Οι κολόνες αρχαίου ναού με φόντο τον γαλάζιο ουρανό

Δελτίο Τύπου

Ζήτημα έχει προκύψει σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν εισόδου των ατόμων με αναπηρία σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που εκδίδονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την είσοδο στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας, δικαιούχοι της δωρεάν εισόδου είναι οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι κάτοχοι Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης ΚΕ.Π.Α.).

Ωστόσο, υπάρχουν πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι διαθέτουν αποφάσεις αναπηρίας υγειονομικών επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΑΝΥΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΑΥΕ), καθώς και άλλων αρμόδιων επιτροπών που εκδίδουν κρίσεις αναπηρίας για τους εργαζόμενους τους, οι οποίες όχι μόνο δεν αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους, αλλά λόγω μη διάθεσης των εν λόγω γνωματεύσεων σε ψηφιακή μορφή, δεν  μπορούν οι κάτοχοί τους να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης.

Η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την άμεση ψηφιοποίηση των πιστοποιήσεων αναπηρίας

Προφανώς η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την άμεση ψηφιοποίηση των πιστοποιήσεων αναπηρίας που έχουν εκδοθεί ή και εκδίδονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τα πρότυπα των ΚΕΠΑ, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι πολίτες με αναπηρία που έχουν εξεταστεί από τις προαναφερόμενες επιτροπές, αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί έως σήμερα το αίτημά της.

Σχετικά με τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, η ΕΣΑμεΑ ζητά με επιστολή της από το υπουργείο Πολιτισμού την έκδοση επείγουσας εγκυκλίου, ώστε με την απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και της γνωμάτευσης αναπηρίας από οποιαδήποτε Υγειονομική Επιτροπή εν ισχύ, να μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης της δωρεάν εισόδου όλοι οι πολίτες με αναπηρία, ώστε να μην στερούνται το νόμιμο δικαίωμά τους και να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των ατόμων με αναπηρία.

Το κείμενο της επιστολής:

Αθήνα: 03.07.2023

Αρ. Πρωτ.: 1037

Προς:   κα Στυλιανή Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού

Κοιν:    «Πίνακας Αποδεκτών»

Θέμα:  «Ζητείται η επίλυση προβλημάτων στην εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν εισόδου των ατόμων με αναπηρία σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας»

Κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Με το παρόν θα θέλαμε να  σας εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας για την ανανέωση της θητείας σας στο Υπουργείο Πολιτισμού και να θέσουμε υπόψη σας ένα ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν εισόδου των ατόμων με αναπηρία σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που εκδίδονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την είσοδο στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας, δικαιούχοι της δωρεάν εισόδου είναι οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι κάτοχοι Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης ΚΕ.Π.Α.).

Ωστόσο, υπάρχουν πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι διαθέτουν αποφάσεις αναπηρίας υγειονομικών επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΑΝΥΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΑΥΕ), καθώς και άλλων αρμόδιων επιτροπών που εκδίδουν κρίσεις αναπηρίας για τους εργαζόμενους τους, οι οποίες όχι μόνο δεν αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους, αλλά λόγω μη διάθεσης των εν λόγω γνωματεύσεων σε ψηφιακή μορφή, δεν  μπορούν οι κατοχοί τους να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι με επιστολή μας έχουμε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την άμεση ψηφιοποίηση των πιστοποιήσεων αναπηρίας που έχουν εκδοθεί ή και εκδίδονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τα πρότυπα των ΚΕΠΑ, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι πολίτες με αναπηρία που έχουν εξεταστεί από τις προαναφερόμενες επιτροπές, αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί έως σήμερα το αίτημά μας.

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την άμεση εξέταση του εν λόγω ζητήματος για την έκδοση επείγουσας εγκυκλίου προς τους υπεύθυνους των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, ώστε με την απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και της γνωμάτευσης αναπηρίας από οποιαδήποτε Υγειονομική Επιτροπή εν ισχύ, να μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης της δωρεάν εισόδου όλοι οι πολίτες με αναπηρία, ώστε να μην στερούνται το νόμιμο δικαίωμά τους και να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των ατόμων με αναπηρία.

Με τη βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του προβλήματος, αναμένουμε ενημέρωση για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: ΕΣΑμεΑ

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δύο ταχυτήτων πολίτες με αναπηρία μπροστά στους αρχαιολογικούς χώρους…

  • Ελένη Σαμαριτάκη λέει:

    Καλημέρα.
    Θα το δω την επόμενη εβδομάδα και θα σας ενημερώσω για το που βρίσκεται το θέμα.

    Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή