Χέρη με λευκό ιατρικό γάντι κρατάει μικρή φιάλη αίματος που πάνω γράφει στα αγγλικά αναιμία

Επικίνδυνες ελλείψεις αίματος για ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες Rh (-) αρνητικό (ρέζους αρνητικό)

από τη Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Επικίνδυνες ελλείψεις αίματος στις ομάδες Rh (-) αρνητικό (ρέζους αρνητικό) αντιμετωπίζουν οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρακολουθείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών (800 πανελλαδικά).

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από την πανδημία και μετά οι ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες Rh (-) αρνητικό (ρέζους αρνητικό) λαμβάνουν συστηματικά κατά το ήμισυ ποσότητες αίματος από αυτές που συνιστώνται για τη θεραπεία τους ενώ καλούνται να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη εύρεσης αίματος για την μετάγγισή τους. Δυστυχώς αυτό έχει επιφέρει επιβάρυνση στην υγεία τους ενώ έχει αποδιοργανώσει τελείως τη ζωή τους.

Που οφείλεται η έλλειψη μονάδων αίματος

Αυτό, πέρα από την έλλειψη Κεντρικού Σχεδιασμού και Λειτουργίας της αιμοδοσίας στη χώρα, οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσότητα του εισαγόμενου αίματος από την Ελβετία έχει μειωθεί κατά 8.000-10.000 μονάδες αίματος την τελευταία δεκαετία και το Νοσοκομείο καθώς και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δεν έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν την απώλεια αυτών των μονάδων ώστε να συνεχίζονται οι μεταγγίσεις των ασθενών απρόσκοπτα.

Πρόσκληση – έκκληση του ΠΑΣΠΑΜΑ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) απευθύνει πρόσκληση-έκκληση σε όποιον ανήκει σε αυτές τις ομάδες και μπορεί να αιμοδοτήσει, να προσφέρει λίγο από το χρόνο του-δώρο ζωής για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς και να προσέλθει στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

📌 Ώρες αιμοδοσίας: Καθημερινές και Σαββατοκύριακο 09.00-13.30 και Παρασκευή απόγευμα 16.00-19.00 κατόπιν συνεννόησης.

Επιπλέον το καλοκαίρι λόγω των διακοπών, παρατηρούνται ελλείψεις σε όλες τις ομάδες αίματος οι οποίες κορυφώνονται τον Αύγουστο.

Πηγή: iatronet.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή