• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • «Εκ Βακχείας Μονογένεση» | Εκδήλωση για την παρουσίαση της πρώτης προσβάσιμης ποιητικής συλλογής
Το πάνελ της παρουσίασης. Από αριστερά: διερμηνέας Χριστίνα Παπαζήση, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Σοφία Δευτερίγου, Δόμνα Μιχαηλίδου, Πασχαλία Τραυλού, Τζουλιάνα Μπούσι, Γιώργος Στάθης.

Μια ποιητική συλλογή διαφορετική από τις άλλες παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στον χώρο «Μύρτιλο», όπου εργάζονται άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες.

Γράφει o Ίων Κεχαγιόγλου

Πρόκειται για την ποιητική συλλογή «Εκ Βακχείας Μονογένεση» της Σοφίας Δευτερίγου και η διαφορετικότητα ανάγεται στο ότι είναι η πρώτη στη χώρα μας και στην Ευρώπη που κυκλοφορεί σε γραφή Braille, στη νοηματική γλώσσα και στα διεθνή νοήματα, για να μπορούν τη διαβάζουν ακόμα και άτομα  που έχουν προβλήματα αναπηρίας.

Λόγω της σημασίας της έκδοσης και στήριξης που παρέχει στους τυφλούς και κωφούς πολίτες, στην παρουσίαση πήραν μέρος η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος που ήταν και συντονιστής στο πάνελ, η συγγραφέας και φιλόλογος Πασχαλία Τραυλού, η φιλόλογος Τζουλιάνα Μπούσι, ο διερμηνέας νοηματικής και πρόεδρος Ελλήνων διερμηνέων Γιώργος Στάθης και ο art director Ηλίας Γεωργαράς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας Νεκτάριος Δαρδανός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Κωνσταντίνος Σίμψης, η αντιπρόεδρος του Φάρου Τυφλών Ελλάδος Γεωργία Ρουκουτάκη και η αρχαιολόγος μουσειολόγος Ελένη Μάρκου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η ερμηνεύτρια Λίνα Ροδοπούλου με συνοδεία άρπας και πιάνο, ενώ την απόλυτα επιτυχημένη και στοχευμένη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Ίων Κεχαγιόγλου.

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Ίσες ευκαιρίες σε ανάγνωση, κατανόηση, επικοινωνία»

Αναφερόμενη στη σημασία της έκδοσης μιας ποιητικής συλλογής η οποία όμως είναι προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι το δικαίωμα στη μάθηση, στην Τέχνη, στην ενημέρωση κ.λπ. αποτελεί βασικό συστατικό της δημοκρατίας και κατά συνέπεια ό,τι διευκολύνει την προσβασιμότητα ατόμων με διάφορα προβλήματα στα αγαθά αυτά υπηρετεί τη δημοκρατία και θα πρέπει να υποστηρίζεται με κάθε τρόπο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η συλλογή αυτή υπηρετεί την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης στην τέχνη του λόγου, αξίζει κάθε προβολή και στήριξη.

«Αποτελεί», κατέληξε η υπουργός Εργασίας, «υποχρέωση και δέσμευση για εμάς η προσβασιμότητα στα σχολεία μας, στους χώρους εργασίας, στην καθημερινότητα, η διαρκής προσπάθεια για τη διασφάλιση της ισότητας στα μέλη ενός συνόλου».

Συγκεκριμένα η υπουργός είπε: «Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στο “Μύρτιλο”, σε μία συγκέντρωση που τιμά τον άνθρωπο και την προσβασιμότητα, για μία κοινωνία ουσιαστικά δημοκρατική και προσβάσιμη.

Η γνώση και η απασχόληση είναι αγαθά που μας αφορούν όλους και αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτείας για ενεργούς και ελεύθερους πολίτες.

Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι ξεχωριστά άτομα, τα οποία έχουν αναπτύξει μέσα στη ζωή τους ιδιαίτερες δεξιότητες και οφείλουμε να είμαστε δίπλα, προχωρώντας σε πράξεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και θα ενθαρρύνουν την εξέλιξή τους.

Ο εκλεκτός λόγος της κυρίας Δευτερίγου και η ανιδιοτέλεια να μοιράσει την ποίησή της στη νοηματική και Braitle δωρεάν διδάσκουν ήθος και σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο σε μία κοινωνία με ιδεώδη.

Η στήριξη της κοινωνίας από τους ίδιους τους πολίτες κάνει εμάς τους πολιτικούς να έχουμε διπλά ευθύνη των πράξεών μας, απέναντι σε αποφάσεις που επιθυμούμε να ωφελούν το σύνολο άμεσα και όχι τόσο μακροπρόθεσμα, σε μια εποχή που αυτό που ζητάμε όλοι είναι η σταθερότητα και η πρόοδος. Αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση η προσβασιμότητα στα ελληνικά μας σχολεία, η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας και η καθημερινή προσπάθεια για ισότητα ανάμεσα σε όλα τα μέλη ενός συνόλου.

Ευχαριστούμε θερμά τη Σοφία Δευτερίγου που με την προσπάθειά της αυτή έδειξε πως γίνεται όλοι μαζί να έχουμε δίκαιες και ίσες ευκαιρίες στην ανάγνωση, στην κατανόηση, στην επικοινωνία και στη βαθύτερη σημασία της ενσυναίσθησης για τον συνάνθρωπο».

Θόδωρος Ρουσόπουλος: Ο συντονισμός, η πρωτοπορία και το παράπονο

Από την πλευρά του ο Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία με το σύστημα Braille, κανένα από αυτά δεν αφορά κάποια ποιητική συλλογή. Τώρα όμως, με τη συλλογή της κ. Δευτερίγου, η παράλειψη αυτή αίρεται και σι άνθρωπαι με προβλήματα όρασης μπορούν να αισθανθούν και να νιώσουν τα μηνύματα της τέχνης ταυ έμμετρου ποιητικού λόγου, όχι μόνο με την καρδιά τους αλλά και με τις άκρες των δαχτύλων τους. Μέσω της ποίησης, συνέχισε ο κ. Ρουσόπουλος, οι τυφλοί ή οι κωφοί μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους με τον υπόλοιπο κόσμο δημιουργώντας γέφυρες κατανόησης και ενότητας. Να νιώθουν ότι αποτελούν ζωντανό και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα.

«Μου ζητήθηκε να συντονίσω, θέλω να πιστεύω, μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, σπανίως συντονίζω πια… Έχω φύγει από τη δημοσιογραφία πάνω από 23 χρόνια, οπότε ο ρόλος μου δεν είναι αυτός. Η εξαίρεση έχει να κάνει με δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η ιδιαιτερότητα αυτής απόδοσης ποιητικής συλλογής, μια πρωτοποριακή δουλειά, πανελλαδικά και ίσως πανευρωπαϊκά».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος αναφέρθηκε σε κάποιες πρωτοπόρες κινήσεις που είχε κάνει για τα άτομα με αναπηρία όταν είχε αναλάβει ως υπουργός Επικρατείας: «Ο δεύτερος λόγος ανάγεται στο μικρό ιστορικό παρελθόν. Πριν από είκοσι χρόνια ακριβώς έχοντας αναλάβει το υπουργείο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (υπουργός Επικρατείας είχα ορκιστεί τότε) είχα την άποψη ότι οι συμπολίτες μας με αναπηρία βρίσκονται σε απόλυτη μειονεκτική θέση στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προσπάθησα λοιπόν και επέτυχα να κάνω τα εξής πράγματα με τους τότε συνεργάτες μου και με ανθρώπους που ασχολήθηκαν με το αναπηρικό κίνημα. Το πρώτο ήταν διεθνές συνέδριο για τα άτομα με προσβασιμότητα στα ΜΜΕ, το οποίο έγινε για τρεις συνεχείς χρονιές. Το δεύτερο ήταν ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για άτομα με αναπηρία ή από άτομα με αναπηρία, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 200 συμμετοχές παγκοσμίως. Και τρίτο ήταν το μοναδικό τότε τηλεοπτικό κανάλι στην Ευρώπη αποκλειστικά για τα άτομα με αναπηρία με υποτιτλισμό και ηχητική παρουσίαση των θεμάτων του, ανάλογα με την αναπηρία που είχε ο καθένας που ήθελε να το παρακολουθήσει.

Με ρώτησαν κάποτε, επειδή δέχτηκα πολλές επιθέσεις στην πολιτική. εάν με ενόχλησαν αυτές οι επιθέσεις που τότε δέχτηκα. Τους απάντησα, δεν με ενόχλησε τίποτα απολύτως από όλα αυτά, εξάλλου στην πολιτική τα περιμένεις όλα! Εκείνο όμως που με ενόχλησε ήταν ότι καταστράφηκε ένα έργο το οποίο έγινε για συμπολίτες μου το οποίο είχαν απόλυτη ανάγκη. Καταστράφηκε το συνέδριο. Καταστράφηκε το φεστιβάλ και έκλεισε και η τηλεόραση για άτομα με αναπηρία… Κρίμα…

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω συγχαρητήρια προς τη συγγραφέα που δημιούργησε ένα τόσο μεστό νοημάτων και ωφέλιμο ανάγνωσμα, προς τους εκδότες και όλους όσοι εργάστηκαν, ώστε οι κωφοί τυφλοί μπορούν να γίνουν μέτοχοι της υψηλής τέχνης της ποίησης».

«Ξεκίνησε ποίηση, συνέχισε ως αίσθηση και ολοκληρώθηκε με πράξη»

Η νεαρή ποιήτρια Σοφία Δευτερίγου, που με πρωτοπορία άνοιξε στην ποίηση μια νέα ενότητα ελεύθερης πρόσβασης, έκλεισε τη βραδιά λέγοντας: «Είμαι πολύ συγκινημένη που μοιράστηκα απόψε με όλους σας την ποίηση των νεότερων χρόνων μου και τις πράξεις της τωρινής μου ποιητικής και πνευματικής κατάστασης, με ανθρώπινο αποτύπωμα.

Η “Εκ Βακχείας Μονογένεση” ξεκίνησε ως ποίηση, συνέχισε ως αίσθηση και ολοκληρώθηκε με πράξη. Ποίηση, αίσθηση και πράξη, στην υπηρεσία του ανθρώπου!

Απόψε, στο “Μύρτιλο”, γιορτάσαμε το αποτέλεσμα της προσβασιμότητας στην ελληνική ποιητική γλώσσα και στην καθημερινή, ουσιαστική επαφή και επικοινωνία με τον άνθρωπο.

Η ζωή είναι φως και άγγιγμα. Γεννιόμαστε στο φως και πρώτο χέρι είναι από ανθρώπινο άγγιγμα. Το βιβλίο μου τίμησε με τις λέξεις του τον άνθρωπο και επικοινώνησε με τις πράξεις το βαθύτερο μήνυμα της ισότητας και ελευθερίας στην επιλογή και ανεξαρτησία της ανάγνωσης. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, κάνοντας το όραμά μου με προσβασιμότητα.

Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου Ηλία Γεωργαρά, Γιώργο Στάθη και την πρότυπη εταιρεία νοηματικής Hands up και τον σκηνοθέτη μας Ίωνα Κεχαγιόγλου για άψογη Δουλειά τους.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Ρουσόπουλο, τη Δόμνα Μιχαηλίδου, την Πασχαλία Τραυλού, την Τζουλιάνα Μπούσι, τη Γεωργία Ρουκουτάκη και φυσικά στην κοινότητα των κωφών τυφλών συμπολιτών μας, για την παρουσία, την υποστήριξη και την αγάπη τους. Θα είμαι πάντα δίπλα σας! Σας ευχαριστώ όλους».

Ανοίγει ορίζοντες στους τυφλούς και κωφούς συνανθρώπους μας

Στην εκδήλωση μίλησε και συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού. Με έναν εκπληκτικό και μαγευτικό λόγο αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ουσία και τη σημασία της ποιητικής συλλογής και υπογράμμισε ότι η κ. Δευτερίγου με τον ποιητικό της λόγο εμβαθύνει, εικονοποιεί και μετουσιώνει λέξη σε μυσταγωγική διαδικασία για την ανάδειξη ταυτότητας Έλληνα, αυτή που είχε και αυτή που οφείλει να διατηρήσει, ως σανίδα σωτηρίας για το παρόν και το μέλλον του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στους ορίζοντες που ανοίγει στους τυφλούς και κωφούς συνανθρώπους μας η απόδοση μιας ποιητικής συλλογής σε γραφή Braille αλλά και στη σημασία που έχει για την κουλτούρα όσο και για την ψυχολογία τους η δυνατότητα της ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων. Συγκεκριμένα ο Γ ιώργος Στάθης τόνισε: «Η προσβασιμότητα δεν αποτελεί μία τάση αλλά ένα αναφαίρετο δικαίωμα όλων και η Σοφία μέσα από αυτή την ποιητική συλλογή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους δημιουργούς, με στόχο όλοι να γίνουν προσβάσιμοι όλους».

Ποιήματα της κ. Δευτερίγου διάβασαν ο μοναδικός Γ ιώργος Κιμούλης, ο ζεστός Ρένος Χαραλαμπίδης, η ερμηνευτική Λίνα Ροδοπούλου, η αισθαντική Μπούσι, η απίστευτη Γεωργία Ρουκουτάκη και η μοναδική Αγγελική Λάμπρη.

Την όλη διερμηνεία της εκδήλωσης στη νοηματική έκανε η λαμπερή Χριστίνα Παπαζήση, διερμηνέας νοηματικής της εταιρείας Hands Up.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από την ΕΡΤ ⇓

Πηγή: Εφημερίδα “Political”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή