Κτίριο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου

Στεγαστικό πρόβλημα στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου

Η καταγγελία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την ελλιπή λειτουργία και τα σημαντικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου είναι στην κυριολεξία συγκλονιστική, ιδίως μετά τις τελευταίες δηλώσεις, δεσμεύσεις και εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι θα δώσει προτεραιότητα στα Ειδικά Σχολεία και θα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα προβλήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, με σχετικό έγγραφο το οποίο έστειλε προς την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επικεντρώνεται στο στεγαστικό πρόβλημα του Ειδικού Νηπιαγωγείου Σύρου, κάνοντας λόγο για μια δημόσια δομή «φάντασμα», ενώ θέτει προ των ευθυνών τους το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας, αποδίδοντας σε αυτούς ευθύνες για μια σειρά από παραλείψεις και κακούς χειρισμούς.

Ελλείψεις ειδικών εκπαιδευτικών

Και είναι τουλάχιστον παράδοξο να δίνει προτεραιότητα στα προβλήματα των παιδιών των Ειδικών Σχολείων ο κ. Μητσοτάκης, να «ανοίγει» την καρδιά και την αγκαλιά του στους μαθητές με αναπηρία και να υπόσχεται όσα μπορεί να υποσχεθεί αλλά την ίδια ώρα η Διδασκαλική Ομοσπονδία να μιλά για «σχολείο – φάντασμα» ενώ η οργάνωση γονέων του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων, φίλων παιδιών με αυτισμό και ειδικές ανάγκες “Η Αγία Σκέπη” να αναφέρει σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό για «τραγική υποστελέχωση του εκπαιδευτικού συστήματος από ειδικούς εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα, τα παιδιά να εγκαταλείπονται στην τύχη τους μέσα στις σχολικές τάξεις, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον».

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας , ύστερα από καταγγελίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σύρου για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τη λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Σύρου, από τις οποίες γίνεται σαφές ότι έχουν διαμορφωθεί συνθήκες μορφωτικού και εκπαιδευτικού αποκλεισμού για παιδιά με ειδικές ανάγκες, καταγγέλλει Δήμο, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης, Υπουργείο Παιδείας που με σειρά παραλείψεων και κακών χειρισμών ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί και για την οποία δεν διαφαίνεται επεξεργασμένη, από την πολιτεία, λύση».

Ανύπαρκτες υποδομές προσβασιμότητας

Η λειτουργία του Ειδικού νηπιαγωγείου Σύρου, που θα έπρεπε να εξυπηρετεί μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι στον αέρα και αποτελεί μια δημόσια δομή ειδικής αγωγής φάντασμα. Παρά την αναγκαιότητα της λειτουργίας του Ειδικού νηπιαγωγείου, αυτή, με απόφαση της τέως Διευθύντριας Εκπαίδευσης και νυν Περιφερειακής Διευθύντριας ανεστάλη την προηγούμενη σχολική χρονιά. Φέτος, αν και κρίνεται αναγκαία η επαναλειτουργία του, δεν έχει γίνει κανένας σχεδιασμός για τις κτηριακές υποδομές που απαιτούνται (ακόμα και ο χώρος στέγασης είναι στην πραγματικότητα ζητούμενο και οι «λύσεις» είναι προσωρινές) ώστε η Σ.Μ.Ε.Α.Ε. να ανταποκρίνεται, στοιχειωδώς, στις ανάγκες των μαθητών. Προσβασιμότητα, ισόγειος χώρος, ράμπες, τουαλέτα ΑμεΑ, χώροι για θεραπείες, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και εξοπλισμός, παραμένουν ζητούμενο.

Μορφωτικός αποκλεισμός και περιθωριοποίηση

Oι πομπώδεις ανακοινώσεις και το λεκτικό ενδιαφέρον για την Ειδική Αγωγή και τις ανάγκες των μαθητών, πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και δημοτικών αρχών, είναι σαφές πως δεν επιλύουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Στην πράξη, τα παιδιά, που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, βιώνουν τον μορφωτικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποδεικνύει περίτρανα αυτό που η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει αναδείξει ως κυρίαρχο πρόβλημα. Την συστηματική και διαχρονική υποβάθμιση, από την πολιτεία με το πρόσχημα των μνημονιακών δεσμεύσεων, της δημόσιας εκπαίδευσης, με την πολιτική των περικοπών όλων των δαπανών που είναι απαραίτητες ώστε η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στο μορφωτικό και κοινωνικό ρόλο της .

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την άμεση εξεύρεσης μόνιμης λύσης στέγασης του Ειδικού νηπιαγωγείου Σύρου. Οι «προσωρινές» λύσεις που υιοθετούνται δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και οδηγούν σε αποκλεισμό πολλών από αυτούς. Το Ειδικό νηπιαγωγείο Σύρου πρέπει να λειτουργήσει με κτηριακές υποδομές και εκπαιδευτικές συνθήκες που θα ανταποκρίνονται στις μαθησιακές ανάγκες και θα διαφυλάσσουν την ασφάλεια των μαθητών μας.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή