Ομαδική φωτογραφία υπεύθυνων καθηγητών και μαθητών έξω από Μουσικό Γυμάσιο - Λύκειο Λάρισας

«Δημιουργία βοηθητικού μπαστουνιού για άτομα με προβλήματα όρασης»

Ο Τομέας Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Φαρσάλων συμμετείχε χθες στο 12ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, με το project «Δημιουργία βοηθητικού μπαστουνιού για άτομα με προβλήματα όρασης», που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ και Γ’ τάξης του Τομέα Πληροφορικής, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αυτοματισμών μέσω Arduino, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα μπαστούνι με ανιχνευτή εμποδίων μέσω υπερήχων (ανίχνευση εμποδίου σε απόσταση 20 εκατοστών), το οποίο προειδοποιεί τον χρήστη με προβλήματα όρασης που το χρησιμοποιεί, προκαλώντας δόνηση στη λαβή του μπαστουνιού και παράγοντας χαρακτηριστικό ήχο με το ενσωματωμένο ηχείο.

Το μπαστούνι λειτουργεί με ενσωματωμένη μπαταρία 9V, ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία 3D εκτύπωσης στα εργαστήρια Πληροφορικής του σχολείου. Για την υλοποίηση του project χρησιμοποιήθηκαν γνώσεις και δεξιότητες που οι μαθητές κι οι μαθήτριες ανέπτυξαν στο πλαίσιο των μαθημάτων του τομέα Πληροφορικής και θέλησαν να χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να αναδείξουν τρόπους που η τεχνολογία αυτοματισμών μπορεί με εύκολο και φθηνό τρόπο να χρησιμοποιηθεί ώστε να διευκολυνθούν άτομα με αναπηρίες.

Το ΕΠΑΛ Φαρσάλων συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 12 χρόνια στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που διενεργείται την ίδια ημέρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με έργα πληροφορικής που αποκομίζουν θετικά σχόλια από τους διοργανωτές και του υπόλοιπους συμμετέχοντες. Το 12ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε φέτος στους χώρους του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα. Τον συντονισμό του project είχαν οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής Αρβάλης Κωνσταντίνος και Ζυγούρα Μαρία.

Πηγή: Εφημερίδα “Ελευθερία της Λάρισας”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή