παιδί που ρίχνει σβούρα
Πηγή εικόνας: paidagogiko.gr
από τη Μαρίνα Συλβάκη

Η δυσπραξία αποτελεί μια μορφή αναπτυξιακής διαταραχής του συντονισμού των κινήσεων. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αντίληψη και την γλώσσα. Εξίσου επηρεάζεται ο συντονισμός, η επεξεργασία πληροφοριών και οι γνωστικές δραστηριότητες.

Τι πρέπει να ξέρω για την δυσπραξία;

1. Περίπου ένας στους δέκα ενήλικες πάσχει από δυσπραξία.

Σύμφωνα με έρευνες περίπου το 10% του πληθυσμού ενδέχεται να έχει δυσπραξία, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δυσπραξία είναι κληρονομική, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Παρόλο που αποτελεί μια γνωστή πάθηση, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να διαγνωστεί το ίδιο εύκολα όπως η δυσλεξία. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες δύσκολα γνωστοποιούν την πάθηση στους εργοδότες τους με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε μεθόδους στήριξης με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητά τους.

2. Δυσκολεύει την διαδικασία της μάθησης.

Η δυσπραξία δεν επηρεάζει σε καμία των περιπτώσεων τον δείκτη νοημοσύνης, αλλά την διαδικασία της μάθησης. Αυτό συμβαίνει διότι λόγω των κινητικών δυσκολιών το άτομο δυσκολεύεται να γράψει, με αποτέλεσμα πέφτει και η απόδοσή του. Τα άτομα με δυσπραξιά είναι λιγότερο οργανωτικά, ενώ τους είναι δύσκολο να  ακολουθήσουν οδηγίες. Όταν η μήνη είναι βραχυπρόθεσμη και η επεξεργασία πληροφοριών αργή, το άτομο με δυσπραξία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσει μια εργασία.

3. Μπορεί να διαγνωστεί ταυτόχρονα με άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Η δυσπραξία συχνά εντοπίζεται ταυτόχρονα με την δυσλεξία. Μερικές έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι πέντε στα δέκα από τα άτομα με δυσλεξία παρουσιάζουν συμπτώματα δυσπραξίας. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι η δυσπραξία μπορεί να ”συνυπάρξει” με την διάσπαση ελλειμματικής προσοχής και τις  διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

4. Επηρεάζει την ψυχική υγεία.

Ένα άτομο με δυσπραξία, ενδέχεται να παρουσιάσει δυσκολίες στην γραφή την άθληση ή και σε άλλες εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχική του υγεία, να απογοητεύεται και να αγχώνεται όλο και πιο συχνά. Το κλειδί στην βελτίωση της ψυχικής υγείας είναι η γρήγορη διάγνωση. Έτσι το άτομο μαζί με τους ειδικούς θα καταφέρει να οργανώσει σωστά και πιο αποτελεσματικά τις καθημερινές του δραστηριότητες τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία.

Διάγνωση

Κατά την διάρκεια διάγνωσης της δυσπραξίας, οι ειδικοί δίνουν έμφαση σε ερωτήσεις για το βάδισμα την ομιλία και τις στοματοκινητικές δεξιότητες. Επίσης, εξετάζεται κατά πόσο το άτομο μπορεί να επαναλάβει συλλαβές και ήχους με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ακόμα γίνεται και αξιοποίηση φωνολογικών τεστ ώστε να αξιολογηθεί η άρθρωση και η φωνολογία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της πρέπει να γίνει έγκαιρα και μεθοδικά. Όταν αυτή ξεκινά από μικρή ηλικία τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Ο βασικός στόχος της παρέμβασης είναι να μάθει άτομο με δυσπραξία να οργανώνει τις καθημερινές του δραστηριότητες σωστά, ώστε να μην αποτελούν πηγή άγχους. Η τόνωση της αυτοεκτίμησης είναι εξίσου σημαντική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνδρομή ενός ειδικού ο οποίος μεταξύ άλλων θα βοηθήσει το άτομο με δυσπραξία να προσαρμοστεί κοινωνικά.

Πως νιώθει ένα άτομο με δυσπραξία; Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=ssfbXEc3tKc

Πηγή: www.maxmag.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή