κοντινό σε χέρια που κρατάνε ένα καρτελάκι που γράφει "Special Education"

Ανοικτή επιστολή Φιλολόγων ΕΑΕ: Για να μη «χαθεί» εξολοκλήρου η χρονιά γι’ αυτά τα παιδιά απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει ώστε να εξασφαλισθούν πιστώσεις για να καλυφθούν τα 442 κενά

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, με την οποία κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη των 442 κενών σε Φιλολόγους (ΠΕ02.50) εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής, απέστειλε η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ.

Όπως τονίζουν οι φιλόλογοι, αν και βρισκόμαστε λίγες μέρες μακριά πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το 2023 και λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο της εν εξελίξει σχολικής χρονιάς, δυστυχώς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και δη σε Φιλολόγους Ειδικής Αγωγής παραμένουν αρίφνητες.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη «χαθεί» εξολοκλήρου η χρονιά γι’ αυτά τα παιδιά και εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, για να καλυφθούν τα 442 κενά Φιλολόγων ΕΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και ΣΜΕΑΕ, και να στελεχωθούν τα 80 νέα Τμήματα Ένταξης προβαίνοντας στις αναγκαίες προσλήψεις.

Όλη η επιστολή της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων ΕΑΕ

ΠΡΟΣ:

Τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,

την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως,

την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή,

τον Γενικό Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Αλέξανδρο Κόπτση.

ΘΕΜΑ: Επιτακτική η ανάγκη εξασφάλισης των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη των 442 κενών σε Φιλολόγους (ΠΕ02.50) εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής.

Αν και βρισκόμαστε λίγες μέρες μακριά πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το 2023 και λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο της εν εξελίξει σχολικής χρονιάς, δυστυχώς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και δη σε Φιλολόγους Ειδικής Αγωγής παραμένουν αρίφνητες. Αποτέλεσμα της αρνητικής αυτής εξέλιξης είναι η μετακύλιση των παθογενειών του 2022 και στο νέο έτος, μιας και εκατοντάδες μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με τα ίδια ακριβώς προβλήματα που «αποχαιρέτησαν» την προηγούμενη.

Αν και είθισται κατά την έναρξη κάθε νέας χρονιάς οι άνθρωποι – και κυρίως τα νέα παιδιά – να θέτουν στόχους και να την οραματίζονται με αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των επιθυμιών τους, δυστυχώς τα εν λόγω παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα αυτό μιας και η δική τους στοχοθεσία για μια ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση δεν εξαρτάται από τα ίδια, αλλά από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Αν και οι γονείς των παιδιών αυτών έχουν προβεί στις αναγκαίες διαδικασίες εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες γνωματεύσεις από τα αρμόδια ΚΕΔΑΣΥ, δυστυχώς έρχονται αντιμέτωποι με την ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αρνείται πεισματικά να φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους.

Αν και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) έχουν καταχωρήσει πολλάκις στο ΟΠΣΥΔ τις ελλείψεις των αναγκαίων εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις προαναφερθείσες γνωματεύσεις, δυστυχώς κατά τις τρεις φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η αναγκαία μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη των απαραίτητων φιλολόγων ειδικής αγωγής, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης των παιδιών αυτών με τα κενά να ξεπερνούν τα 440 και τα οποία αφορούν τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό μαθητών.

Αδύνατη η συμπεριληπτική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Αν και η συμπεριληπτική εκπαίδευση αποτελεί ευρωπαϊκή επιταγή στο πλαίσιο της προσπάθειας εξάλειψης των διακρίσεων και της ταυτόχρονης εξασφάλισης ίσων δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως οιονδήποτε αναπηριών ή μαθησιακών δυσκολιών, δυστυχώς η χώρα μας αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την επιταγή και να συμβαδίσει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης, αφού, όπως αποδεικνύουν περίτρανα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκατοντάδες παιδιά παραμένουν χωρίς την αναγκαία υποστήριξη είτε γίνεται λόγος για την Παράλληλη Στήριξη (Π.Σ.), είτε για τη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.), είτε για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.).

Εύλογα αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι πλέον επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στη διάθεση και στις προθέσεις της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε τα παιδιά αυτά να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με περισσότερη αισιοδοξία για την ικανοποίηση των στόχων τους, των ονείρων τους και των αναγκών τους. Άλλωστε, η ικανοποίηση των ανωτέρω αποτελεί καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για την τρέχουσα χρονιά, αλλά και για τη ζωή τους εν γένει, μιας και από την παρούσα προσλαμβανόμενη εκπαίδευση εξαρτάται και η τύχη αυτών ως μελλοντικών πολιτών για μια ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, επαγγελματική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα στο πλαίσιο μιας ισότιμης, ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας. Πρέπει, επομένως, να καταστεί απόλυτα σαφές ότι ο σημερινός παραγκωνισμός τους από την εκπαιδευτική διαδικασία συνεπάγεται αυτομάτως και τον παραγκωνισμό αυτών ως πολιτών του αύριο σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.

Ως μέλη της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων ΕΑΕ αφουγκραζόμαστε πλήρως την αγωνία τόσο των ίδιων των παιδιών όσο και των γονέων αυτών. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί και γονέα που εναγωνίως αναμένουν την ανταπόκριση της παρούσας κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας στο πάγιο και κυρίως δίκαιο αίτημά τους και απευθύνουμε για μια ακόμη φορά έκκληση στους ιθύνοντες του ΥΠΑΙΘ να εξασφαλίσουν κατά τη νέα χρονιά τις αναγκαίες πιστώσεις για όλα αυτά τα παιδιά προβαίνοντας άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και μελλοντικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του καλέσματος της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως να τιμήσει ξανά ο ελληνικός λαός την παρούσα κυβέρνηση εν όψει των εκλογών, ώστε να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό εκπαιδευτικό της έργο, απαντάμε ξεκάθαρα πως, αν και επικροτούμε τους μόνιμους διορισμούς για τους οποίους συχνά κάνει λόγο, αναμένουμε ακόμα πολλά από την παρούσα κυβέρνηση και από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς δυστυχώς οι μέχρι τώρα διορισμοί και προσλήψεις δεν αποτελούν πανάκεια στις χρόνιες παθογένειες της εκπαίδευσης και δη της ειδικής αγωγής στη Β΄θμια Εκπαίδευση. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι οι ανάγκες σε Φιλολόγους Ειδικής Αγωγής υπερβαίνουν τις 440, όπως αυτές αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα κενά που καταχώρησαν οι ΔΙΔΕ κατά την τελευταία φάση προσλήψεων.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη «χαθεί» εξολοκλήρου η χρονιά γι’ αυτά τα παιδιά και εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε:

  • να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, για να καλυφθούν τα 442 κενά Φιλολόγων ΕΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και ΣΜΕΑΕ,
  • να στελεχωθούν τα 80 νέα Τμήματα Ένταξης προβαίνοντας στις αναγκαίες προσλήψεις.

Πηγή: www.alfavita.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή