυλή πιθήκων σε έναν μικρό πλανήτη ενός κοινού άστρου. Ομως μπορούμε να κατανοήσουμε το σύμπαν. Αυτό μας κάνει να είμαστε ξεχωριστοί».

«Οι προσδοκίες μου μειώθηκαν στο μηδέν όταν στα 21 μου έμαθα από τι έπασχα. Ολα από τότε ήταν ένα επιπλέον δώρο».

«Ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή».

«Ήταν δεδομένο στο παρελθόν πως αυτό που αποκαλούμε νοημοσύνη και επιστημονική ανακάλυψη μας έδωσαν ένα πλεονέκτημα επιβίωσης. Δεν είναι βέβαιο πως ισχύει ακόμα. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν αποκλείεται να μας καταστρέψουν όλους».

«Αν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν ποτέ, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα μοιάζει πολύ όπως όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Αμερική για πρώτη φορά, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν πήγε πολύ καλά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς».

«Οι άνθρωποι που προβάλλουν το IQ τους είναι αποτυχημένοι».

«Ο Αϊνστάιν έκανε λάθος όταν είπε ότι “o Θεός δεν παίζει ζάρια”. Αν αναλογιστούμε τις μαύρες τρύπες, θα δούμε ότι όχι μόνο παίζει ζάρια ο Θεός, αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε».

«Τις επιστημονικές ανακαλύψεις θα τις συνέκρινα με το σεξ, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια».

«Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Το μόνο που μετρά είναι να μην τα παρατάς».

«Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα σύμπαντα παρόμοια με το δικό μας, αλλά με κάποιες μικρές διαφορές. Κάπου εκεί, η Χίλαρι Κλίντον είναι πρόεδρος και εγώ είμαι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον μαραθώνιο».

«Είμαι ένα μικρό παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ. Συνεχίζω να αναρωτιέμαι πώς ή γιατί συνέβη κάτι και ενίοτε βρίσκω κάποιες απαντήσεις».

«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία».

Πηγή: www.real.gr

Διαβάστε επίσης:

Για τον Στίβεν Χόκινγκ, επιστήμονα, άνθρωπο, εξερευνητή των μυστηρίων της ζωής

Στίβεν Χόκινγκ: Φωτίζοντας σκοτεινά άστρα

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή