Ένα τυχαίο click στο artsantiquesmagazine.blogspot.gr άρχισε κάτι να μου λέει! Μίλησα αμέσως με έναν – δύο φίλους, ψαγμένους γύρω από τα καλλιτεχνικά, τα προσβάσιμα και την αναπηρία και όλοι οι δρόμοι αμέσως άρχισαν να με οδηγούν στο… Δωμάτιο!

Μέχρι τις 28 Μάιου 2017, το «Δωμάτιο» ανοίγει την πόρτα του δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και θεατές όλων των κοινωνικών ομάδων, να συνυπάρξουν σε ένα χώρο κοινό. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα in situ, τα οποία προσαρμόζονται κατάλληλα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Προσεγγίζουν ποικίλες θεματολογίες μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης όπως ζωγραφική, video art, εγκαταστάσεις, μουσική, performance, θέατρο, αφήγηση, μόδα κ.α.. Σημαντικό να επισημανθεί η ιδιαιτερότητα του χώρου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και άτομα με αναπηρία. 124 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, συμμετέχουν με έργα τα οποία θα παρουσιαστούν σε 29 διαφορετικές ομαδικές συνθέσεις/εκθέσεις ανάλογα με τις θεματικές που προσεγγίζουν. Η εκάστοτε έκθεση διαρκεί μια ημέρα και το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί σε όλες τις εκθέσεις δωρεάν!

Η Θάλεια και η Χρυσάνθη ήταν δίπλα μου, και φτάσαμε το περασμένο Σάββατο στις 8 το βράδυ στο «Δωμάτιο», για να το δω και εγώ…με άλλα μάτια!

Α ναι! Μαζί μας ήταν και η Νίκη, η οποία όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει σκύλος – οδηγός τυφλών και είναι κουτάβι που ανήκει στο Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος. Τι λέτε; Ναι, μα φυσικά μπήκε, από το «Δωμάτιο» δεν αποκλείεται κανείς!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τη Χρυσάνθη ,τη Θάλεια και τη Νίκη Σκύλος Οδηγός

«Το δωμάτιο άνοιξε τις πόρτες του στις 28 Απρίλη. Όταν έχουμε έκθεση φωτογραφίας, έχουμε προηγουμένως συνεργαστεί με γλύπτες ώστε να αποδοθούν κάποιες φωτογραφίες και ανάγλυφα, για να μπορείς να τις δεις με τα χέρια. Εν προκειμένω μας έχει βοηθήσει η γλύπτρια κα Γρηγορία Βρυττιά.

Όταν έχουμε παρουσίαση ενός βιβλίου ή παραμυθιού ή ένα θεατρικό, προσπαθούμε να έχουμε εθελοντές που διερμηνεύουν στη νοηματική. Και σήμερα που έχουμε χορευτική παράσταση από τη Δαγίπολη, μια ομάδα από χορευτές με και χωρίς αναπηρία, θα σου κάνω εγώ την ακουστική περιγραφή του δρώμενου», ξεκίνησε να μου εξηγεί ένας εκ των εμπνευστών αυτού του προσβάσιμου καλλιτεχνικού project, ο Γιώργος Κοντομηνάς.

Λόγω του ότι σε αυτό το καλλιτεχνικό – κοινωνικό project ο θεατής καλείται να βιώσει την Τέχνη ουσιαστικά και αναπόσπαστα, και λαμβάνοντας υπόψιν τον περιορισμένο χώρο και την τήρηση ασφαλείας των παρευρισκόμενων, η επίσκεψη στις εικαστικές εκθέσεις γίνεται από ολιγάριθμα γκρουπ και κατόπιν συγκεκριμένου ραντεβού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του «Δωματίου».

Παράλληλα, πριν τη χορευτική παράσταση, πέτυχα έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου, με μοντέλο – πρωταγωνιστή τον γνωστό μας από το χώρο της αναπηρίας, Γιάννη Χαλδαίο.

Ο Χρήστος Ζήνας με ιντρίγκαρε και άγγιξα όλες τις ανάγλυφες απεικονίσεις των φωτογραφιών του! Καλά, δεν τις βρήκα και όλες τι δείχνουν, ρίξαμε και πολύ γέλιο με κάτι μαντεψιές μου! Αλλά αυτά, μόνο στο Δωμάτιο γίνονται!

Και φυσικά, έκανα και ένα πέρασμα από τη γωνιά της μόδας, εκείνο το βράδυ πέτυχα ρούχα by Στράτος και Ηλίας, με τα οποία είχε ντυθεί ο Γ. Χαλδαίος για τη φωτογράφιση Ζήνα.

Το «Δωμάτιο» είναι ένα περιβάλλον φορτισμένο με ετερόκλητα δεδομένα και δρώμενα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεσμών. Στην επαφή δηλαδή με τον εαυτό μας αλλά και τη σύνδεση με τους άλλους.

Η είσοδος στο «Δωμάτιο» βασίζεται στη συμμετοχή μέσα από τη συλλογικότητα και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην υπόσταση της τέχνης. Η επίσκεψη στον χώρο αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αφού κάθε μέρα παρουσιάζονται διαφορετικά έργα και συνδυασμοί. Μέσα από το πρότζεκτ αυτό, τίθενται ερωτήματα για την κοινωνική υπόσταση του ανθρώπου, τη συλλογικότητα αλλά και τη δημιουργικότητα εν μέσω κρίσης κοινωνικής, πολιτικής, αλλά και αξιακής. Το «Δωμάτιο» στοχεύει σε μια διαφορετική εμπειρία για τον θεατή αλλά και τον καλλιτέχνη καθώς αυτοί οι δύο πόλοι θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν μέσα από τη συνύπαρξή τους στον χώρο της έκθεσης. Το «Δωμάτιο» είναι μια δημόσια εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετέχουν με το σώμα, το μυαλό, αλλά και το πνεύμα τους σε μια σειρά διαδραστικών έργων, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και άλλους να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Για το άγχος του Γιώργου Κοντομηνά δε θα σας πω, ήταν η πρώτη φορά που έκανε ακουστική περιγραφή δρώμενου σε τυφλό! Αλλά αν δε μου το έλεγε, δεν θα το καταλάβαινα!

όλη η ομάδα χορού του project

Πέρασα πολύ ωραία και σας προτρέπω να πάτε –όχι μόνο μια μέρα- και να το στηρίξετε το Δωμάτιο! Και νιώθω ότι θέλω να πω ένα ειλικρινές Ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, στους εμπνευστές – διοργανωτές του Project:

  • Γιώργος Κοντομηνάς- Εικαστικός και video artist
  • Χρήστος Ζήνας – Φωτογράφος και video artist
  • Ευγενία Χρηστίδου – Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών και της Θεατρικής ομάδας «Εκτός δρόμου»
  • Έλενα Φορνάρο – Multiartist
  • Νατάσσα Ηλιοπούλου – Ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων

Που είναι το Δωμάτιο;

Σολωμού 55 και 3ης Σεπτεμβρίου, Ομόνοια

Κρατήσεις θέσεων: domatioproject@gmail.com

Πληροφορίες: 6938634606

Δείτε περισσότερα στο http://www.domatioproject.com

Αφίσα του "Δωμάτιο Project"

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή