Φωτογραφία με διάφορους πλεκτούς ήρωες του ουράνιου τόξου

Η Μαριάνθη Δουμάνη είναι μεταφράστρια και υποτιτλίστρια και βρίσκεται πίσω από ένα ιδιαίτερο και τρυφερό εγχείρημα, το Γαλήνιο Τόξο. Ως μητέρα παιδιού με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), χρειάστηκε να δοκιμαστεί με τεχνικές και προσεγγίσεις «έξω από το κουτί», προκειμένου να υποστηρίξει τη μικρή Γαλήνη —απ’ την οποία εμπνεύστηκε και το όνομα της σελίδας.

Λέει η ίδια:

«Ως μητέρα ενός χαρισματικού αυτιστικού κοριτσιού, μαθαίνω μέσα από τα μάτια της να βλέπω τον κόσμο το ίδιο πολύχρωμο με εκείνη. Καθώς μεγάλωνε, διαπίστωσα πως ο πιο πετυχημένος τρόπος για να “ξεκλειδώνει” και να ανοίγεται, ήταν να δημιουργώ βίντεο με κοινωνικές ιστορίες που τη βοηθούσαν να αφομοιώσει καλύτερα πληροφορίες και να προετοιμάζεται για τυχόν αλλαγές στη ρουτίνα της.»

Αυτή η δημιουργικότητα διοχετεύεται στο κανάλι της Μαριάνθης στο YouTube, με τη μορφή stop motion βίντεο.

Ήρωες αυτών των βίντεο είναι δυο χειροποίητες πλεκτές κούκλες, η Γαλήνη κι ο Ορέστης, οι βασικοί χαρακτήρες στην παρέα του Γαλήνιου Τόξου. Ωστόσο, το υλικό του καναλιού δεν περιορίζεται εκεί: περιλαμβάνει πληθώρα προσβάσιμων, εκπαιδευτικών βίντεο, με στόχο την υποστήριξη της μάθησης και της ανάπτυξης παιδιών όπως η Γαλήνη. Ταυτόχρονα, αποσκοπεί στην παρουσίαση των δυσκολιών καθημερινότητας των μη νευροτυπικών παιδιών, αλλά και στην παροχή πρωτότυπων λύσεων για αυτές τις δυσκολίες.

H επιθυμία της Μαριάνθης Δουμάνη να εντάξει σε αυτό το ταξίδι ακόμα περισσότερους ανθρώπους την οδήγησε επιπλέον στη δημιουργία μιας σελίδας στο Facebook, όπου διαμοιράζεται πλούσιο, δοκιμασμένο από την ίδια και την κόρη της υλικό (βιβλία, πλατφόρμες, εργαλεία κλπ.). Με αυτό τον τρόπο έφτιαξε μια κοινότητα χρήσιμη τόσο για γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και για άλλους ενδιαφερόμενους, παρέχοντας εκ των έσω πληροφόρηση για την καθημερινότητα της ΔΑΦ και ιδέες για την υποστήριξη των παιδιών αυτών.

«Αν όσα κάνω βοηθήσουν έστω και λίγο, αν προσφέρουν ιδέες, έμπνευση και σε άλλους, αν η ομάδα γίνει μέρος εποικοδομητικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για τα χαρισματικά μας παιδιά, νευροτυπικά και μη, θα είναι η μεγαλύτερή μου χαρά.», αναφέρει η κα. Δουμάνη.

Γίνετε κι εσείς μέλος της κοινότητας του Γαλήνιου Τόξου!

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή