Κοντινή φωτογραφία του Έλον Μασκ

Το «πράσινο φως» για τη διενέργεια της πρώτης κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους έλαβε από τον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα των ΗΠΑ η Neuralink, η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του γνωστού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με τη «Washington Post», η έγκριση από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα ορόσημο για την εταιρεία, αλλά και γενικότερα για την ανθρωπότητα.

«Με ενθουσιασμό γνωστοποιούμε πως λάβαμε την έγκριση του FDA για τη διεξαγωγή της πρώτης κλινικής μελέτης σε ανθρώπους», ανακοίνωσε μέσω Twitter η Neuralink, που χαρακτήρισε την εξέλιξη «ένα σημαντικό βήμα, που θα επιτρέψει μια μέρα στην τεχνολογία να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους».

Ο Ελον Μασκ έκανε retweet την παραπάνω ανάρτηση και συνεχάρη την ομάδα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει μια συσκευή που εμφυτεύεται ρομποτικά στον εγκέφαλο και αποκωδικοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα συνδέεται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Έως σήμερα, η Neuralink πραγματοποιούσε έρευνες μόνο σε ζώα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια και το Οστιν του Τέξας, και σήμερα απασχολεί πάνω από 400 υπαλλήλους. Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσει μια διασύνδεση, η οποία μπορεί να εμφυτευτεί στον εγκέφαλο χειρουργικά, με στόχο την ιατρική εφαρμογή για τη θεραπεία έως σήμερα ανίατων περιπτώσεων.

Συσκευή της Neuralink με τσιπ

Η διασύνδεση αυτή βασίζεται σε συσκευή της Neuralink με τσιπ, που επεξεργάζεται και μεταδίδει νευρικά σήματα, τα οποία θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε συσκευές όπως ένας υπολογιστής ή ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Η ίδια η εταιρεία, τώρα, ελπίζει πως ένα άτομο θα μπορούσε να ελέγξει ένα ποντίκι, ένα πληκτρολόγιο ή άλλες λειτουργίες ενός υπολογιστή, όπως μηνύματα κειμένου, μέσω της σκέψης του. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εμφυτεύματος στον εγκέφαλο που, με τις κατάλληλες προσαρμογές κάθε φορά, θα επιτρέπει διάφορες ιατρικές πρωτιές, όπως το να περπατήσουν και να επικοινωνήσουν ξανά άνθρωποι με παραπληγίες, να ξαναδούν άνθρωποι με προβλήματα όρασης, αλλά και να θεραπευτούν άνθρωποι με άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Πάντως, η ανταγωνιστική εταιρεία, Synchron, θεωρείται ότι προηγείται στις εξελίξεις, καθώς τον Ιούλιο ήδη εμφύτευσε ένα τσιπάκι σε ασθενή στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, ενώ το έχει δοκιμάσει και σε τέσσερις ανθρώπους στην Αυστραλία.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή