Ο Δημήτρης Παπαστεργίου

Του Δημήτρη Παπαστεργίου

Οι δήμοι, αντιμετωπίσαμε την πανδημία και την καραντίνα με λύσεις για τους πολίτες. Δείξαμε το ανθρώπινο, το πραγματικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης και σταθήκαμε δίπλα σε όσους και όσες είχαν ανάγκη.

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το «μετά». Να ξαναζήσουμε σε πόλεις που αγαπούμε. Επί δύο μήνες «είδαμε τη ζωή μας αλλιώς». Τώρα πρέπει να δούμε και τις πόλεις μας αλλιώς.

Να κινηθούμε για να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, να απολαύσουμε πόλεις με ανθρώπινο πρόσωπο, να ανακαλύψουμε ξανά τις κρυμμένες γειτονιές. Το πράσινο, τα πάρκα, οι πεζόδρομοι, οι ελεύθεροι χώροι, τα ποτάμια, είναι στοιχεία που οφείλουμε να «ξαναδούμε», για να μπορέσουμε να τα «ζήσουμε».

Για αυτό η ΚΕΔΕ παίρνει την πρωτοβουλία για τη δράση «6 για έξω»

  • Τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων
  • Δέσμευση για τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών
  • Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων (με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορονοϊό)
  • Διοργάνωση Ποδηλατάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • Ανάληψη μέτρων από πλευράς δήμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες
  • Δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, σε όλους τους δήμους

Με ένα απλό μήνυμα (το γνωστό μας 6) και τον κωδικό της κάθε πόλης, ο πολίτης θα ψηφίζει ποιοι δρόμοι θα πεζοδρομηθούν ή ποιοι θα γίνουν ποδηλατοδρόμοι. Θα προηγηθούν, φυσικά, οι προτάσεις των δήμων βάσει των ΣΒΑΚ ή άλλων μελετών που έχουν ήδη εκπονήσει, ώστε οι πολίτες να ξέρουν πώς θα μπορούν να αλλάξουν την πόλη τους.

Μάλιστα οι συγκεκριμένοι δρόμοι θα πρέπει να μείνουν με αυτή τη μορφή για τουλάχιστον 6 μήνες, προκειμένου να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Στόχος μας, να γίνει μια πανελλήνια δράση, από κάθε δήμο, ανεξαρτήτως μεγέθους και γεωγραφικών διαφοροποιήσεων. Διότι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα μια ημέρα που η κανονικότητα θα αφορά τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σε πολλές περιοχές, εξάλλου, τα ΣΒΑΑ και τα ΣΒΑΚ έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Δίνουμε την ευκαιρία να φωτίσουμε το «πράσινο» πρόσωπο των δήμων. Προτείνουμε μια δράση που αλλάζει το σύνθημα #Μένουμε Σπίτι ή το #Μένουμε Ασφαλείς. Τώρα, όλοι/ες #Ζούμε Ασφαλείς

Διότι ασφάλεια είναι:

• η χρήση ποδηλάτου,

• η κίνηση οχημάτων με μηδενικούς ρύπους,

• τα «ηλεκτρικά βενζινάδικα»,

• η βόλτα σε καταπράσινο πάρκο,

• η παιδική χαρά με πιστοποιημένα όργανα

• ένα παγκάκι για ΑμεΑ

• μια ράμπα προσβάσιμη και από τη μητέρα με το καροτσάκι

• μια διαδρομή με ηχητικά συστήματα για τυφλούς

• φανάρια για ποδήλατα

Πλέον, βάζουμε τον πολίτη στο επίκεντρο

Δράση για το περιβάλλον και δη το αστικό περιβάλλον, χωρίς συναίνεση, συμμετοχή και συνεργασία του κάθε πολίτη, δεν νοείται. Η διαβούλευση και η έκφραση γνώμης, η προσπάθεια να στραφούμε ξανά στις πόλεις μας, είναι κυρίαρχο στοιχείο για πόλεις από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Όπως:

► τη νομοθέτηση του υπουργείου  Περιβάλλοντος για προσωρινούς πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους.

► την έναρξη της απόδοσης κινήτρων για ηλεκτροκίνηση σε αυτοκίνητα, δίκυκλα και μοτοσικλέτες.

Το σαφές πλαίσιο διευκολύνει και βάζει τάξη σε πλήθος επικαλύψεων που οδηγούν σε ταλαιπωρία τον πολίτη και σε γραφειοκρατική διαιώνιση προβλημάτων, τα οποία, τελικά, δεν λύνονται.

Είναι η ώρα να δείξουμε ότι κερδίζοντας τον ιό, κερδίζουμε και νέες, πιο ανθρώπινες πόλεις.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή