• Αρχική
  • Απόψεις – Παρεμβάσεις
  • Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στον υπουργό Παιδείας για τον στιγματισμό των ατόμων με αναπηρία: Προστατέψτε τους μαθητές και τις μαθήτριες!
Οκτώ ξύλινα ανθρωπάκια που χωρίζονται σε τέσσερα-τέσσερα με ένα ξύλο αναμεσά τους.

Επιστολή ΕΣΑμεΑ προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη

Με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη η ΕΣΑμεΑ τον καλεί να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν σε σχολεία να λαμβάνουν μέρος σε εκστρατείες που οδηγούν σε στιγματισμό των ατόμων με αναπηρία, επηρεάζοντας με τον πλέον αρνητικό τρόπο τους μαθητές και τις μαθήτριες, και ταυτόχρονα καλεί την Πολιτεία συνολικά να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια «καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης “Σειρά σου” από το Nevronas.gr, την ομάδα OpenSchoolDays και την ΑΜΚΕ BRAINSHOT, η οποία στοχεύει να καταστεί αναγνωρίσιμο  και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων».

Η δράση αυτή, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη και δεν είναι η μοναδική, που ξεκίνησε στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα και έχει σκοπό να φτάσει σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μια εκστρατεία στιγματισμού των πολιτών με αυτισμό, νοητική ή όποια άλλη αναπηρία καθώς και των συνοδών – φροντιστών τους, καθώς τους προτρέπει να φέρουν διακριτικό γνώρισμα ώστε να «ξεχωρίζουν» από τον γενικό πληθυσμό.

Η ΕΣΑμεΑ υπενθυμίζει ότι αναφορικά με το θέμα της προτεραιότητας που προκρίνεται στην καμπάνια, έχει ήδη λυθεί με την Κάρτα Αναπηρίας, για την οποία το αναπηρικό κίνημα αγωνίστηκε επί χρόνια να υλοποιηθεί και εν τέλει την αγκάλιασε ως Κάρτα Αξιοπρέπειας, καθώς επιτρέπει στο άτομο με αναπηρία/ χρόνια πάθηση να απολαμβάνει τα δικαιώματά του χωρίς στοχοποίηση και στιγματισμό.

Η καμπάνια που προαναφέρθηκε και ενέπλεξε και  τα σχολεία της περιοχής έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις τόσο από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας  όσο και από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Δράσεις τέτοιου είδους, οδηγούν στον στιγματισμό – είναι γνωστή σε όλους ως μία από τις πλέον μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, η εποχή όπου ομάδες του πληθυσμού φορούσαν διακριτικά σήματα επάνω τους, ώστε να είναι εμφανή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους.

Συγχαίρουμε τα σχολεία που δεν έλαβαν μέρος τελικά στην καμπάνια καθώς ενημερώθηκαν από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Τάνια Κατσάνη

Αθήνα: 08.02.2024

Αρ. Πρωτ.:           168

ΠΡΟΣ:   κ. Κ. Πιερρακάκη, Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:    «Το υπουργείο να προστατέψει τους μαθητές και τις μαθήτριες από δράσεις που στιγματίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις »

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν σε σχολεία να λαμβάνουν μέρος σε εκστρατείες που οδηγούν σε στιγματισμό των ατόμων με αναπηρία, επηρεάζοντας με τον πλέον αρνητικό τρόπο τους μαθητές και τις μαθήτριες, όπως καλούμε και την Πολιτεία συνολικά να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια «καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης “Σειρά σου” από το Nevronas.gr, την ομάδα OpenSchoolDays και την ΑΜΚΕ BRAINSHOT, η οποία στοχεύει να καταστεί αναγνωρίσιμο και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων».

Η δράση αυτή, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη και δεν είναι η μοναδική, που ξεκίνησε στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα και έχει σκοπό να φτάσει σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μια εκστρατεία στιγματισμού των πολιτών με αυτισμό, νοητική ή όποια άλλη αναπηρία καθώς και των συνοδών – φροντιστών τους, καθώς τους προτρέπει να φέρουν διακριτικό γνώρισμα ώστε να «ξεχωρίζουν» από τον γενικό πληθυσμό.

Σας υπενθυμίζουμε ότι αναφορικά με το θέμα της προτεραιότητας που προκρίνεται στην καμπάνια, έχει ήδη λυθεί με την Κάρτα Αναπηρίας, την οποία εσείς μαζί με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υλοποιήσατε στην προηγουμένη υπουργική θέση σας και την οποία το αναπηρικό κίνημα αγωνίστηκε επί χρόνια να υλοποιηθεί και εν τέλει την αγκάλιασε ως Κάρτα Αξιοπρέπειας, καθώς επιτρέπει στο άτομο με αναπηρία/ χρόνια πάθηση να απολαμβάνει τα δικαιώματά του χωρίς στοχοποίηση και στιγματισμό.

Η καμπάνια που προαναφέρθηκε και ενέπλεξε και τα σχολεία της περιοχής έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις τόσο από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας όσο και από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Δράσεις τέτοιου είδους, οδηγούν στον στιγματισμό – είναι γνωστή σε όλους ως μία από τις πλέον μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, η εποχή όπου ομάδες του πληθυσμού φορούσαν διακριτικά σήματα επάνω τους, ώστε να είναι εμφανή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους.

Συγχαίρουμε τα σχολεία που δεν έλαβαν μέρος τελικά στην καμπάνια καθώς άκουσαν ενημερώθηκαν από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.

Εν αναμονή της άμεσης ανταπόκρισής σας, σας ευχαριστούμε θερμά.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή