Βαλίτσα σε δρόμο που πάνω της έχει ένα πλακάτ με το αναπηρικό σήμα.

Δελτίο Τύπου και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πρόγραμμα Τουρισμός αλλά όχι για όλους: πολλά άτομα με αναπηρία θα μείνουν εκτός αν δεν αλλάξει

Επιστολή σχετικά με προβληματικά σημεία της ΚΥΑ «Πρόγραμμα “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” έτους 2024» ΦΕΚ Β 79/8-1-2024 απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στους αρμόδιους υπουργούς που την υπογράφουν.

Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι παρότι η αύξηση του ποσού voucher από 200 σε 400 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία είναι στην ορθή κατεύθυνση, με τις πληθωριστικές τάσεις και τη μεγάλη αύξηση στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια και συνολικά στο κόστος ζωής των τελευταίων ετών, στους δικαιούχους όμως συμπεριλαμβάνονται μόνο τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όχι με 50% και άνω:

➤ Για αυτό το λόγο η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να μην μείνει εκτός ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία και η διάταξη για τους δικαιούχους να διαμορφωθεί ως «άτομα με αναπηρία 50% και άνω», καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία άλλη πιθανότητα διακοπών.

➤ Επίσης, μέσω του Προγράμματος χορηγείται, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης, (…). Τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω να μην συμμετέχουν στην κλήρωση και να λαμβάνουν το voucher στον α’ κύκλο εφόσον έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση.

➤ Στο ίδιο άρθρο η διάταξη: «η επίκληση της ιδιότητας ΑμεΑ είναι δυνατή άπαξ, είτε από το αιτούμενο πρόσωπο ΑμεΑ είτε από αιτούμενο με τέκνο ΑμεΑ, που πληρούν τις οριζόμενες  από το άρθρο 2 προϋποθέσεις» αποκλείει μέλη οικογενειών από οικογένειες με πάνω από ένα μέλος με αναπηρία, δηλαδή τους πλέον ευάλωτους και ζητάμε προσαύξηση του ποσού σε οικογένειες με πάνω από δύο μέλη με αναπηρία που τηρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2.

➤ Άρθρο 2 παρ. 4:  Ζητούμε την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία 50% και άνω.

➤ Άρθρο 4 παρ. 1: Τόσο η ψηφιακή χρεωστική κάρτα όσο και η διαδικασία έκδοσής της να είναι πλήρως προσβάσιμες.

➤ Τέλος, στην ΚΥΑ δεν έχει συμπεριληφθεί η δυνατότητα ύπαρξης συνοδών δικαιούχων/ωφελούμενων, κάτι που προφανώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις διακοπές.

⚠️ Γενική παρατήρηση: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή ορολογία «άτομο με αναπηρία» και όχι «πρόσωπο ΑμεΑ» τόσο στην ΚΥΑ όσο και στο Πρόγραμμα.

Για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειες τους και η ΚΥΑ να τροποποιηθεί πριν την έναρξη του Προγράμματος.

 

Η Επιστολή

ΠΡΟΣ:   – κ. Ν. Παπαθανάση, αναπληρωτή Yπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

– κ. Αθ. Πετραλιά, Yφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

– κα Έλενα Ράπτη, Υφυπουργό Τουρισμού,

– κ. Δ. Παπαστεργίου, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Ζητείται η άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ “Πρόγραμμα «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» έτους 2024” ΦΕΚ Β 79/8-1-2024»

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Σχετικά με την ΚΥΑ «Πρόγραμμα “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” έτους 2024» ΦΕΚ Β 79/8-1-2024, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι παρότι η αύξηση του ποσού voucher από 200 σε 400 ευρώ είναι στην ορθή κατεύθυνση, με τις πληθωριστικές τάσεις και τη μεγάλη αύξηση στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια και συνολικά στο κόστος ζωής των τελευταίων ετών, στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται μόνο τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όχι με 50% και άνω:

Άρθρο 1 παρ.2:  Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να μην μείνει εκτός ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία και η διάταξη για τους δικαιούχους να διαμορφωθεί ως «άτομα με αναπηρία 50% και άνω», καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία άλλη πιθανότητα διακοπών.

Επίσης, μέσω του Προγράμματος χορηγείται, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης, (…). Τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω να μην συμμετέχουν στην κλήρωση και να λαμβάνουν το voucher στον α’ κύκλο εφόσον έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση.

Στο ίδιο άρθρο η διάταξη: «η επίκληση της ιδιότητας ΑμεΑ είναι δυνατή άπαξ, είτε από το αιτούμενο πρόσωπο ΑμεΑ είτε από αιτούμενο με τέκνο ΑμεΑ, που πληρούν τις οριζόμενες  από το άρθρο 2 προϋποθέσεις» αποκλείει μέλη οικογενειών από οικογένειες με πάνω από ένα μέλος με αναπηρία, δηλαδή τους πλέον ευάλωτους και ζητάμε προσαύξηση του ποσού σε οικογένειες με πάνω από δύο μέλη με αναπηρία που τηρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2.

Άρθρο 2 παρ. 4:  Ζητούμε την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία 50% και άνω.

Άρθρο 4 παρ. 1: Τόσο η ψηφιακή χρεωστική κάρτα όσο και η διαδικασία έκδοσής της να είναι πλήρως προσβάσιμες.

Τέλος, στην ΚΥΑ δεν έχει συμπεριληφθεί η δυνατότητα ύπαρξης συνοδών δικαιούχων/ωφελούμενων, κάτι που προφανώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις διακοπές.

Γενική παρατήρηση: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή ορολογία «άτομο με αναπηρία» και όχι «πρόσωπο ΑμεΑ» τόσο στην ΚΥΑ όσο και στο Πρόγραμμα.

Κύριοι Υπουργοί,

Την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, στην ενέργεια, στα καύσιμα, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση.

Για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειες αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής και διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ζωής, της αναψυχής, του ελεύθερου χρόνου και του αθλητισμού.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου  η παρούσα ΚΥΑ να  τροποποιηθεί προτού ανοίξει το Πρόγραμμα.

Εν αναμονή της άμεσης ανταπόκρισής σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

 

Πηγή: www.esamea.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή