Ορυκτά του μουσείου Γεωλογίας και λογότυπο μουσείου

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013, στην Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας. Δημιουργήθηκε με την συνεργασία του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζεται η εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στο Γεωλογικό Χρόνο. Στην έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνονται ορυκτά και πετρώματα του Ολύμπου, όπως και απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας.

Στο Μουσείο μπορείς να μάθεις από κοντά πώς οι παγετώνες επηρέασαν τον Όλυμπο, πώς διαβρώνεται και πώς δημιουργούνται τα σπήλαια στο εσωτερικό του. Είναι ανοικτού τύπου, δηλαδή διαδραστικό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγγίζουν τα πετρώματα. Παράλληλα, υπάρχουν σκάμματα με «κρυμμένα» πετρώματα και απολιθώματα όπου οι επισκέπτες μπορούν ενεργά να τα ανακαλύψουν και να τα αναγνωρίσουν. Αυτό δίνει και μία ιδιαίτερη εμπειρία σε όλους και ειδικά στους επισκέπτες με πρόβλημα όρασης, που μπορούν να ενεργοποιήσουν την αφή τους και να βιώσουν πιο προσβάσιμα τον πλούτο του Μουσείου. Η ξενάγηση στο Μουσείο με τα εκθέματα διαρκεί περίπου 40’. Επιπλέον, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ορυκτά τα οποία αναφέρονται στο αρχαίο κείμενο “Περί Λίθων” ή “Λιθικά” του Ορφέα , που έζησε στα Λείβηθρα στους πρόποδες του Ολύμπου καθώς και καλλιτεχνικά έργα (ψηφιδωτά, ξυλουργικής, ζωγραφικής) που αναφέρονται στον Όλυμπο και στον Ορφέα. Το βράδυ υπάρχει δυνατότητα παρατήρησης πλανητών και της σελήνης μέσω του τηλεσκοπίου που βρίσκεται στον χώρο του Μουσείου.

Το Μουσείο είναι ιδανικό για επισκέψεις σχολείων και μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 80 μαθητές και μαθήτριες. Η επίσκεψη σε ανοιχτού τύπου, διαδραστικά Μουσεία ενεργοποιεί τη μάθηση και βοηθάει στην εμπέδωση της γνώσης.

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου υπήρξε προσωπικό όνειρο του ιδρυτή του Γεώργιου Αρζάνα τα τελευταία 30 χρόνια. Με ιδιωτική χρηματοδότηση κατάφερε να στεγάσει τους γεωλογικούς θησαυρούς και να προσφέρει στους επισκέπτες τη βιωματική εμπειρία του να μαθαίνεις τον Όλυμπο μέσα στον γεωλογικό χρόνο, με την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας του. Να μπορείς να συνδυάσεις με την όραση και την αφή σου την ιστορία, τη μυθολογία και τη γεωλογία σε μία έκρηξη γνώσης.

Δυστυχώς, το Μουσείο δεν είναι προσβάσιμο για αμαξίδια καθώς χρειάζεται να μπει ανελκυστήρας για να είναι καθολικά επισκέψιμο. Στα άμεσα σχέδια, όμως, των φίλων του Μουσείου είναι να βρεθεί αυτή η χρηματοδότηση για ανελκυστήρα που θα επιτρέψει σε ακόμα περισσότερο κόσμο να επισκεφτεί και να βιώσει την ιστορία του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, της κατοικίας των θεών, του Ολύμπου.

Πληροφορίες:

Τιμή εισιτηρίου: Μαθητές = 2€, Ενήλικες = 3€
Ωράριο: 10:00-14:00 , 19:00-23:00
Ιστοσελίδα: www.olympusmuseum.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2352031901 / 6944843439 / 2352031901 / 6946381779

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή