2 άντρες χειρούργοι κατά την διάρκεια χειρουργείου, μπλε στολές, γάντια, σκουφιά, μάσκα και φακός κεφαλής

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, συνάντησε στην Λάρισα, τον άνθρωπο που πέτυχε αυτόν τον δύσκολο στόχο.

Ο Θανάσης Τσιουρής, με καταγωγή από την Ελασσόνα, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μισσισσιππή των ΗΠΑ και διευθυντής στην μονάδα μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων, εξηγεί τον άθλο που επετεύχθη σε εξοικονόμηση χρόνου κρίσιμου για την μεταφορά των οργάνων και την επιβίωση του ασθενούς/λήπτη.

Όπως λέει, «τον περασμένο μήνα ασθενής από άλλη Πολιτεία, με ανεπάρκεια, ήρθε στο νοσοκομείο μας και αφού σταθεροποιήθηκε με μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, ενώ παρουσίασε και νεφρική ανεπάρκεια, οπότε μπήκε στην λίστα για διπλή μεταμόσχευση».

Αφαίρεση, μεταφορά και τοποθέτηση των ληφθέντων οργάνων

Η αναμονή του δικαιώθηκε. Η προσφορά οργάνων ήρθε από την Πολιτεία του Κεντάκι και η ομάδες ετοιμάστηκαν για την μεγάλη επιχείρηση αφαίρεσης, μεταφοράς και τοποθέτησης των ληφθέντων οργάνων.

Συνήθως ταξιδεύει όλη η ομάδα μεταμοσχεύσεων στον τόπο λήψης και εδώ έγκειται η πρωτοπορία. Στον τρόπο μεταφοράς  των οργάνων.

καρδιά την στιγμή της μεταμόσχευσης με σολινάκια που απομακρύνουν το αίμα και μια ιατρική λαβίδα

Στην προκειμένη περίπτωση η τοπική ομάδα τα τοποθέτησε σε μηχάνημα εξωσωματικής αιμάτωσης Ex-vivo (“έξω από το ζωντανό”), αντί να τοποθετηθούν σε πάγο, που είναι η συνήθης διαδικασία και μεταφέρθηκαν ασυνόδευτα με ειδική εταιρία courier, την UPS, η οποία μετέφερε αεροπορικώς τα όργανα, σημειώνει ο κ. Τσιουρής.

Αυτές οι πολλαπλές ομάδες που ταξιδεύουν χάνουν πολύτιμο χρόνο. Ενώ με το μηχάνημα εξωσωματικής αιμάτωσης τα όργανα μπορούν να διατηρηθούν σχεδόν για διπλάσιο χρόνο. Π.χ. η καρδιά πρέπει να μεταφερθεί σε 4 ώρες, ενώ έτσι ο χρόνος φτάνει τις 8 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βρεθούν δότες από πιο απομακρυσμένες περιοχές, από όπου βρίσκεται ο λήπτης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Οργανισμό μεταμοσχεύσεων του Κεντάκι το 2018, γιατί έπρεπε να τακτοποιηθεί το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα θα λάβει έκταση στα Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ και αναμένονται οι αντιδράσεις από τις Πολιτείες.

Κανονικά θα έπρεπε να μεταμοσχεύονται κάθε χρόνο 400.000 με  500.000 ασθενείς με προβλήματα καρδιακής ανεπάρκειας σε τελικό στάδιο, αναφέρει ο κ. Τσιουρής. Ωστόσο, το πρόβλημα των δωρητών είναι μεγάλο και παγκόσμιο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

Σκηνή από το χειρουργείο κατά την διάρκεια τις επέμβασης

Το ζήτημα, περισσότερο ηθικό, αφορά τους δότες για αυτά τα περιστατικά, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι θύματα τροχαίων και απολύτως υγιείς. Τα τελευταία χρόνια χάρη στην ενημέρωση και τα μέτρα, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων μειώνεται. Επομένως, η σωτηρία τους ενός συγκρούεται κατά μέτωπο με την ύπαρξη του άλλου. Ακόμη και αν υπήρχαν μηχανήματα διατήρησης των οργάνων για ένα 24ωρο, το πρόβλημα θα παρέμενε λόγω της έλλειψης δοτών.

Μόλις πέρυσι τον Απρίλιο του 2022, έγινε γνωστό το θέμα της αφαίρεσης οργάνων από κρατούμενους που εκτελούντο στην Κίνα. Πολλοί θα θυμούνται τα τάγματα θανάτου, που δρούσαν παλαιότερα στις φαβέλες στην λατινική Αμερική, με σκοπό την εμπορία οργάνων, από ανθρώπους κυρίως παιδιά, που ζούσαν στους δρόμους, ενώ ο τουρισμός των μεταμοσχεύσεων ανθεί σήμερα στην Ινδία. Παρά την διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης το 2008 οι παράνομες μεταμοσχεύσεις συνεχίζονται, γιατί εκείνοι που χρειάζονται κάποιο όργανο είναι περισσότεροι από τους πιθανούς δότες.

Πηγή: www.ertnews.gr

Διαβάστε επίσης;

Ιστορική διπλή μεταμόσχευση καρδιάς – ήπατος έσωσε τη ζωή 31χρονης γυναίκας

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή