Παιδί που έχει σηκώσει την μπλούζα του και βλέπουμε το σημείο από το στέρνο μέχρι κάτω από τον ομφαλό. Όλο του το σώμα έχει κόκκινα στίγματα.
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ακούστε το Άρθρο

Κρούει τον κώδωνα κινδύνου ο Π.Ο.Υ.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας θα πρέπει να εντείνουν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν την εξάπλωση της ιλαράς, καθώς τα κρούσματα από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλο το έτος το 2022. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ιλαρά έχει αναφερθεί σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ από τις αρχές του 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 900 κρούσματα αναφέρθηκαν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. «Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν εξαλείψει την ενδημική μετάδοση της ιλαράς, πρέπει να επαγρυπνούν για πιθανή εισαγωγή και εξάπλωση αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας», δήλωσε ο Δρ. Χοσέ Χάγκαν, επικεφαλής της ομάδας για τις ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια και τον εμβολιασμό στον ΠΟΥ/Ευρώπη. «Μόλις επιβεβαιωθεί το ξέσπασμα μιας μεταδοτικής ασθένειας, όπως η ιλαρά, ο Π.Ο.Υ. συνιστά έρευνα και ταυτοποίηση των κρουσμάτων, εμβολιασμός ευπαθών επαφών, έλεγχος λοιμώξεων σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, προσέγγιση σε πληγείσες κοινότητες ή ομάδες πληθυσμού για την ευαισθητοποίηση του κοινού», τονίζει.

Η Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν και η Τουρκία έχουν αναφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων τους τελευταίους 12 μήνες (414, 610 και 466 περιπτώσεις, αντίστοιχα). Η Αυστρία, η Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ουζμπεκιστάν και άλλοι έχουν δει αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023. Σημαντικές κρίνονται οι εκστρατείες εμβολιασμού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, για να εντοπιστούν και να εμβολιαστούν παιδιά που έχασαν τις συνήθεις δόσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της ιλαράς, από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

Το 2021, 40 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχασαν μια δόση εμβολίου για την ιλαρά.

Ειδικότερα, 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση και επιπλέον 14,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν και τη δεύτερη δόση. Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην εμβολιαστική κάλυψη διέφερε ευρέως τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μέσα στην ίδια τη χώρα. Μερικές χώρες ήταν σε θέση να διεξάγουν δραστηριότητες εμβολιαστικής κάλυψης για την ιλαρά μεταξύ των διαδοχικών πανδημικών κυμάτων Covid-19, και έτσι κατάφεραν να διατηρήσουν τα επιθυμητά επίπεδα κάλυψης. Άλλες χώρες δεν μπόρεσαν να το επιτύχουν αυτό, με αποτέλεσμα στο απόγειο της πανδημίας η συνήθης ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της ιλαράς να διακόπτεται ή να αναβάλλεται για ένα σημαντικό διάστημα σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού τους.

«The Big Catch-up»

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξάγει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «The Big Catch-up», για να υποστηρίξει τις χώρες της Ευρώπης να επανέλθουν σε τροχιά πρόληψης από την ιλαρά, που μετά από δεκαετίες επανήλθε στις ευρωπαϊκές χώρες. H ιλαρά είναι μια οξεία, εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος ικανή να προκαλέσει επιδημία. Η μολυσματικότητα είναι κοντά στο 100% σε ευπαθή άτομα και χωρίς εμβολιασμό η ιλαρά θα προσβάλει σχεδόν κάθε άτομο κατά την παιδική ηλικία. Ο εμβολιασμός έχει μειώσει δραματικά τη συχνότητα εμφάνισης της ιλαράς στην Ευρώπη, αλλά παρά τη συνολική υψηλή κάλυψη εμβολιασμού, η ιλαρά εξακολουθεί να προκαλεί συχνές επιδημίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ιλαρά παραμένει η κύρια αιτία παιδικών θανάτων και υπολογίζεται ότι 160.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές της νόσου.

Πηγή: www.healthdaily.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή