Βλέπω Σχεδιάζοντας

Το Βλέποντας με τις Αισθήσεις εγκαινιάζει την περίοδο 2019-20 με δύο εργαστήρια, σε συνεργασία με την εικαστικό Pamela Lawton και το Ίδρυμα Fulbright Greece. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επισκέπτες που είναι τυφλοί ή μερικώς βλέποντες αλλά και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και εικαστικών, art therapists, εργαζόμενους σε μουσεία και άλλους επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς οι πολυαισθητηριακές προσεγγίσεις του σχεδίου και της τέχνης, η απτική παρατήρηση, η λεκτική περιγραφή, η κίνηση και η χρήση πειραματικών υλικών μπορούν να μας συνδέσουν με τον χώρο που μας περιβάλλει. Θα πειραματιστούν επίσης με τεχνικές σχεδίου που κάνουν ευκολότερα προσβάσιμες τις συλλογές των μουσείων. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα προσφέρεται εδώ και δώδεκα χρόνια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Έχει συν-σχεδιαστεί από την Pamela Lawton και διδάσκεται από την ίδια και τους συναδέλφους της. Μια άλλη εκδοχή αυτών των εργαστηρίων υλοποιείται στο Siena Art Institute στη Σιένα της Ιταλίας και προσελκύει ποικίλες ομάδες συμμετεχόντων.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

11.00-13.00 | Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Βλέπω Σχεδιάζοντας Ι

Το πρώτο εργαστήριο θα εστιάσει αρχικά σε ελληνικές και ρωμαϊκές προτομές χρησιμοποιώντας ως μέσο παρατήρησης την αφή, τη λεκτική περιγραφή και το σχέδιο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν αυτοπροσωπογραφίες μέσω της αφής. Τέλος, θα πειραματιστούν είτε αναπτύσσοντας τα σχέδιά τους περαιτέρω με άλλα πρωτότυπα υλικά, είτε επιχειρώντας μια πιο τρισδιάστατη απόδοση των προτομών χρησιμοποιώντας τυχαία αντικείμενα όπως γυαλί, ξύλο, πλαστικό, μέταλλο, χαρτί και μεικτές τεχνικές.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου

11.00-14.00 | Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης στον λόφο του Φιλοπάππου
Βλέπω Σχεδιάζοντας ΙΙ

Στο δεύτερο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τμήματα από τις αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις του Δημήτρη Πικιώνη στον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη συγκεντρώνοντας στο χαρτί τους ποικίλες υφές από αποτυπώσεις. Τα σχέδια αυτά θα αποτελέσουν αφετηρία για μεγαλύτερα κολάζ στη συνέχεια. Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν χαρτιά, όπως ρυζόχαρτο, χαρτί “Kraft” ή χαρτιά με διάφορες τονικές διακυμάνσεις, λαδοπαστέλ, μολύβι, κάρβουνο, καθώς και άλλα υλικά κατάλληλα για τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις.

Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν οι εικαστικοί Pamela Lawton* και Φώτης Φλεβοτόμος**.

Με την υποστήριξη,

Fulbright Greece


Είσοδος ελεύθερη – Απαραίτητη η προεγγραφή
Μουσείο Μπενάκη | Εκπαίδευση
Δευτέρα έως Πέμπτη I 10.00-14.00 I Τ. 210 3671067-9


*Pamela Lawton

Η Pamela Lawton είναι Αμερικανίδα υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright για το 2019-20. Η έρευνά της με επίκεντρο την τέχνη και την προσβασιμότητα στα μουσεία λαμβάνει χώρα στη Σιένα της Ιταλίας όπου φιλοξενείται από το Siena Art Institute. Η επίσκεψή της στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Fulbright Greece και μέσω του Inter-Country Travel Grant.

Ta έργα της έχουν εκτεθεί διεθνώς σε ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στις ΗΠΑ και το εξωτερικό όπως την Galeria Nacional στο San Jose, την Costa Rica, το The Conde Nast Building, NY, 180 Maiden Lane Νέα Υόρκη, το The Atrium Gallery NY και την Galeria Isabel Ignacio στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά μεταξύ άλλων στην γκαλερί Pierogi στη Νέα Υόρκη, τη γκαλερί Sideshow στη Νέα Υόρκη, τη γκαλερί Tibor De Nagy, τη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Καλλιτεχνών στο Lodz της Πολωνίας και στην Emmanuel Heller Gallery στο Τελ Αβίβ. Την περίοδο αυτή η Lawton είναι Artist in Residence (AIR) στο Chashama της Νέας Υόρκης και υπήρξε AIR στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μέσω του Πολιτιστικού Συμβουλίου του Lower Manhattan. Από τις συνεργασίες με ποιητές ξεχωρίζουν οι Sweet-voiced [mutilated] Papyrus, η Anne Waldman (Spyuyten Duyvil Press, 2015), το “Walking After Midnight”, Bill Kushner (Spuyten Duyvil Press, 2011) και το “A Place In the Sun”, Lewis Warsh (Spuyten Duyvil Press , 2010). Συνεντεύξεις με αντικείμενο τις εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί στο NY 1 News τον Νοέμβριος 2011 και τον Νοέμβριο του 2009.

Έλαβε πτυχίο εικαστικών τεχνών από το κολέγιο Bennington και MFA στη ζωγραφική από το City College της Νέας Υόρκης και την Scuola Lorenzo De Medici της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Παράλληλα με τη διδακτική της δραστηριότητα στο New School University δημιούργησε ένα πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό στην Σρι Λάνκα. Διδάσκει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και στο Manhattanville College.

**Φώτης Φλεβοτόμος

Ο Φώτης Φλεβοτόμος είναι εικαστικός με παράλληλο ενδιαφέρον τον σχεδιασμό πολυαισθητικών προγραμμάτων που διερευνούν τους τρόπους που βλέπουμε. Από το 2012 πειραματίζεται με το iPad. Μια πλευρά της έρευνάς του είναι οι ψηφιακές σχεδιαστικές εφαρμογές και πώς αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες να ξεπεράσουν ενδεχόμενες δυσκολίες στην όραση.

Ο Φλεβοτόμος σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και θεωρία της τέχνης και της μουσικής στο University of Essex (MPhil). Το 2012 έλαβε από το Ιδρύμα Fulbright υποτροφία για να συνεργαστεί με τη New York Public Library (NYPL) εστιάζοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε ζητήματα χαμηλής όρασης και δημιουργικότητας.

Έχει την ευθύνη του μηνιαίου προγράμματος «Βλέποντας με τις Αισθήσεις» το οποίο προσφέρεται εδώ και έξι χρόνια από το Μουσείο Μπενάκη σε επισκέπτες με απώλεια όρασης. Έχει επίσης σχεδιάσει ανάλογα προγράμματα για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η ζωγραφική του στο iPad και τα σχέδιά του έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο της NYPL και στο αμερικανικό περιοδικό Leonardo (MIT Press).

Πηγή: www.benaki.org

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή