χέρι νεαρού ατόμου κρατάει χέρι ηλικιωμένου ατόμου

Εν μέσω πανδημίας, αναδύονται έννοιες οι οποίες άλλοτε ήταν άγνωστες στην ελληνική πραγματικότητα και δη στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο ρόλος των ασθενών καθώς και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι πάσχοντες, κατά τη διάρκεια του κορονοϊού διευρύνθηκε.

Έννοιες όπως αυτή της συνηγορίας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Η έννοια της συνηγορίας προάγει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με παθήσεις και αποτελεί σημαντικό μέσο προκειμένου να αυξηθεί η συνειδητοποίηση στα θέματα υγείας τόσο των ίδιων όσο και των φροντιστών τους. Θεωρείται η βασική στρατηγική για την επίτευξη της προαγωγής και πρόληψης νοσημάτων σε ευάλωτους πληθυσμούς στους χώρους των νοσοκομείων όπου η επίτευξη της αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ ιατρών και ασθενών αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία- «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» (http://frodizo.gr/) ως φορέας υλοποίησης με εταίρο το Ελληνικό Δίκτυο Καταγμάτων Ευθραυστότητας-FFN GR (https://ffngr.eu/) συνεργάζονται σε αυτήν την προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ασθενών κυρίως εν μέσω υγειονομικής κρίσης ξεκινώντας την υλοποίηση του έργου με τίτλο «e-TAΛΩΣ: Μηχανισμοί συνηγορίας ηλικιωμένων ασθενών με χρόνιες παθήσεις και των φροντιστών τους», (Νοέμβριος 2020-Απρίλιος 2022) στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, ενδυνάμωση, δικτύωση, συμβολή στη λήψη αποφάσεων των ηλικιωμένων με χρόνια νοσήματα και συλλόγων ασθενών που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανία), συμπεριλαμβανομένων απομακρυσμένων περιοχών όπου τα εν λόγω προβλήματα είναι ακόμα πιο έντονα.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

-Μια από τις καινοτόμες δράσεις του «e-ΤΑΛΩΣ» είναι η δημιουργία Γραφείου Συνηγορίας για ηλικιωμένους ασθενείς στην Πάτρα. Το Γραφείο Συνηγορίας θα ενεργοποιήσει μηχανισμούς συλλογικής συνηγορίας σε δημόσια νοσοκομεία των περιοχών στόχων μέσω επαγγελματιών συνηγόρων και μέσω των γραφείων προάσπισης δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας.

-Επίσης, προβλέπεται στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας του Φροντίζω και του Ελληνικού Δικτύου Καταγμάτων Ευθραυστότητας, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και τοπικών ΜΚΟ καθώς και η διοργάνωση Φόρουμ Συνηγορίας με στόχο την μέγιστη ευαισθητοποίηση πολιτών και επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» θα διοργανώσει καμπάνιες για προβολή-διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία με τη συμμετοχή δημοσιογράφων.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:

α. Ασθενείς άνω των 65 ετών (με ιδιαίτερη μνεία σε ευπαθείς ομάδες όπως τα άτομα που πάσχουν από Alzheimer ή Parkinson,
β. Τυπικοί και άτυποι φροντιστές,
γ. Σύλλογοι ασθενών και ΜΚΟ στους χώρους της υγείας και των ηλικιωμένων,
δ. Επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων,
ε. Διοικητικοί υπάλληλοι των Γραφείων Προάσπισης Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.

Το έργο αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και να βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς και φροντιστές τους! Κάθε δράση στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και με την υποστήριξη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο «e-TAΛΩΣ: Μηχανισμοί συνηγορίας ηλικιωμένων ασθενών με χρόνιες παθήσεις και των φροντιστών τους» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία- «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» και εταίρο το Ελληνικό Δίκτυο Καταγμάτων Ευθραυστότητας-FFN GR.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Πηγή: www.pelop.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή